Utenos apskrityje policija mokyklose vykdė prevencines priemones dėl narkotinių medžiagų vartojimo

Utenos apskrities VPK viršininko pavaduotojo Vaidoto Žilio iniciatyva kovo mėnesį parengtas priemonių planas dėl narkotinių ir kitų psichotropinių medžiagų vartojimo kontrolės vykdymo šalia Utenos miesto mokyklų ir jų patalpose.

Utenos apskrityje policija švietimo įstaigose vykdė prevencines priemones dėl narkotinių medžiagų vartojimo.<br>Lrytas.lt fotomontažas.
Utenos apskrityje policija švietimo įstaigose vykdė prevencines priemones dėl narkotinių medžiagų vartojimo.<br>Lrytas.lt fotomontažas.
Utenos apskrityje policija švietimo įstaigose vykdė prevencines priemones dėl narkotinių medžiagų vartojimo.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Utenos apskrityje policija švietimo įstaigose vykdė prevencines priemones dėl narkotinių medžiagų vartojimo.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Utenos apskrityje policija švietimo įstaigose vykdė prevencines priemones dėl narkotinių medžiagų vartojimo.<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
Utenos apskrityje policija švietimo įstaigose vykdė prevencines priemones dėl narkotinių medžiagų vartojimo.<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Utenos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas

2023-06-15 21:13, atnaujinta 2023-06-16 00:14

Balandžio mėnesį Utenos rajono savivaldybėje vykusiame susirinkime Utenos apskrities VPK Veiklos skyriaus viršininkė Daiva Sapkauskienė ir vyriausieji tyrėjai kartu su mokyklų, švietimo skyriaus, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento, vaikų teisių atstovais aptarė, kaip veiksmingai spręsti kylančias problemas. Diskutuota dėl aplinkos paviršių testavimo mokyklose, ieškant narkotinių medžiagų pėdsakų, pedagogų, vadovų ir kitų darbuotojų veiksmų, įtarus ar fiksavus atvejus, kai mokiniai vartoja, platina tabako ar kitas psichotropines medžiagas mokyklų patalpose arba jų teritorijose. Kalbėta apie policijos pareigūnų planuojamas priemones ir bendrus mokyklų ir policijos prevencinius veiksmus.

Nuo plano vykdymo pradžios Utenos aps. VPK Veiklos skyriaus bendruomenės, teritorijų vyriausieji pareigūnai ir Utenos aps. VPK Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus pareigūnas aplankė 6 mokyklas. Vienoje iš jų susitikimą suorganizavo nuotoliniu būdu ir vieną susitikimą surengė Šeimos ir vaiko gerovės centre (iš viso 8 susirinkimai). Per susirinkimus policijos pareigūnai mokyklų administracijoms ir tėvų bendruomenėms pristatė problemas, susijusias su nepilnamečių daromais pažeidimais, ypatingą dėmesį atkreipė į rūkymą bei narkotinių medžiagų vartojimą, jų pasekmes ir pabrėžė atsakomybę.

Utenos apskrities VPK Veiklos skyriaus pareigūnai prie Aukštakalnio progimnazijos patruliavo 22 kartus, Vyturių progimnazijos teritorijoje − 15 kartų, Dauniškio gimnazijos teritorijoje − 18 kartų. Šapokos gimnazijos teritorijoje – 15 kartų, Saulės gimnazijoje – 22 kartus, o Krašuonos progimnazijoje – 21 kartą. Profesinės mokyklos prieigose pareigūnai lankėsi 3 kartus, Užpalių gimnazijos prieigose − 5 kartus. Buvo vykdytas viešasis ir neviešasis patruliavimas. Veiklos skyriaus pareigūnai, dirbdami mokyklų prieigose, lankėsi mokyklose, bendravo su mokyklos administracijos darbuotojais ir mokyklų direktoriais. Mokyklų prieigose patruliavo ir Utenos apskrities VPK Reagavimo skyriaus specialistas su tarnybiniu šunimi, mokyklų teritorijas ir jų prieigas dronu stebėjo Utenos apskrities VPK Kriminalinės policijos specialiųjų užduočių skyriaus pareigūnai.

Mokyklų iniciatyva policijos pareigūnai mokyklose suorganizavo prevencinius mokinių daiktų patikrinimus dėl neleistinų tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių, energetinių ir alkoholinių gėrimų, narkotinių, psichotropinių bei kitų psichiką veikiančių medžiagų turėjimo mokykloje.

Nuo kovo mėnesio pradžios Utenos apskrities VPK pradėtas vienas ikiteisminis tyrimas pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 199–2 str. („Neteisėtas disponavimas akcizais apmokestinamomis prekėmis“). Utenos bendruomenės pareigūnai informavo, kad Utenos policijos bendruomenės pareigūnų „Facebooke“ paskyroje buvo paskelbta prevencinio pobūdžio informacija tėvams. Skaitytos prevencinės paskaitos Utenos miesto švietimo įstaigose moksleiviams apie rūkymo, tabako gaminių vartojimo žalą, teisinę atsakomybę, Kelių eismo taisykles, patyčias elektroninėje erdvėje, nusikaltimus, susijusius su neapykanta. Utenos apskrities VPK bendruomenės pareigūnai kartu su Utenos r. savivaldybe įgyvendino prevencinius projektus.

Utenos apskrities VPK Visagino policijos komisariatas informavo, kad nuo gegužės pradžios, prie 5 Visagino mokyklų vykdytos prevencinės priemonės (viešasis, neviešasis patruliavimas), suorganizuotas 1 bendras susitikimas su mokyklų administraciją ir tėvų komitetų atstovais. Pradėtos 4 administracinių nusižengimų teisenos pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 492 str. („Lietuvos Respublikos tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatyme nustatytas tabako gaminių ar susijusių gaminių vartojimo ar jų turėjimo ribojimo pažeidimas, pastatų (butų) arba patalpų savininkams ar kitų daiktinių teisių turėtojams nustatytų reikalavimų nevykdymas“). Utenos apskrities VPK Zarasų rajono policijos komisariatas informavo, kad siekdami užkardyti daromus teisės pažeidimus, susijusius su narkotinių, kitų psichotropinių medžiagų, tabako gaminių vartojimu, turėjimu, platinimu pareigūnai lankėsi pagrindinės mokyklos, gimnazijos, progimnazijos, profesinės mokyklos prieigose. Nustatyti pažeidimai pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 71 str. 1 d. („Narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų vartojimas be gydytojo paskyrimo“), 492 str. 1 d. („Lietuvos Respublikos tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatyme nustatytas tabako gaminių ar susijusių gaminių vartojimo ar jų turėjimo ribojimo pažeidimas, pastatų (butų) arba patalpų savininkams ar kitų daiktinių teisių turėtojams nustatytų reikalavimų nevykdymas“), 428 str. 6 d. („Transporto priemonės vairavimas neturint teisės vairuoti“). Policijos pareigūnai su mokyklos atstovais vykdė socialinę akciją „Rūkymui – ne“.

Utenos apskrities VPK Anykščių rajono policijos komisariatas informavo, kad gegužės–birželio mėnesiais Anykščių rajono mokyklose, jų prieigose ir kitose jaunimo susibūrimo vietose 20 kartų vykdė prevencines priemones. Pradėta 15 administracinių nusižengimų teisenų pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 492 str. („Lietuvos Respublikos tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatyme nustatytas tabako gaminių ar susijusių gaminių vartojimo ar jų turėjimo ribojimo pažeidimas, pastatų (butų) arba patalpų savininkams ar kitų daiktinių teisių turėtojams nustatytų reikalavimų nevykdymas“). Surengti 6 susitikimai su mokyklų administracija, 8 teisinio švietimo paskaitos 5–12 klasių mokiniams, parengta ir mokykloms pateikta prevencinė informacija mokinių tėvams (informacija išplatinta per TAMO dienyną). Patruliuojant pasitelktas dronas.

Utenos apskrities VPK Ignalinos rajono policijos komisariatas informavo, kad balandžio–gegužės surengti susitikimai su Ignalinos rajono Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos administracija, Ignalinos rajono Česlovo Kudabos, Ignalinos rajono Didžiasalio „Ryto“, Ignalinos rajono Vidiškių gimnazijų mokiniais. Kalbėta apie šviečiamąją veiklą ir priemones dėl žalingų įpročių prevencijos. Veiklos ir Reagavimo skyrių pareigūnai kartu su ugdymo įstaigų administracija per pamokas tikrino mokinių kuprines ir turimus daiktus. Susitikta su Didžiasalio vaikų globos ir socialinės paramos šeimai centro vaikais ir administracija. Suorganizuoti 2 susitikimai su Ignalinos atviros jaunimo erdvės vadove ir Ignalinos miesto ir rajono ugdymo įstaigų mokiniais. Iš viso Reagavimo skyriaus pareigūnai patruliavo 88 kartus Ignalinos miesto ugdymo įstaigų prieigose. Taip pat Utenos apskrities VPK Veiklos skyriaus vyriausioji tyrėja gimnazistams vedė 4 pamokas teisinės atsakomybės tema.

Utenos apskrities VPK Molėtų rajono policijos komisariatas informavo, kad balandžio mėnesį kartu su Molėtų rajono savivaldybės administracija, visuomenės sveikatos priežiūros darbuotoja atliko Molėtų gimnazijoje aplinkos paviršių tyrimą dėl narkotinių medžiagų paplitimo. Narkotinių medžiagų pėdsakų Molėtų gimnazijoje nerasta. Surengtas visuotinis nuotolinis tėvų susirinkimas „Kartu padėkime apsaugoti mūsų vaikus nuo psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo“, dalyvavo 4 švietimo įstaigų bendruomenių nariai. Policijos pareigūnai, patruliuodami Molėtų miesto ir rajono mokyklų prieigose, pažeidimų nenustatė. Taip pat buvo tikrinama, ar moksleiviai mokyklose neturi su ugdymo procesu nesusijusių daiktų (elektroninių cigarečių).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.