Mažėja studentų, nesugebančių grąžinti pasiimtas paskolas mokslams: tokių šiuo metu – apie 2 proc.

Pastaraisiais metais mažėja studentų, negrąžinančių arba vėluojančių grąžinti paskolas studijų kainai padengti, teigia Valstybinio studijų fondo vadovas Ernestas Jasaitis. Anot jo, per metus apie 2 proc. studentų patiria sunkumus grąžinant pasiskolintas lėšas studijoms ar pragyvenimui.

Studentai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Studentai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-08-11 09:18

„Pastaruosius gal 3–4 metus gerėja situacija ir paskolų negrąžinančių arba vėluojančių grąžinti studentų skaičius vis mažėja ir mažėja“, – LRT radijui penktadienį teigė E. Jasaitis.

„Paskolas yra paėmę virš 80 tūkstančių asmenų, su tam tikrais sunkumais susiduria tik apie 4 tūkstančiai žmonių. Tai tas procentas tikrai nėra didelis, gaunasi apie 2–2,5 procento vidutiniškai per metus, kurie patiria sunkumus. Reiškia, 98 procentai studentų paskolas grąžina sėkmingai“, – kalbėjo studijų fondo vadovas.

Pasak jo, kiekvieno studento, pasiimančio paskolą studijoms ar pragyvenimui, finansinė situacija yra skirtinga.

„Kiekvieno situacija skirtinga, dėl ko jis negali grąžinti paskolos. Vieni būna išvykę ir jų apskritai neįmanoma rasti, kiti susiduria su finansiniais sunkumais, treti paprasčiausiai pamiršta, kad turi paskolą ir turi ją grąžinti“, – aiškino E. Jasaitis.

„Su sunkumais dažniausiai susiduria tie žmonės, kurie nebaigia aukštojo mokslo. Nes, bet kokiu atveju, nepriklausomai nuo to, ar tu pabaigei studijas ar ne, tas paskolos grąžinimas prasideda. Asmenų, kurie pabaigia studijas, yra pati mažiausia dalis, kurie nesugeba grąžinti“, – pridūrė jis.

Anot Lietuvos studentų sąjungos prezidento Pauliaus Vaitiekaus, dalis studentų nesugeba grąžinti lėšų ir dėl to, kad prieš pasiimant paskolą trūko finansinių žinių ir suvokimo, kam buvo įsipareigota.

„Dažnu atveju grąžinimo problemas gali lemti tai, kad finansinį įsipareigojimą prisiimi gana anksti savo gyvenime. Gal pritrūko žinių imant paskolą, nesupratai, kam tu įsipareigoji ir kas tavęs laukia, kai reikės ją pradėti grąžinti“, – teigė P. Vaitiekus.

Vis dėlto, pasiimančių paskolas sudentų dalis yra maža, pabrėžė P. Vaitiekus.

„Paskolos studentų tarpe nėra toks populiarus dalykas, nes paskolas ima tik maža dalis, berods, 6 procentai studentų. Jos būna skirtos tiek studijų kainai padengti, tiek pragyvenimui“, – sakė studentų atstovas.

Būsimiems Lietuvos aukštųjų mokyklų pirmakursiams, įstojusiems į valstybės nefinansuojamas studijų vietas, gali būti suteikiama valstybės remiama paskola studijų kainai finansuoti. Visi studentai taip pat gali gauti paskolą, skirtą gyvenimo išlaidoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.