G. Nausėda: Vyriausybė siekia įsipareigojimų dėl mokytojų atlyginimų naštą perkelti naujam Ministrų Kabinetui

Prezidentas Gitanas Nausėda teigia, kad Vyriausybė, spręsdama pedagogų atlyginimų klausimą, nori įsipareigojimų naštą perkelti kitos kadencijos Ministrų Kabinetui.

Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 25, 2023, 8:26 PM

„Natūralu, turbūt Vyriausybei norėtųsi mažiau darbo užmokestį kelti nuo sausio 1 dienos, daugiau pakelti nuo rugsėjo mėnesio, nes bus likę tik 4 mėnesiai iki metų pabaigos, reiškia visai kitokie finansai. Tačiau jau rugsėjo mėnesį pakėlus tas atlyginimas galios į ateitį neribotą laiką“, – pirmadienį LNK televizijai sakė G. Nausėda.

„Tai natūralu, kad šiai Vyriausybei norėtųsi šią didesnę įsipareigojimo naštą perkelti jau kitai Vyriausybei“, – pridūrė jis.

Šalies vadovas mano, kad tiek Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, tiek ir pedagogų profsąjungos turėtų ir toliau dėti pastangas ieškant konsensuso.

„Mokytojų reikalavimai, mano nuomone, yra svarūs, juos reikia įvertinti per biudžeto galimybių prizmę. Ir kol abi pusės mato galimybę susitarti, manau, tegu jos išbando visas galimybes, o tada jau mes žiūrėsime“, – sakė šalies vadovas.

LŠMPS reikalauja ministerijos kitais metais padidinti mokytojų atlyginimus tiek, kad jie siektų 130 proc. nuo vidutinio šalies darbo užmokesčio. Taip pat reikalaujama mažinti mokinių skaičių klasėse bei peržiūrėti mokytojo etato struktūrą. Profsąjungos pedagogai prašo ir peržiūrėti švietimo pagalbos ir ikimokyklinio ugdymo finansavimą.

Kita mokytojų profsąjunga, vadovaujama Andriaus Navicko, šį penktadienį planuoja pradėti mėnesio trukmės streiką. Švietimo darbuotojų profesinės sąjungos nariai jau streikavo rugsėjį 2 valandas.

A. Navicko vadovaujamoji švietimo darbuotojų profsąjunga pareikalavo dar šiais metais pakelti mokytojų atlyginimus 20 procentų. Taip pat prašė, kad nuo 2024 m. sausio 1 d. atlyginimai didėtų dar 30 proc. Tokiu atveju, bendras atlyginimų augimas siektų 56 procentus.

Lietuvos švietimo darbuotojų profsąjunga (LŠDPS) taip pat yra išsakiusi poreikį mažinti mokinių skaičių naujai sudaromose klasėse, siūlo numatyti ir kokybiškesnę darbo su specialiųjų ugdymosi poreikių turinčiais mokiniais tvarką.

Su mokytojų profesinių sąjungų vadovais susitikęs švietimo ministras G. Jakštas penktadienį pateikė pasiūlymą ateinančiais metais pedagogų darbo užmokestį padidinti 21 proc., o nuo sausio atlyginimus kelti 10 proc. Vis dėlto, toks pasiūlymas netenkino nei vienos profesinės sąjungos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.