G. Jakštas sako, kad tolesnis mokytojų streikas – betikslis: kitais metais daugiau lėšų nebus

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas kartoja, kad nebėra finansinių galimybių atliepti visus streikuojančių mokytojų reikalavimus. Todėl Andriaus Navicko vadovaujamos profsąjungos nusiteikimas toliau protestuoti ir reikalauti darbo užmokesčio didinimo yra betikslis, sako G. Jakštas.

Gintautas Jakštas<br>ELTA / A.Ufarto nuotr.
Gintautas Jakštas<br>ELTA / A.Ufarto nuotr.
Gintautas Jakštas<br>ELTA / A.Ufarto nuotr.
Gintautas Jakštas<br>ELTA / A.Ufarto nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 12, 2023, 2:30 PM

„Dėl finansinių galimybių – jos yra maksimalios. Suprantame, kad kitais metais daugiau lėšų nebus. Mano supratimu, streikas, pagrindiniu tikslu keliant darbo užmokesčio didinimą tokiu tempu, kuriam tiesiog fiziškai nėra tiek lėšų, tampa betiksliu“, – žurnalistams ministerijoje ketvirtadienį kalbėjo G. Jakštas.

Visgi, kaip pažymėjo ministras, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) yra pasirengusi išklausyti mokytojų siūlymų, kaip galima būtų efektyviau perskirstyti švietimo biudžeto lėšas.

„Esame atviri kalbėtis apie visus iššūkius (…) Jei įtariama, kad kažkur lėšos ne iki galo efektyviai naudojamos ir reikėtų kažkaip kitaip skirstyti – visi pasiūlymai laukiami“, – teigė G. Jakštas.

Jis taip pat pažymėjo, kad mokytojų darbo užmokesčio efektyvinimo klausimą ministerija sprendžia kartu su savivaldybėmis.

„Pasirašę sutartis su kitomis keturiomis profsąjungomis tą pačią dieną pradėjome dvišalius susitikimus su savivalda, kad būtų galima išspręsti ir tas problemas, kurių vieni, kaip ministerija, išspręsti negalime“, – sakė ministras.

„Streikas sukelia sunkumų visiems. (…) Tie, kurie pasirinko streiko kelią – vertinu tai, jog pradedama galvoti, kad reikėtų grįžti į mokyklas, nes suprantame, kad kuo ilgiau streikas tęsis, tuo švietimo kokybė ir mokinių ugdymas nukentės“, – pridūrė ministras.

ELTA primena, kad Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) lyderis Andrius Navickas pirmadienį pranešė, jog profsąjungos pasiūlytas minimalus kompromisinis variantas – kitais metais didinti pedagogų atlyginimus po 15 proc. nuo sausio ir rugsėjo – ŠMSM netenkina. Todėl, pasak jo, pedagogai ketina streiką perkelti prie Seimo, kuriame šią savaitę pradedamas svarstyti ateinančių metų valstybės biudžetas.

Visgi, pažymėjo A. Navickas, jei su Vyriausybe nepavyks susitarti dėl darbo užmokesčio didinimo, o Seimo nariai nesiims veiksmų iki valstybės biudžeto priėmimo, streikas gali būti nutrauktas ir atnaujintas lapkričio pabaigoje.

G. Jakštas po pirmadienį įvykusio susitikimo su LŠDPS kartojo, kad ministerija profsąjungai yra pateikusi maksimalų pasiūlymą dėl atlyginimų kėlimo, todėl erdvės deryboms nebemato.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.