Vilniuje atidaromas Lietuvos įtraukties švietimo centras: ministerija tinkina, kad įstaiga dėmesį skirs ir kitoms savivaldybėms

Ketvirtadienį Vilniuje atidaromas Lietuvos įtraukties švietimo centras ne tik padės mokykloms rasti tinkamus metodus, kaip dirbti su specialiųjų poreikių vaikams, bet ir tiesiogiai suteiks ugdymo pagalbą mokiniams, teigia Švietimo, mokslo ir sporto ministro patarėjas Ignas Gaižiūnas. Ministerijos atstovas tikina, kad centro veikimas taip pat neapsiribos tik sostinės savivaldybe.

Vilniuje atidaromas Lietuvos įtraukties švietimo centras: ministerija tinkina, kad įstaiga dėmesį skirs ir kitoms savivaldybėms.<br>V.Skaraičio nuotr. / asociatyvi nuotr.
Vilniuje atidaromas Lietuvos įtraukties švietimo centras: ministerija tinkina, kad įstaiga dėmesį skirs ir kitoms savivaldybėms.<br>V.Skaraičio nuotr. / asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

Oct 12, 2023, 9:35 AM

„Kiekvienoje srityje centras turėtų padėti mokykloms atrasti tuos tinkamus metodus ir netgi tam tikrais atvejais teikti pačią švietimo pagalbą, kai vaikai galėtų atvykti į centrą ir tą švietimo pagalbą gauti, kai jos reikia daugiau negu gali pasiūlyti mokykla“, – LRT radijui sakė I. Gaižiūnas.

Jis atkreipia dėmesį, kad centro darbuotojai jau nuo rugsėjo mėnesio šešiose šalies mokyklose išbando naujai sukurtą modelį, skirtą mokymosi sutrikimą turinčių vaikų ugdymo organizavimui.

„Po išbandymo, kartu su mokyklomis patobulinę šį modelį, siūlysime jį visoms Lietuvos mokykloms“, – teigė jis.

Centro veikla neapsiribos tik Vilniumi

Mokyklų vadovų asociacijos prezidentas Dainius Žvirdauskas akcentavo, kad Lietuvos įtraukties švietimo centro atidarymas yra labai svarbus žingsnis, siekiant gerinti specialiuosius poreikius turinčių vaikų ugdymo kokybę.

Visgi asociacijos prezidentas akcentavo, kad labai svarbu skirti dėmesį ne tik įtraukiajam ugdymui Vilniuje, tačiau ir kitose šalies savivaldybėse.

„Mokyklų vadovai, mokytojai, mes matome tam tikro nepasirengimo arba nevienodo pasirengimo įtraukties procesui. Tai, manome, kad ne tik centre Vilniuje reikia (skirti dėmesį – ELTA), o reikia koordinuotų veiksmų visose savivaldybėse“, – LRT radijui akcentavo jis.

Savo ruožtu ministro patarėjas patikino, kad centro steigimas Vilniuje tikrai nereiškia, kad jo veikla tik šia savivaldybe ir apsiribos.

„Centras Vilniuje nereiškia, kad jis tik Vilniuje ir dirbs. Tos pačios mokyklos, kuriose išbandomas tas modelis yra ir Vilkaviškyje, ir Kaune, ir kituose miestuose. Kitas dalykas, tai labai svarbu, kad savivaldybės imtųsi tam tikro irgi koordinavimo vaidmens savo srityje“, – sakė jis.

I. Gaižiūnas taip pat pabrėžia, kad lygiagrečiai yra steigiami ir regioniniai specialiojo ugdymo centrai.

„Mes lygiagrečiai steigiame ir regioninius specialiojo ugdymo centus, kurie galbūt bus tarpinė grandis tarp įtraukties centro ir mokyklų ir užtikrins jau tam tikrame regione pagalbą mokykloms“, – sakė jis, patikindamas, kad koordinacija bus vykdoma ir kitose savivaldybėse.

ELTA primena, kad praėjusios kadencijos Seimas priėmė Švietimo įstatymo pakeitimus, kuriais numatyta, jog nuo 2024 m. visos mokyklos ir visi darželiai turėtų priimti specialiųjų poreikių vaikus, jei jų tėvai, pasitarę su specialistais, nuspręs, kad lankyti tokią įstaigą yra geriausias sprendimas vaikui. Tačiau išliks ir specialiosios mokyklos. Tėvai, tardamiesi su specialistais, galės rinktis, kokia įstaiga geriausiai atitinka vaiko poreikius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.