Penktadienį bus tęsiamos derybos dėl mokytojų atlgyginimų didinimo kitais metais

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas penktadienį susitiks su pedagogų profsąjungų vadovais, kuriems pateiks naują pasiūlymą dėl mokytojų atlyginimų didinimo.

Mokytojų streikas.<br>V. Ščiavinsko nuotr.
Mokytojų streikas.<br>V. Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Irtautė Gutauskaitė

Sep 22, 2023, 7:01 AM

Ministras G. Jakštas su streiką planuojančiais pedagogų profsąjungų vadovais buvo susitikęs antradienį. Vis dėlto, jo pasiūlymas kitais metais mokytojų darbo užmokestį didinti 20,5 proc. nesulaukė palaikymo. Todėl penktadienį dėl to bus tęsiamos derybos.

G. Jakštas, trečiadienį susitikęs finansų ministre Gintare Skaiste ir premjere Ingrida Šimonyte, aptarė darbo užmokesčio pedagogams didinimo galimybes ir teigė turintis palankesnį pasiūlymą profsąjungoms.

„Susitikime su premjere ir finansų ministre dar kartą svarstėme darbo užmokesčio didinimo pedagogams variantus, finansines galimybes. Norime labai atsakingai pasirengti derybų tęsiniui šį penktadienį ir pristatyti atnaujintus skaičiavimus“, – Eltai perduotame komentare trečiadienį sakė G. Jakštas.

ELTA primena, kad nesutarus dėl spartesnio mokytojų atlyginimų kėlimo, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) rugsėjo 15 d. jau dalyvavo įspėjamajame streike, o nuo rugsėjo 29 d. praneša planuojantys tikrąjį streiką.

A. Navicko vadovaujamoji švietimo darbuotojų profsąjunga pareikalavo dar šiais metais pakelti mokytojų atlyginimus 20 procentų. Taip pat prašo, kad nuo 2024 m. sausio 1 d. atlyginimai didėtų dar 30 proc. Tokiu atveju, bendras atlyginimų augimas siektų 56 procentus.

LŠDPS taip pat yra išsakiusi poreikį mažinti mokinių skaičių naujai sudaromose klasėse, siūlo numatyti ir kokybiškesnę darbo su specialiųjų ugdymosi poreikių turinčiais mokiniais tvarką.

Apie prisijungimą prie streiko rugpjūčio pabaigoje pranešė ir Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga (LŠMPS). Jos pirmininkas E. Milešinas informavo, kad jo vadovaujama mokytojų profsąjunga svarstys skelbti streiką, jeigu nepavyks susitarti dėl iškeltų reikalavimų.

LŠMPS yra iškėlusi keturis reikalavimus, susijusius su atlyginimų kėlimu, klasių mažinimu, mokytojų etato struktūra ir švietimo pagalbos finansavimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.