G. Jakštas tikina, kad pedagogai buvo apmokyti gyvenimo įgūdžių pamokoms: toliau bus ruošiami universitetuose

Politikams nerimaujant dėl gyvenimo įgūdžių programos įgyvendinimo, švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas tikina, kad pedagogai, kurie ves naująsias pamokas, buvo apmokyti dar praėjusiais metais. Anot jo, nuo spalio mėnesio prie mokytojų ruošimo gyvenimo įgūdžių pamokoms prisidės ir Vilniaus bei Vytauto Didžiojo universitetai.

Gintautas Jakštas.<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Gintautas Jakštas.<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Irtautė Gutauskaitė

Sep 13, 2023, 11:52 AM

„Mokytojai kėlė kompetencijas ir kvalifikacijas šioje vietoje, kai startavo gyvenimo įgūdžių programos rengimas ir kai ji buvo parengta. Praėjusiais metais buvo aibė konferencijų, konsultacijų mokytojams, kaip pereiti prie tokios programos. Nes nėra taip, kad ji visiškai nauja“, – Seimo Švietimo ir mokslo komiteto posėdyje kalbėjo G. Jakštas.

„Toliau kompetencijų kėlimas bus vykdomas per universitetų parengtas programas. Programa Vytauto Didžiojo universiteto yra patvirtinta, o (mokytojų – ELTA) rengimas startuos spalio 6 dieną“, – pridūrė ministras.

Jam antrino švietimo, mokslo ir sporto viceministras Ramūnas Skaudžius, pridurdamas, kad mokytojas, kuris nesijaučia galintis išdėstyti tam tikrų dalykų, gali pasikviesti specialistus.

„Mokytojas gali iš išorės pasikviesti specialistus, jeigu jaučiasi ir mato tuos, kurie už jį galėtų geriau tą darbą padaryti. Yra atviri visi keliai, sudėti visi saugikliai, yra paruošta medžiaga mokytojams, taigi, mokytojai yra gana saugioje pozicijoje“, – tikino R. Skaudžius.

G. Jakšto teigimu, rugsėjį startavusi gyvenimo įgūdžių programa nėra visiškai nauja, o sudaryta iš anksčiau kitose pamokose mokytų dalykų.

„Nėra taip, kad ši programa yra nauja, ji buvo integruota į kitus dalykus. Kas yra padaryta naujai – tai, ką mokiniai mokėsi integruotai kituose dalykuose, yra surinkta į vieną programą ir truputį papildyta, atnaujinta, pateikta medžiaga“, – posėdyje sakė ministras.

Vis dėlto, Švietimo ir mokslo komiteto nariai nebuvo linkę sutikti su G. Jakštu. Anot parlamentaro Eugenijaus Jovaišos, gyvenimo įgūdžių programa yra parengta naujai ir reikalauja iš mokytojų naujų žinių.

„Turinio požiūriu ten yra gausybė naujovių. Gerbiamas ministre, tai nėra programėlė, kuri sudaryta iš buvusių dalykų, tai yra kokybiškai nauja programa, reikalaujanti kokybiškai naujų žinių“, – pabrėžė Seimo narys.

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį paragino įvertinti, ar šiuo metu Lietuvoje yra pakankamai mokytojų, galinčių įgyvendinti gyvenimo įgūdžių programą. Anot jo, jei nėra pedagogų, kurie mokytų programoje numatytų dalykų, gyvenimo įgūdžių pamokų startą reikėtų vėlinti.

„Jei neturime kompetentingų mokytojų gyvenimo įgūdžių programai įgyvendinti, reikėtų vėlinti šios programos startą ir investuoti į mokytojų rengimą“, – teigiama Eltai perduotame Prezidentūros komentare.

ELTA primena, kad nuo šio rugsėjo šalies mokyklose atsiranda nauja pamoka socialinėms-emocinėms kompetencijoms ugdyti. Naujas dalykas įvedamas 5 ir 7 klasėse – po vieną pamoką per savaitę, o 9 klasėje – po 1 pamoką per dvi savaites. Palaipsniui nuo 1 iki 10 klasės šiam dalykui bus skiriama po 1 savaitinę pamoką. Dalykas nebus vertinamas pažymiais.

Kaip anksčiau skelbė ministerija, programoje išskirtos keturios pasiekimų sritys: „Savęs pažinimas, kėlimas ir siekimas asmeninių tobulėjimo tikslų“, „Tarpusavio santykių kūrimas ir mokymasis bendradarbiauti“, „Atsakingas elgesys ir pasekmių įvertinimas“, „Asmens, bendruomenės gerovės kūrimas, sveikatos stiprinimas ir saugojimas“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.