Mokytojas įvertino abiturientų sunkiu įvardinto istorijos egzamino užduotis: tai yra visų ankstesnių metų kompiliacija

Pirmadienį daugiau nei 7 tūkst. abiturientų laikė valstybinį istorijos brandos egzaminą. Nors patiems abiturientams jis pasirodė kiek sunkesnis už praėjusių metų, istorijos mokytojas Algis Bitautas įžvelgė, kad užduotis nuspėti šįkart buvo gana nesudėtinga.

Istorijos egzaminas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Istorijos egzaminas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Istorijos egzaminas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Istorijos egzaminas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Istorijos egzaminas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Istorijos egzaminas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Istorijos mokytojas Algis Bitautas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Istorijos mokytojas Algis Bitautas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Istorijos egzaminas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Istorijos egzaminas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Istorijos egzaminas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Istorijos egzaminas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Istorijos egzaminas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Istorijos egzaminas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Istorijos egzaminas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Istorijos egzaminas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jun 19, 2023, 2:51 PM

Pasak A.Bitauto, šių metų egzaminas per daug nenustebino – mokytojo manymu, užduotys buvo labai panašios į daugelio iš jau praėjusių metų.

Įžvelgia pasikartojimus

Valstybinio istorijos brandos egzamino užduotis rasite ČIA.

„Pirmas įspūdis toks, kad egzaminas, galima sakyti, yra ankstesnių metų kompiliacija – viskas, kas jau buvo ankstesniais metais. Tu matai tas pačias karikatūras – pavyzdžiui, besišypsantis J.Stalinas Miuncheno suokalbyje ir Čekoslovakijos žemėlapis.

Pamenu, kai aš pats dar mokiausi ir laikiau egzaminą 2006 metais, buvo tos pačios karikatūros“, – dalijosi A.Bitautas.

Pasak mokytojo, norėtųsi, kad egzamino rengėjai ieškotų naujesnių, įvairesnių nagrinėjamų šaltinių, o praeities istoriją susietų su šiandieniniais įvykiais. Dabar to esą dar nėra.

„Mūsų egzaminų užduočių rengėjai nepasivargina, nepaieško naujų, modernesnių karikatūrų, o dabar tikrinama, kaip tu išsprendei ankstesnių metų egzaminų užduotis. Nagrinėdamas šaltinius ir kalbėdamas su vaikais tikėjausi, kad galbūt pakeis formuluotes, bet atsikartoja tie patys šaltiniai.

Suprantama, apie Viduramžius gal ir neįmanoma kažko naujesnio atkapstyti, bet netgi daryčiau prielaidą, kad tampa vis lengviau nuspėti tam tikras temas, labai gerai išsinagrinėjus ir atlikus kruopščią praėjusių metų egzaminų užduočių analizę“, – portalui lrytas.lt sakė istorikas.

A.Bitauto teigimu, tokiu būdu istorijos mokslas lyg savotiškai praranda savo žavesį.

„Norėtųsi, kad tai nebūtų mechaninis užduočių atkartojimas, bet kad būtų kažkas susieta ir su dabartimi, kad ir karo leitmotyvas atsirastų, galbūt atsirastų naujesnių istorikų darbų, praeities siejimo su dabartimi.

Norėtųsi naujesnio prieigos kampo prie užduočių, kitų nuotraukų, kitų karikatūrų, o ne kopijuoti viską tą patį. Galų gale, norėtųsi, kad išryškėtų mokinių kritinis mąstymas, kūrybiškumo kompetencijos, bet čia jos netikrinamos“, – svarstė mokytojas.

Visgi A.Bitautas tikisi gerų rezultatų, ir spėjo, kad jie bus panašūs, kokie buvo ir pernai.

„Aš galvoju, kad egzaminas nėra per daug sudėtingas, bet nėra ir lengvas. Kiek kalbėjausi su mokiniais, jiems gal kai kur pasirodė sudėtinga suformuluoti savo atsakymus.

Galvoju, rezultatai turėtų būti panašūs, kaip ir anksčiau, nes netikėtumų tikrai nebuvo. Gal stresas ar keli metai nuotolinio mokymo turės kažkokios įtakos, bet, sakyčiau, jie tikrai turėtų būti panašūs“, – aiškino pedagogas.

Laikančiųjų egzaminą skaičius kiek paaugo

Pirmadienį portalo lrytas.lt kalbinti egzaminą laikę abiturientai dalijosi, kad jam ruošėsi net ir paskutinę naktį, tačiau egzaminą visgi išlaikyti tikisi visi.

„Galvojom, kad šiemet egzaminai bus bent truputį lengvesni. Buvo užduočių apie Europą, Gediminą, Lietuvos krikštą, Vienos kongresą, SSRS. Planuoju stoti į Mykolo Romerio universitetą, studijuoti teisę ir kriminalistiką, todėl egzaminas man labai svarbus.

Noriu tiesiog išlaikyti, tačiau jaučiu, kad nepasirodžiau ypač gerai“, – kalbėjo abiturientė Anastasija.

„Egzaminą parašiau daug greičiau nei kitus, tačiau jam ruošiausi. Mokytoja davė papildomos medžiagos, užduočių internete, sprendžiau praeitų metų egzaminus. Labai daug klausimų buvo apie sovietinę valdžią, viso pasaulio istoriją, tikėjausi daugiau klausimų apie pačią Lietuvą. Egzaminas pasirodė lengvesnis nei tikėjausi.

Istorijos egzaminas nėra labai svarbus, pasirinkau jį „dėl visa ko“, po mokyklos planuoju studijuoti Amsterdame“, – taip pat komentavo dvyliktą klasę ką tik baigęs Emilis.

Šiais metais istorijos brandos egzaminą laikyti pasirinko virš 7 tūkst. moksleivių, o praėjusiais metais jį laikė 6949 abiturientai.

Egzaminą 2022-asiais išlaikė 99,1 proc. kandidatų, o 2021 m. – 98,6 proc. abiturientų. Šimto balų įvertinimą praėjusiais metais gavo 0,3 proc. kandidatų. 2021 m. šimtukus gavo tik 0,14 proc. egzaminą laikiusiųjų.

Pagrindinė brandos egzaminų sesija prasidėjo birželio 5 dieną lietuvių kalbos ir literatūros mokykliniu ir valstybiniu brandos egzaminu. Ji baigsis birželio 27 d. muzikologijos mokykliniu egzaminu.

Egzaminų sesijos rezultatus planuojama paskelbti iki liepos 13 d.

Pakartotinė brandos egzaminų sesija vyks birželio 28 d. – liepos 13 d. Jos rezultatai bus paskelbti ne vėliau kaip iki liepos 17 d.

Norintys gauti brandos atestatą turi išlaikyti 2 brandos egzaminus: privalomą lietuvių kalbos ir literatūros ir dar vieno dalyko brandos egzaminą arba atlikti brandos darbą.

Iš viso moksleiviai gali rinktis ir laikyti ne daugiau kaip 7 brandos egzaminus. Laikyti maksimalų brandos egzaminų skaičių šiais metais pasirinko 0,26 proc. kandidatų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.