G. Jakštas kol kas neatskleidžia, kiek bus didinami pedagogų atlyginimai kitais metais: pirmiau kalbėsis su profsąjungomis

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas kol kas neatskleidžia, koks bus ministerijos pasiūlymas dėl mokytojų atlyginimų didinimo kitais metais. Anot jo, mokytojų atlyginimai pasieks 130 proc. nuo šalies vidutinio darbo užmokesčio (VDU) kitų metų rugsėjį.

 Gintautas Jakštas.<br> D. Labučio/ELTA nuotr.
 Gintautas Jakštas.<br> D. Labučio/ELTA nuotr.
 Gintautas Jakštas.<br> D. Labučio/ELTA nuotr.
 Gintautas Jakštas.<br> D. Labučio/ELTA nuotr.
 Gintautas Jakštas.<br> D. Labučio/ELTA nuotr.
 Gintautas Jakštas.<br> D. Labučio/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 19, 2023, 10:26 AM, atnaujinta Sep 19, 2023, 10:27 AM

„Pirmiausia norisi pateikti siūlymus profesinėms sąjungoms, numatytas susitikimas 15:30, planuojama baigti 17 valandą, po to susitikimo galėsime paviešinti, kokie buvo ministerijos siūlymai ir kaip mums pavyko ar nepavyko rasti bendro sutarimo“, – antradienį ryte Seime žurnalistams teigė G. Jakštas.

Pasak jo, pedagogų profesinėms sąjungoms nebus siūloma pakelti mokytojų atlyginimus dar šiais metais.

„Pristatysime, kaip kelsime atlyginimus kitais metais. Šiais metais atlyginimas jau buvo keltas ir tai buvo pristatyta praėjusiais metais. Kadangi biudžetas formuojamas ateinantiems metams, o ne praėjusiems ar einamiesiems“, – patikslino švietimo ministras.

Vis dėlto, G. Jakštas patikino, kad nacionaliniame susitarime ir kolektyvinėse sutartyse su profsąjungomis numatytas tikslas mokytojų atlyginimus pakelti iki 130 proc. nuo VDU bus pasiektas kitų metų rugsėjo mėnesį.

„Suplanuota, pagal įsipareigojimus, pasiekti iki kitų metų pabaigos, mūsų planas būtų pasiekti jau rugsėjį“, – pabrėžė ministras.

Švietimo, mokslo ir sporto ministras G. Jakštas antradienį susitiks su pedagogų profesinių sąjungų vadovais, kuriems pateiks ministerijos pasiūlymus dėl mokytojų atlyginimų didinimo kitais metais. Taip pat bus aptarti kiti pedagogų profsąjungų iškelti reikalavimai dėl mokinių skaičiaus klasėse ir mokytojų krūvio mažinimo.

ELTA primena, kad nesutarus dėl spartesnio mokytojų atlyginimų kėlimo, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) nusprendė rugsėjo 15 d. skelbti įspėjamąjį, o nuo rugsėjo 29 d. – tikrąjį streiką.

A. Navicko vadovaujamoji švietimo darbuotojų profsąjunga pareikalavo dar šiais metais pakelti mokytojų atlyginimus 20 procentų. Taip pat prašo, kad nuo 2024 m. sausio 1 d. atlyginimai didėtų dar 30 proc. Tokiu atveju, bendras atlyginimų augimas siektų 56 procentus.

LŠDPS taip pat yra išsakiusi poreikį mažinti mokinių skaičių naujai sudaromose klasėse bei mokytojų darbo krūvį nuo 24 iki 18 valandų, siūlo numatyti ir kokybiškesnę darbo su specialiųjų ugdymosi poreikių turinčiais mokiniais tvarką.

Apie prisijungimą prie streiko rugpjūčio pabaigoje pranešė ir Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga (LŠMPS). Jos pirmininkas E. Milešinas informavo, kad jo vadovaujama mokytojų profsąjunga svarstys skelbti streiką, jeigu nepavyks susitarti dėl iškeltų reikalavimų.

LŠMPS yra iškėlusi keturis reikalavimus, susijusius su atlyginimų kėlimu, klasių mažinimu, mokytojų etato struktūra ir švietimo pagalbos finansavimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.