Galvosūkis būsimų pirmokų tėvams: kokią mokyklą pasirinkti ir į ką kreipti dėmesį?

Posakis „roges ruošk vasarą“ tinka ir galvojantiems apie ateinančius mokslo metus būsimų pirmokų ir pradinių klasių moksleivių tėvams. Privačių mokyklų didžiuosiuose Lietuvos miestuose daug – kaip išsirinkti ugdymo įstaigą, į ką atkreipti dėmesį, kas šiame raidos etape svarbiausia?

„Erudito“ licėjus yra mokykla kandidatė, dirbanti pagal tarptautinio bakalaureato pradinio ugdymo klasėms (IB PYP) programą.<br>Lrytas.lt koliažas.
„Erudito“ licėjus yra mokykla kandidatė, dirbanti pagal tarptautinio bakalaureato pradinio ugdymo klasėms (IB PYP) programą.<br>Lrytas.lt koliažas.
Nerijus Pačėsa.
Nerijus Pačėsa.
Rūta Gudynienė.
Rūta Gudynienė.
Jūratė Babickienė.<br>G.Kondratavičiūtės nuotr.
Jūratė Babickienė.<br>G.Kondratavičiūtės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-10-23 14:00, atnaujinta 2023-10-24 09:16

Pradinis ugdymas – vaiko asmenybės pamatas

„Pradinis ugdymas – tai pamatas, formuojantis vaiko gebėjimus, požiūrį į mokymąsi, save, aplinką ir gyvenimą“, – teigia privačios tarptautinės mokyklos Kaune ir Vilniuje „Erudito“ licėjus įkūrėjas ir direktorius dr. Nerijus Pačėsa. Todėl svarbu, kad šis etapas būtų kuo sklandesnis, o ugdymas būtų vykdomas tinkamai.

„Labai svarbu nepamiršti, kad pradėjęs mokytis pagal pradinio ugdymo programą vaikas atsiduria bendruomenėje ir jam tenka išmokti būti komandoje, laikytis darbotvarkės, susitarimų“, – pabrėžia N. Pačėsa. Tapimas sociumo nariu – be galo svarbus sugebėjimas tolesnei vaiko raidai. Tačiau kartais tai kelia tam tikrų iššūkių. Todėl „Erudito“ licėjuje vengiama pasyvaus mokymosi sėdint, faktų „kalimo“, automatiškai atliekant mokytojų paskirtas užduotis ir mažai komunikuojant tarpusavyje – daug dėmesio skiriama kontekstiniam ugdymui, žinias sąmoningai siejant su praktiniu jų pritaikymu, mokoma aktyvaus ir įtraukaus motyvuojančio darbo komandose, bendradarbiavimo, atsakomybių formavimo, savarankiško mokymosi ir nuoširdaus domėjimosi ir mėgavimosi ugdymo procesu.

Kas yra tas IB PYP?

„Erudito“ licėjus yra mokykla kandidatė, dirbanti pagal tarptautinio bakalaureato pradinio ugdymo klasėms (IB PYP) programą. Ji skirta vaikams iki 12 metų ir siūlo tyrimais grįstą, tarpdisciplininę mokymo(si) programą, kuri stiprina supratimą apie įvairius dalykus jungiančius ryšius. „Ši programa skatina didesnį mokinių įsitraukimą, klausimų kėlimą, ugdo mąstymą, leidžia vaikams prisiimti atsakomybę už savo mokymąsi, suteikia galimybę giliau pažvelgti į globalias temas bei didina motyvaciją“, – sako IB PYP programos koordinatorė, pradinių klasių mokytoja metodininkė Rūta Gudynienė. Ji pabrėžia, kad ši programa iš esmės atitinka ir „Erudito“ licėjaus ugdymo(si) principus. Nuo „Erudito“ licėjaus įsteigimo pradžios didelis dėmesys skiriamas integracinėms savaitėms, kontekstiniam ir patyriminiam ugdymui, mąstymo ugdymui, projektinėms veikloms ir pan.

Ir IB PYP, ir „Erudito“ licėjuje didelis dėmesys skiriamas tokių mokinio įgūdžių, kaip mąstymas, bendravimas, tyrinėjimas, savęs valdymas, socialinių įgūdžių lavinimui. Ši pradinio ugdymo programa skatina vertinti mokinio kompetencijas, didelis dėmesys joms skiriamas ir atnaujintose nacionalinio ugdymo programose.

Spalio viduryje „Erudito“ licėjuje pirmą kartą vykusių IB PYP projektų pristatymo itin sėkminga patirtis atskleidė, kad jau pradinių klasių moksleiviai geba planuoti laiką, pasiskirstyti užduotis ir jas kūrybiškai atlikti, imtis atsakomybės už grupinį ir savarankišką darbą, komunikuoti tarpusavyje ir pristatyti savo darbą bendruomenei (tėvams, mokytojams), kritiškai mąstyti atsakant į klausimus ir t. t. Tėvai buvo labai patenkinti pristatymais, stebėjosi, kokius projektus jie įgyvendino patys mokykloje, be tėvų pagalbos. Toks modelis, anot mokytojų, labai pasiteisino ir tapo ugdytojams netikėta, bet labai malonia staigmena.

Kviečia į atvirų durų dienas

„Erudito“ licėjus – privati tarptautinė mokykla, turinti daugiau kaip 900 moksleivių ir dar virš 150 mokytojų iš beveik 20 pasaulio šalių. Moderni ir šiuolaikiška miesto širdyje Kaune ir Senamiestyje Vilniuje įsikūrusi mokykla (pernai atidarytą pastatą projektavo architektas Gintautas Natkevičius) yra patogi, lengvai pasiekiama ir jauki vieta mokytis. Joje įrengtos ergonomiškos, technologiškai pažangios klasės ir multifunkcinės edukacinės erdvės, šiuolaikiška biblioteka, IT dizaino klasės, erdvi valgykla, kuriai kasdien šviežią sezonį maistą ruošia virtuvės šefas Gian Luca Demarco, didelis uždaras kiemas, mokykloje Vilniuje – erdvus patogus baseinas ir kt. Visa tai apžiūrėti iš arti galima atvirų durų dienose lapkričio 7 ir 9 d. Vilniuje (Aguonų g. 26) ir Kaune (J. Gruodžio g. 9). Į atvirų durų dienas kviečiami ikimokyklinių ir pradinių klasių moksleiviai ir jų tėvai (globėjai, seneliai).

Atvirų durų dienos – paplitęs ir labai pasiteisinantis būdas iš arčiau susipažinti ne tik su mokykla, jos vertybėmis, švietimo gairėmis ir ugdymo filosofija, bet ne mažiau svarbu – pajusti vidinę atmosferą bei susipažinti su mokytojais.

Vilniaus pradinių klasių mokytoja Jūratė Babickienė sako, kad dirba savo svajonių darbą. Jos linksmumas ir pozityvumas pakeri, o vaikai ją tiesiog dievina. Iniciatyvi, sportiška, aktyvi J.Babickienė savo energija užkrečia visus – ir kolegas, ir moksleivius. Kauno „Erudito“ licėjaus pradinių klasių mokytoja Rūta Gudynienė dirba mokykloje nuo pirmų jos atidarymo dienų, 2021 metais ji buvo išrinkta mylimiausia pradinių klasių mokytoja Kaune. R.Gudynienė – ne tik puiki pradinių klasių ugdymo specialistė, mokytoja metodininkė, bet ir programos IB PYP koordinatorė.

„Erudito“ licėjaus vadovas dr. N.Pačėsa atvirų durų renginiuose supažindins su mokyklos ugdymo filosofija, pradinių klasių mokytojai atsakys į visus jus dominančius klausimus, sužinosite daugiau apie tarptautinio bakalaureato programą pradinių klasių moksleiviams, galėsite pasivaikščioti po licėjaus erdves, apžiūrėti modernias, šiuolaikiškas, ergonomiškai įrengtas klases, o vaikams bus surengta integracinė bandomoji pamoka. Vietų skaičius ribotas, todėl kviečiame registruotis Vilniuje ir Kaune.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.