Švietimo ministerija nepalaiko opozicijos siūlymo iš Gyvenimo įgūdžių programos išbraukti lytiškumo temas

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) nepalaiko opozicijos siūlymo su lytiškumu susijusias temas išimti iš Gyvenimo įgūdžių programos ir integruoti į tikybos arba etikos pamokas.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija<br>T.Bauro nuotr.
Švietimo, mokslo ir sporto ministerija<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

Oct 4, 2023, 3:22 PM

„Švietimo, mokslo ir sporto ministerija nepritartų lytiškumo ugdymo komponento perkėlimui į dorinį ugdymą“, – trečiadienį Švietimo reikalų komiteto posėdyje teigė ministerijos patarėja Agnė Liucilė Andriuškevičienė, reaguodama į Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narės Laimos Nagienės jai užduotą klausimą.

ŠMSM patarėja pabrėžė, kad Gyvenimo įgūdžių programoje vaikams yra pateikiamos bazinės žinios, reikalingos kiekvienam mokiniui.

„Lytiškumo ugdymo Gyvenimo įgūdžių programoje visgi yra bazinės žinios, reikalingos kiekvienam vaikui. Mes kalbame tiek apie higieną, tiek apie fiziologinius pokyčius brendimo metu, tiek ir apie smurto prevenciją, tarime, netinkamų prisilietimų atpažinimą“, – sakė A. L. Andriuškevičienė.

„Ir tai yra tokie dalykai, kurie niekaip neatima teisės iš šeimų rūpintis savo vaikais. Tai yra tiesiog bazinė informacija. Taip pat kaip ir šeimos samprata programoje nėra niekaip nuneigiama“, – taip pat pažymėjo ji.

A. L. Andriuškevičienė akcentuoja, kad Gyvenimo įgūdžių programoje įtrauktų lytiškumo temų ir dorinio ugdymo programoje numatytų temų apie šeimą ir meilę, nereikėtų priešinti.

„Peržiūrėjau etikos programą, tai žodis „meilė“ paminėtas 33 kartus, katalikų tikybos programoje 32 kartus ir irgi ten suprantame, kad dorinio ugdymo pamokose visgi turime filosofinį arba katalikišką aspektą, kuris yra plėtojamas. Dažnai meilė yra nebūtinai savo artimui, o ir dievui, jeigu kalbėsime apie tikybos pamokas“, – sakė ji.

ELTA primena, kad pastaruoju metu netyla diskusijos dėl nuo rugsėjo 5, 7 ir 9 klasėse atsiradusių gyvenimo įgūdžių pamokų. Rugsėjo pradžioje socialiniuose tinkluose paplito netikras dokumentas, esą naujosiose pamokose moksleiviai bus mokomi lytiškumo „pagal LGBT ideologijos standartus“.

Prezidentas Gitanas Nausėda rugsėjo pradžioje ragino įvertinti, ar šiuo metu Lietuvoje yra pakankamai mokytojų, galinčių įgyvendinti naująją programą. Jis užsiminė, kad, jei nėra pedagogų, kurie mokytų programoje numatytų dalykų, gyvenimo įgūdžių pamokų startą reikėtų vėlinti.

Tuo metu Seimo opozicinės frakcijos įregistravo projektą, kuriuo siūlo iš gyvenimo įgūdžių programos išbraukti lytiškumo ugdymo dalį ir integruoti ją į dorinį ugdymą, kad tėvai galėtų pasirinkti, ar vaikui mokytis pagal tikybos, ar pagal etikos pamokoms pritaikytą programą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?