A. Navickas: derybos su ministerija išsisėmė, planuojame organizuoti dar vieną streiką prie Seimo

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) lyderis Andrius Navickas teigia, kad profsąjungos pasiūlytas minimalus kompromisinis variantas dėl pedagogų atlyginimų kėlimo Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) netenkina. Todėl, pasak jo, pedagogai ketina streiką perkelti prie Seimo, kuriame šią savaitę pradedamas svarstyti ateinančių metų valstybės biudžetas.

A. Navickas<br>V.Skaraičio nuotr.
A. Navickas<br>V.Skaraičio nuotr.
 Andrius Navickas<br> J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
 Andrius Navickas<br> J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

Oct 9, 2023, 12:48 PM, atnaujinta Oct 9, 2023, 1:49 PM

„Manome, kad derybos šiame formate kaip ir išsisėmė, nes aiškiai nesutampa dvi pozicijos aiškiai. Ministerija dėl darbo užmokesčio siūlo 10 proc. didinti nuo sausio ir 10 proc. nuo rugsėjo. Mūsų minimalus kompromisas galėtų būti 15 proc. nuo sausio ir 15 proc. nuo rugsėjo. Čia sutarimo taip ir neradome, pozicijos nesutampa“, – pirmadienį Eltai po susitikimo su švietimo, mokslo ir sporto ministru Gintautu Jakštu teigė A. Navickas.

Pedagogų profesinės sąjungos lyderis akcentuoja, kad reaguojant į tai, jog biudžeto svarstymas persikelia iš Vyriausybės į Seimą, mokytojai streiką ketina perkelti prie parlamento rūmų.

„Kadangi biudžetas nukeliavo į Seimą, tai planuojame streikus perkelti prie Seimo“, – sakė A. Navickas.

„Ir jeigu Seimas atsižvelgtų į mūsų galutinius reikalavimus ir patvirtintų biudžetą, kuris leistų didinti 15 proc. sausį ir 15 proc. rugsėjį, tokiu atveju grįžtume po kito streiko į tą patį formatą ir kompromisus dėl kitų reikalavimų visgi matome, kad ministerija linkusi rasti“, – taip pat pažymėjo profsąjungos lyderis.

A. Navickas teigia, kad ketvirtadienį jo vadovaujama profesinė sąjunga taip pat darys visuotinį susirinkimą, kurio metu bus derinamos datos, kada bus pradėtas kitas streikas jau prie Seimo.

„Kol yra svarstomas biudžetas, manome, kad yra prasminga streikuoti ir bandyti įtikinti Seimą išgirsti mokytojus“, – teigė jis.

G. Jakštas kartoja, kad erdvės deryboms su profsąjunga nebemato: daugiau lėšų pasiūlyti negalime

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas po pirmadienį įvykusio susitikimo su LŠDPS kartoja, kad ministerija profsąjungai yra pateikusi maksimalų pasiūlymą dėl atlyginimų kėlimo, todėl erdvės deryboms nebemato.

„Dėl visko praktiškai sutariame, tačiau tas maksimalus pasiūlymas didinti darbo užmokestį 21 proc. per du etapus netenkino A. Navicko profesinės sąjungos – jų reikalavimas dabar yra 32,5 proc. – du kartus po 15 proc. didinti. Tačiau valstybė tiek atlyginimus didinti nėra pajėgi“, – Eltai sakė G. Jakštas.

Todėl ministras sutinka, dvišalės derybos tarp ministerijos ir profsąjungos šiame etape yra baigtos.

„Iš esmės taip. Kai yra pateiktas siūlymas maksimalus, o yra norima daugiau, tai nėra jau kažkokios derybos, diskusijos dėl formuluočių ir kitų darbų. (...) Mes pinigų jau daugiau nepadarysime negu jų yra“, – akcentavo jis.

Todėl ministras apgailestauja dėl profsąjungos planų tęsti streiką prie Seimo ir ragina mokytojus grįžti į klases.

„Mes iš savo pusės pateikdami maksimalų pasiūlymą kviečiame pasirašyti sutartį, kviečiame mokytojus grįžti į klases, nes suprantame, kad dėl streiko lėšų nepadaugės, nes tai yra maksimalus pasiūlymas, tačiau toliau nukentės ir ugdymo kokybė, nukentės mokiniai, jų tėvai, sudėtingesnis procesas mokyklų administracijoms ir t.t.“, – sakė G. Jakštas.

„Turi streikas didelę naštą, tačiau kažko iš jo daugiau pasiekti negu yra – nematome galimybių“, – taip pat pažymėjo jis.

ELTA primena, kad toliau tęsiasi prieš porą savaičių prasidėjęs mokytojų streikas. Nacionalinės švietimo agentūros (NŠA) duomenimis, pirmadienį streikuoja daugiau nei 1,44 tūkst. ugdymo įstaigų darbuotojų, iš jų – apie 1,25 tūkst. mokytojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.