Sukluskite: liko tik kelios dienos pateikti prašymus į profesines mokyklas

Norintieji įgyti profesiją dar gali suskubti ir dalyvauti priėmime į profesines mokyklas. Pateikti stojimo prašymus galima iki rugpjūčio 7 d. Šių metų pagrindinio priėmimo vasaros etapo metu tai padarė jau 20,1 tūkst. stojančiųjų, rašo Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM).

Profesinė mokykla
Profesinė mokykla
Profesinė mokykla<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
Profesinė mokykla<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
Profesinė mokykla<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
Profesinė mokykla<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija

Aug 4, 2023, 10:51 AM

Kaip teigiama pranešime, profesinės mokyklos laukia visų – ir jaunuolių nuo 14 metų, ir suaugusiųjų. Priėmimo metu galima rinktis mokymo programas, skirtas tiek įgyti pirmąją, tiek keisti kvalifikaciją arba tobulinti jau turimą.

Bendrojo ugdymo mokyklų mokiniai profesinėse mokyklose gali mokytis ir atskirų modulių.

2023 m. daugiausia valstybės finansuojamų vietų paskirstyta inžinerijos srities mokymo programoms. Profesinės mokyklos taip pat tikisi sulaukti nemažo būrio stojančiųjų į paslaugų, architektūros ir statybos, sveikatos priežiūros sričių mokymo programas.

Inžinerija – populiariausias pasirinkimas

Šių metų stojantieji į profesines mokyklas savo prašymuose aukščiausiu prioritetu dažniausiai renkasi inžinerijos (19 proc.), paslaugų (19 proc.), sveikatos priežiūros (11 proc.), architektūros ir statybos (10 proc.) profesinio mokymo programas.

Populiariausių pirminio mokymo programų sąraše pirmą vietą užima transporto priemonių remontininko profesinio mokymo programa. Taip pat nemažai stojančiųjų pageidauja mokytis pagal apdailininko ir kosmetiko profesinio mokymo programas.

Populiariausios tęstinio mokymo programos šiuo metu yra apskaitininko, masažuotojo, paramediko, individualios priežiūros darbuotojo ir ikimokyklinio ugdymo pedagogo padėjėjo profesinio mokymo programos.

Kol kas daugiausia stojančiųjų prašymų mokytis sulaukė Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo (2,2 tūkst.), Šiaulių technologijų mokymo (1,3 tūkst.), Kauno technologijų mokymo (1,1 tūkst.) ir Marijampolės profesinio rengimo (1,1 tūkst.) centrai.

Šių metų pagrindinio priėmimo į profesines mokyklas žiemos etapo metu jau pasirašyta 1,1 tūkst. mokymo sutarčių. Iš jų daugiausia dėl sveikatos priežiūros, inžinerijos, socialinės gerovės sričių mokymo programų.

2023 m. valstybės finansavimą, kaip ir pernai, iš viso planuojama suteikti 20,6 tūkst. naujų mokinių.

Mokytis profesijos kviečiami visi

Rinktis pirminį profesinį mokymą kviečiami norintieji įgyti pirmąją profesinę kvalifikaciją. Šia galimybe pasinaudoti gali tiek kartu su kvalifikacija siekiantys įgyti ir pagrindinį ar vidurinį išsilavinimą, tiek jau turintieji pradinį, pagrindinį ar vidurinį išsilavinimą.

Tęstinis profesinis mokymas yra skirtas turimai kvalifikacijai tobulinti arba kitai kvalifikacijai įgyti. Jį rinktis taip pat gali turintieji įvairų išsilavinimą.

Teikti prašymus mokytis gali tiek norintieji įgyti kvalifikaciją pagal visą profesinio mokymo programą, tiek 9–10 klasių mokiniai bei I–IV klasių gimnazistai, norintys mokytis pagal atskirus profesinio mokymo modulius.

Įsimintinos datos stojantiesiems

Prašymus dalyvauti pagrindinio priėmimo į profesines mokyklas vasaros etape galima iki rugpjūčio 7 d. Kvietimai mokytis stojantiesiems bus išsiųsti rugpjūčio 11 d., o profesinio mokymo sutartis sudaryti bus galima rugpjūčio 14–17 d.

Papildomas priėmimas į profesines mokyklas vyks rugpjūčio 21–27 d. Į laisvas mokymosi vietas bus galima pretenduoti ir prasidėjus mokslo metams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.