Vilniaus savivaldybė gavo A. Navicko profsąjungos kreipimąsi dėl planuojamų piketų prie Seimo ir ministerijos

Vilniaus miesto savivaldybė jau gavo Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) kreipimąsi dėl leidimų rugsėjo 29-ąją piketuoti prie Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) bei Seimo.

Andrius Navickas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Andrius Navickas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Irtautė Gutauskaitė

2023-09-15 13:04

„Esame gavę Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pranešimą apie nuo rugsėjo 29 d. planuojamus piketus prie Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos bei Seimo“, – teigiama Eltai perduotame savivaldybės komentare.

„Leidimų derinimas numatytas kitą savaitę“, – priduriama komentare.

Švietimo darbuotojų profsąjungos pirmininkas Andrius Navickas yra sakęs, kad sprendimas dėl tikrojo streiko bus priimtas kitą savaitę, gavus konkrečius pasiūlymus iš ministerijos dėl atlyginimų didinimo.

Vis dėlto, A. Navickas paaiškino kreipimąsi pateikęs anksčiau, nes leidimo išdavimas piketui užtrunka.

„Kreipėmės, nes reikia laiko derinimo procedūrai. Mes norime būti užtikrinti, kad 29 dienai spėtumėme gauti leidimą“, – Eltai sakė mokytojų streiką planuojančios profsąjungos pirmininkas.

„Reikia suderinti, nes situacija sudėtinga tuo, kad mes planuojame statyti palapines mėnesiui, reiks nurodyti kur, kaip, kur scenos stovės, reiks spręsti ir tualetų klausimą. Tai manome, kad derinimo procedūra gali būti sudėtinga, užtrukti, dėl to iš anksčiau ir kreipėmės“, – paaiškino A. Navickas.

Visgi jis neslėpė, kad sutarimas dėl pedagogų darbo užmokesčio didinimo ir kitų mokytojų darbo sąlygų gerinimo yra mažai tikėtinas.

„Kadangi klausimai sudėtingi, labai mažai turime vilties, kad pavyks susitarti“, – sakė A. Navickas.

„Trejus metus Vyriausybė nėjo į priekį su vidutiniu darbo užmokesčiu, mokytojams algas didino 10 proc., nors šalies vidutinis darbo užmokestis augo 12 proc. Tai mes ėjome atgal. Ir dabar per vienerius metus iššokti 40–50 proc. labai sudėtinga“, – aiškino jis.

Anot jo, reikalinga priimti ir ilgalaikius sprendimus. Tačiau, pažymėjo A. Navickas, šios Vyriausybės kadencija eina į pabaigą, o tai apsunkina kompromiso paieškas.

„Reikalingi ilgalaikiai sprendimai ir susitarimai, kiek jie bus linkę ilgesniam laikotarpiui susitarti, nes kadencija baigsis. Tai todėl ir manome, kad susitarti bus labai sudėtinga“, – pabrėžė profsąjungos pirmininkas.

Vis dėlto, jei dėl iškeltų reikalavimų būtų susitarta, pedagogai atšauktų organizuojamą tikrąjį streiką.

„Čia ne problema. Leidimo gavimas nėra pačios akcijos pradžia, vis tiek ji yra 29 dieną. Tai jeigu mes susitarsime iki 29 dienos, kad ir 28 dieną vakare, tai 29 nieko ir nedarysime“, – sakė A. Navickas.

Ministras G. Jakštas antradienį pranešė, kad šiuo metu ministerija, gavusi Finansų ministerijos prognozes dėl kitų metų vidutinio darbo užmokesčio, vertina pedagogų atlyginimų didinimo galimybes. Kitą savaitę ministras pažadėjo pateikti konkrečius pasiūlymus, kiek galėtų didėti mokytojų atlyginimai kitais metais.

Penktadienį ryte vyko įspėjamasis pedagogų streikas, kuriame dalyvavo 228 švietimo įstaigos ir apie 5 tūkstančius pedagogų. Nuo rugsėjo 29-osios planuojama pradėti tikrąjį streiką, kurio metu būtų žygiuojama nuo kiekvieno mokytojo ugdymo įstaigos iki ministerijos ir Seimo.

ELTA primena, kad nesutarus dėl spartesnio mokytojų atlyginimų kėlimo, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) nusprendė rugsėjo 15 d. skelbti įspėjamąjį, o nuo rugsėjo 29 d. – tikrąjį streiką.

A. Navicko vadovaujamoji švietimo darbuotojų profsąjunga pareikalavo dar šiais metais pakelti mokytojų atlyginimus 20 procentų. Taip pat prašo, kad nuo 2024 m. sausio 1 d. atlyginimai didėtų dar 30 proc. Tokiu atveju, bendras atlyginimų augimas siektų 56 procentus.

LŠDPS taip pat yra išsakiusi poreikį mažinti mokinių skaičių naujai sudaromose klasėse, siūlo numatyti ir kokybiškesnę darbo su specialiųjų ugdymosi poreikių turinčiais mokiniais tvarką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.