Artėja abiturientų išleistuvės: vieniems – svarbiau už vestuves, kiti nebemato prasmės į jas eiti

Po į pabaigą einančios egzaminų sesijos, abiturientų laukia atestatų įteikimo šventė. Nors dėl nuo šių metų teikiamų elektroninių brandos atestatų išleistuvių šventės bus rengiamos ne visur, mokyklos pabaigą žyminti šventė daugelyje mokyklų išlieka tradicinė. Tiesa, abiturientų nuomonės skiriasi – vieni šventę įvardija kaip svarbesnę už vestuves, kiti sako, kad ji nebeturi prasmės.

Išleistuvės<br>123rf asociatyvi nuotr.
Išleistuvės<br>123rf asociatyvi nuotr.
Išleistuvės<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Išleistuvės<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Išleistuvės<br>D.Umbraso nuotr.
Išleistuvės<br>D.Umbraso nuotr.
Išleistuvės<br>Organizatorių nuotr.
Išleistuvės<br>Organizatorių nuotr.
Išleistuvės<br>D.Umbraso nuotr.
Išleistuvės<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Gerda Minajevaitė

2023-06-25 20:06

Planuoja išleisti ne vieną šimtą eurų

Maždaug po mėnesio sostinės „Santaros“ gimnazijos abiturientai švęs išleistuves. Gimnazijos mokinė Aleksandra pripažino, kad jai ši šventė labai svarbi.

„Mokyklos išleistuvės yra vienintelė tokia šventė gyvenime. Mamos draugė sako, kad vestuvės gali būti keletą kartų, bet mokyklą baigi tik kartą, todėl svarbu ir gražiai apsirengti, ir gerai jaustis, ir smagiai atšvęsti. Tikiuosi, kad viskas bus tobula“, – šypsodamasi portalui lrytas.lt komentavo Aleksandra.

„Santaros“ gimnazijos abiturientai išleistuves švęs verslo centre. Ten gimnazistai nuomosis šventei skirtą didelę salę.

„Už pačias išleistuves mokėsim apie 250 eurų, dar 60 eurų papildomos išlaidos, kurios net nepamenu kam, mano suknelė kainavo virš 100 eurų, tada dar batai, makiažas ir t.t.

Išleistuvės kainuoja brangiai, bet kadangi švenčiam vieną kartą gyvenime, tai galima“, – skaičiavo abiturientė.

Kitas „Santaros“ gimnazijos abiturientas Dimitrijus sakė esąs įsitikinęs, kad išleistuvių laukia kiekvienas, baigiantis mokyklą. Ateityje stilisto ir barberio profesijos profesionalu norintis būti vaikinas teigė, kad pagaliau atsiimti brandos atestatą bus labai smagu.

„Džiaugiuosi, kad abiturientai planuoja šventę, bus labai smagu. Nežinau, kiek kainuos išleistuvės, dar nepradėjau galvoti, ką rengsiuosi, tačiau tikiu, kad rasiu kažką gero ir įdomaus“, – įsitikinęs Dimitrijus.

Fabijoniškių gimnazijos abiturientė Greta antrino Aleksandrai, sakydama, kad išleistuvės, tik kartą gyvenimą, todėl jos ypač svarbios.

„Tai momentas, kai visiškai atsisveikini, žinai, kad jau neisi į konsultacijas, o jau egzaminai išlaikyti.

Mūsų mokykla ruošia oficialią ir neoficialią dalį. Oficiali dalis vyks mokykloje, kur bus įteikti atestatai, tuomet, po kelių valandų, prasidės neoficiali šventės dalis. Ji vyks sodyboje, viloje, ten bus renginio vedėjas, konkursai, muzika, pramogos.

Išlaidos minimaliai sieks 200 eurų. Šeimai, kuri dalyvauja išleistuvėse, tai kainuos 150 eurų ir dar 80 eurų nuo žmogaus, kuris eis į tolimesnę šventę. Taip pat daugelis nuomojasi ar perka šventinius drabužius. Asmeniškai aš dar nežinau, ką rengsiuosi, tačiau viską sudėjus išleistuvės tikrai kainuoja iki 300 eurų“, – dalijosi Greta.

Brandos atestatų teikimo šventė planuojama ir Vilniaus Aleksandro Puškino gimnazijoje. Abiturientė Erika sako nežinanti, ar išleistuvių šventė turi didelę prasmę, tačiau sutinka, kad šventė smagi, tradicinė, todėl joje dalyvauti ruošiasi.

„Man patinka idėja, kad galėsime po visų egzaminų dar paskutinį kartą susitikti, pakalbėti, kartu pabūti, pasidalinti ateities planais.

Mūsų mokykloje visą šventę organizuoja tėvai. Net nelabai žinau, kur viskas vyks, tačiau tikėtina, kad kažkokioje salėje bus paruošta programa.

Išleistuvėms suknelę jau turiu. Nenorėjau tik suknelei išleisti daug pinigų, taip pat nenorėjau, kad ji būtų tik tam kartui, todėl rinkausi tokią, kurią sunešiosiu ir paskui. Tačiau, tai kiekvieno pasirinkimas.

Išleistuves tėvai bando suorganizuoti nebrangiai, kad kuo daugiau žmonių galėtų susirinkti į šventę. Nepaisant to, šventė vis tiek turėtų kainuoti per šimtą eurų“, – dalijosi Erika.

Paskutinis skambutis buvo svarbesnis

Vilniaus „Laisvės“ gimnazijos abiturientė Ananta dalijosi, kad jos mokykloje iš pradžių dėl elektroninių brandos atestatų išleistuvių planuota nerengti, tačiau vėliau buvo nuspręsta, kad jos bus. Nepaisant to, dvyliktokė šios šventės nesureikšmina.

„Man paskutinis skambutis buvo ta šventė, kai suvokiau, kad mokykla baigta. Tą šventę laikau savo išleistuvėmis, todėl brandos atestatų teikimo šventė man nėra tokia svarbi.

Į išleistuves net neplanuoju eiti. Geriau su savo draugėm tą progą atšvęsiu atskirai. Neturiu didelio noro su tais žmonėmis, su kuriais baigiu, susitikti ir leisti laiką“, – svarstė Ananta.

LMS: turi būti išklausytas mokinių noras

Lietuvos moksleivių sąjungos (LMS) prezidentas Jonas Trumpa laikėsi nuomonės, kad kiekviena bendruomenė turi pati būti įgali nuspręsti organizuoti išleistuves, ar ne. Jo teigimu, išleistuvės yra svarbios tiek, kiek mokiniai nori.

„Kiekviena bendruomenė tai sprendžia individualiai. Išleistuvių nekoordinuoja nei ministerija, nei Vyriausybė, nei savivaldybės. Kiek mokyklos administracija įsiklauso į tėvus, moksleivius ir mokytojus, yra kiekvienos bendruomenės reikalas.

LMS pozicija viena – išklausykite moksleivius. Jei jie sako, kad šventė svarbi, darykite viską, kad ji įvyktų. Labai liūdna, kai mokyklų administracijos nusprendžia nedaryti išleistuvių, jei mokiniai to nori.

Išleistuvės yra tradicija ir moksleivių lūkestis. Neretai jie sako, kad mokiausi dvylika metų, todėl bent jau išleistuves gausiu kartą gyvenime“, – portalui lrytas.lt komentavo J.Trumpa.

Netylant kalboms, kad dėl įvestų elektroninių brandos atestatų neliks išleistuvių švenčių, jis pažymėjo, jog išleistuvės svarbios tiek, kiek jos svarbios individualiai kiekvienam moksleiviui.

„Yra bendruomenių, kur moksleiviai šventės nenori, tada tos šventės ir nereikia. Ši šventė yra moksleiviams. Mokyklų administracijos, bendruomenės turi kalbėtis su moksleiviais, išsiaiškinti jų poreikius, ir, jei atsakymas yra teigiamas, nėra klausimo, kodėl šventės neturėtų būti organizuojamos ir toliau“, – įsitikinęs J.Trumpa.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.