Kovoje su narkotikais mokyklose – idėja leisti tikrinti moksleivių daiktus be tėvų sutikimo: „Vien draudimų nepakanka“

Mokyklose plintant elektroninių cigarečių bei narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimui, Seimas po pateikimo pritarė Darbo partijos pateiktoms Švietimo įstatymo pataisoms, leisiančioms ugdymo įstaigoms ir policijai patikrinti asmeninius mokinių daiktus ir spinteles be tėvų sutikimo.

Kuprinės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kuprinės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Bieliavska

Sep 26, 2023, 5:00 PM

„Darbiečiai“ siūlo įteisinti, kad „mokinys, Mokyklos vidaus tvarkos taisyklėse nustatyta tvarka arba policijos pareigūnui pareikalavus, privalo parodyti asmeninius daiktus, siekiant patikrinti, ar į mokyklą neįnešamos draudžiamos medžiagos, gaminiai ir kiti reikmenys.“

Šiuo metu galimybė tikrinti mokinių daiktus yra numatyta tik tuo atveju, jeigu tarp mokyklos ir moksleivių tėvų yra pasirašyta sutartis.

„Natūralu, kad atsiranda nemažai tokių mokyklų, kurios nenori turėti sutartyse tarp mokyklos ir tėvų numatytą sutikimą leisti tikrinti vaiko daiktus, spintelę. Mokyklos nenori prarasti reitingus, nes praras vaikus, o vaikai yra mokinio krepšelis, finansavimas. Todėl leidimas tikrinti vaikų daiktus, spinteles neturėtų būti mokyklų noro ar nenoro, o valstybės atsakomybės klausimas, nes valstybė turi užtikrinti saugią aplinką mokiniams. Tai neturėtų būti palikta mokyklos administracijos dialogui su tėvais ar mokiniais. Žmogaus teisės labai svarbios, bet kai situacija narkotinių medžiagų klausimu mokyklose yra tokia kritinė, turime kalbėti ir apie kitas teises – teisę tėvams jaustis saugiems, kai jų vaikas išeina į mokyklą“, – sako Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis.

„Kalbėdami su mokyklų ir policijos atstovais, mes išgirdome labai aiškų jų lūkestį ir nuogąstavimą, kad esminė problema, kodėl taip plinta elektroninės cigaretės vaikų ir jaunimo tarpe, yra tai, kad niekas negali patikrinti vaikų daiktų be tėvų sutikimo“, – sakė viena iš pataisų iniciatorių Seimo narė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.

Seimo nario Vytauto Gapšio teigimu, mokyklos teritorija yra Lietuvos Respublikos teritorija ir policijos pareigūnams turi būti suteikta galimybė be papildomų kliūčių, derinimų ir sutikimų atlikti mokinių patikrą dėl narkotinių medžiagų disponavimo.

„Patys pareigūnai pastebi, kad šiuo metu procesas yra toks sudėtingas, kad norint patikrinti vaiką penkios institucijos turi praleisti dieną mokykloje. Akivaizdu, kad turime sudaryti saugesnę aplinką visiems besimokantiems“, – sako Seimo narys Vytautas Gapšys.

Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas sako puikiai suprantąs, kad vien draudimų nepakanka, labai svarbus ir visuomenės sąmoningumo ugdymas, bendruomenių įsitraukimas, narkotinių ir kitų kenksmingų medžiagų vartojimo viešose vietose netoleravimas.

„Tikimės, kad Vyriausybė imsis atitinkamų veiksmų šiose srityse, tačiau pradėti turime nuo įstatyminio reglamentavimo ir suteikimo policijai bei mokyklų atstovams platesnių įgaliojimų“, – sako Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas.

Jo pateiktas Švietimo įstatymo pataisas antradienį po pateikimo palaikė 94 Seimo nariai, prieš buvo 7, susilaikė 17. Seimo salėje jas planuojama toliau svarstyti gruodžio 5 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.