A. Navicko vadovaujama profsąjunga svarstys daryti pertrauką ir streiką pratęsti lapkričio pabaigoje

Lietuvos švietimo darbuotojų profsąjungos (LŠDPS) lyderio Andriaus Navicko teigimu, jei su Vyriausybe nepavyks susitarti dėl darbo užmokesčio didinimo mokytojams, o Seimo nariai nesiims veiksmų iki valstybės biudžeto priėmimo, streikas gali būti nutrauktas ir atnaujintas lapkričio pabaigoje.

 A. Navickas<br> Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
 A. Navickas<br> Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
 A. Navickas<br> Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
 A. Navickas<br> Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Irtautė Gutauskaitė

Oct 10, 2023, 10:52 AM, atnaujinta Oct 10, 2023, 10:53 AM

„Jeigu tikrai su Vyriausybe nepavyksta susitarti ir Seimas tik gruodžio 5 dieną svarstys biudžetą, tai streikuoti iki gruodžio 5 dienos būtų labai žalinga mokiniams, ir mokytojai negalėtų pakelti finansinės naštos. Tai jeigu taip, tai darytume pertrauką ir grįžtume su streiku lapkričio pabaigoje“, – Eltai po susitikimo su Liberalų sąjūdžio frakcija sakė A. Navickas.

Antradienio rytą vykusiame susitikime Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime pirmininkas Eugenijus Gentvilas atkreipė dėmesį, jog kitų metų valstybės biudžeto priėmimas gali įvykti tik gruodžio pradžioje.

„Jūs sakote, lauksite Seimo pozicijos. Bet supraskite, biudžeto priėmimas įvyks turbūt gruodžio 5 dieną. Tai ar jūs žadate streikuoti iki tos gruodžio 5, iki galutinio sprendimo?“ – susitikime klausė E. Gentvilas.

Visgi, tokiu atveju, pasak A. Navicko, būtų padaryta pertrauka ir streikas būtų pratęstas lapkritį.

„Galvojame, kad jeigu reikės paimti pertraukėlę, mes ją paimsim ir grįšime su streiku. Bet ar to reikia? Ar čia visi nori žaisti? Gal geriau sutarkime ir nebetrikdykime proceso?“ – liberalui atsakė streikuojančios profsąjungos lyderis.

„Mes nenorime to daryti ir žaisti, bet jeigu visi žiūri į tai, kaip į žaidimą, mes priversti tai daryti, nes pusiaukelėje tikrai nežadame sustoti, nes manome, kad sprendimų reikia čia ir dabar, negalima jų atidėti į 2025, 2026 metus“, – pridūrė A. Navickas.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) lyderis A. Navickas pirmadienį pranešė, kad pedagogai ketina streiką perkelti prie Seimo, kuriame šią savaitę pradedamas svarstyti ateinančių metų valstybės biudžetas.

Vis dėlto, profsąjunga kol kas nesikreipė į Vilniaus miesto savivaldybę dėl leidimo mitinguoti prie Seimo.

„Dar nesikreipėme, nes galvojome pakalbėti, ketvirtadienį pasitarsime, ar darome pertrauką, jeigu darome – kiek, kada atnaujiname. Tada nuspręsime dėl datų ir tada prašysime leidimų“, – sakė A. Navickas.

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas po pirmadienį įvykusio susitikimo su LŠDPS kartojo, kad ministerija profsąjungai yra pateikusi maksimalų pasiūlymą dėl atlyginimų kėlimo, todėl erdvės deryboms nebemato.

„Dėl visko praktiškai sutariame, tačiau tas maksimalus pasiūlymas didinti darbo užmokestį 21 proc. per du etapus netenkino A. Navicko profesinės sąjungos – jų reikalavimas dabar yra 32,5 proc. – du kartus po 15 proc. didinti. Tačiau valstybė tiek atlyginimus didinti nėra pajėgi“, – Eltai sakė G. Jakštas.

ELTA primena, kad toliau tęsiasi prieš porą savaičių prasidėjęs mokytojų streikas. Nacionalinės švietimo agentūros (NŠA) duomenimis, antradienį streikuoja iki 2 tūkst. ugdymo įstaigų darbuotojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.