Išgirdę apie „optimizacijos planą“ moksleivių tėvai sukilo: karčiai juokauja apie gaujas ir kelia klausimus

Pusė tūkstančio vaikų – į gaujas, besišlaistančias susiaurintose Naujamiesčio gatvėse. Taip karčiai juokauja tėvai, sužinoję apie Vilniaus moksleivių kūrybos ir mokymo centro (VMKMC) bei jo padalinių likvidavimą.

Moksleivių kūrybos ir mokymo centras veikė 32 metus. Jį uždarius bus sutaupyta 1,3 milijono eurų per metus.
Moksleivių kūrybos ir mokymo centras veikė 32 metus. Jį uždarius bus sutaupyta 1,3 milijono eurų per metus.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 24, 2023, 7:46 AM

Savivaldybės taryba kitą savaitę ketina balsuoti dėl 12 neformaliojo švietimo ir ugdymo įstaigų likvidavimo. Esą tik po to galima keisti jų statusą, bet moksleivių tėvai klausia: kodėl tai daroma mokslo metams įsibėgėjus?

Savivaldybė aiškina apie veiklos optimizavimą. Bet kur jis, jeigu likvidatorei Indrei Galinauskienei už VMKMC likvidavimą numatytas 840 eurų atlyginimas? Dar po tiek pat – už kiekvieno padalinio likvidavimą.

Kiekvieną įstaigą ji galės likviduoti pusę metų. Be to, atleidžiant likviduojamų padalinių darbuotojus iš darbo tektų mokėti išeitines kompensacijas.

Siūlo pasirašyti peticiją

Moksleivių tėvai pabrėžė, kad kiekvienas VMKMC padalinys, kuriuos savivaldybė užsimojo likviduoti, – tai ne klubai, o mokyklos, kurios įgyvendina dailės, muzikos, unikalias cirko programas. Ten moksleiviams siūloma ir dailės terapijos veikla, veikia vienintelė Vilniuje medikų akademija.

Savivaldybės planai – atiduoti VMKMC į viešosios įstaigos sostinės vaikų ir jaunimo centro „Hobiverse“ rankas. Tačiau tėvams sunku įsivaizduoti, kaip vienas centras aprėps tiek įstaigų, kurias lanko 500 moksleivių.

Prieš tokias pertvarkas pasisakančios peticijos autoriai įsitikinę, kad reformų esmė – neformaliojo ugdymo būrelių įkainiai. Jie tėvams kils 2–3 kartus ir dalis šeimų negalės į juos leisti savo vaikų.

„Manome, kad dėl padidėjusių įkainių sumažėjus ugdytinių skaičiui įstaigų patalpas ateityje gali tekti parduoti. Tokiu būdu siekiama sutaupyti lėšų iš didžiausio valstybės turto – vaikų ir jaunimo.

Dėl didesnių įkainių ir kelionių į kitas vietas, kuriose vyks užsiėmimai, dalis vaikų ir jaunimo negalės jų lankyti ir neturės galimybių bendrauti, lavinti savo gebėjimų, leis laisvalaikį prie kompiuterių ar išmaniųjų telefonų, taip pat kyla grėsmė, kad daugiau vaikų, paauglių ir jaunimo praleis daug laiko gatvėse, padidės rizika dėl jų saugumo ir žalingų įpročių“, – rašoma peticijoje.

VMKMC padaliniai jau dabar už dalį paslaugų moka patys, todėl peticijoje keliamas klausimas: kodėl ligoninės, mokyklos, darželiai, senelių namai yra finansuojami valstybės, o neformaliojo ugdymo įstaigoms nebelieka lėšų net daliniam finansavimui?

Reikia specialios įrangos

Tarp savivaldybės numatytų likviduoti VMKMC padalinių – nuo 1985 metų veikianti choreografijos mokykla „Nuotaika“. Joje baleto pamokas lanko 134 šokėjos.

Vienos mergaičių tėvas Regimantas Dima stebėjosi: kodėl savivaldybė užsimojo mokslo metų viduryje sunaikinti vaikų choreografijos mokyklą, kuri išugdė šimtus šokėjų arba tiesiog meniškai ir fiziškai lavino vaikus?

„Savivaldybė aiškaus plano, kur perkelti mergaites, neturi. Bet kur baleto šokti neįmanoma. Tam reikia salės su veidrodinėmis sienomis, specialiomis laikymosi atramomis ir specialia grindų danga“, – aiškino vilnietis.

Anot jo, kai kurios merginos „Nuotaikoje“ šoka jau 10–13 metų: „Suprantu valdininkų logiką. Maždaug taip: ai, tos mergaitės tylios ir žioplos, ar matėte kur nors gudrią baleriną? Paverks išvarytos kur kamputyje, ir tiek žinių.“

R.Dimos žodžiais, panašus šokių būrelis sostinės vaikų ir jaunimo centre „Hobiverse“, kuriame skiriama perpus mažiau valandų, kainuoja trigubai brangiau, negu šokėjos moka „Nuotaikoje“.

Mokyklą ketina sunaikinti

Choreografijos mokyklos „Nuotaika“ vedėja Olga Tamašauskienė įžvelgė didelę problemą: dabar įstaiga – formalųjį švietimą papildančio ugdymo, įgyvendina ilgalaikę programą, kurią baigus yra išduodamas pažymėjimas, priešingai nei lankant neformaliojo ugdymo įstaigas, tokias kaip būreliai.

O.Tamašauskienė neabejoja – savivaldybė įstaigą nori likviduoti. Ji piktinosi dėl to, kad jei vykdomas įstaigos reorganizavimas, turi būti planas, siūlantis, kaip elgtis toliau. Apie jį kol kas nieko negirdėti, nors taryba dėl likvidavimo turėtų balsuoti spalio 25-ąją.

„Nuotaikos“ vadovės žodžiais, mokykla bus sunaikinta, nors deklaruojama, kad veikla bus tęsiama tose pačiose patalpose, viskas bus tas pat. „Ne tas pat. Kaip galima iš kažkokio centro vadovauti dvylikai įstaigų?“ – klausė ji.

Valdžia kito kelio nerado

Kilus triukšmui savivaldybė ėmė aiškinti, kad reorganizavimo ir optimizavimo procesas neigiamos įtakos vaikams, jų tėvams ir mokytojams neturės, – esą keičiama tik administracinė struktūra.

„Matome, kad tėveliai gauna faktais nepagrįstos informacijos, jog jų vaikams netrukus nebebus vykdomi užsiėmimai arba kad jų kaina smarkiai išaugs.

Tai netiesa – tiek reorganizacijos metu, tiek ir jai pasibaigus vaikai toliau galės lankyti tuos pačius užsiėmimus, nereikės važiuoti kitur ar mokėti daugiau. Pokyčiai leis kelti paslaugų kokybę papildomai neišlaidaujant – sutaupytos savivaldybės biudžeto lėšos bus nukreiptos būtent į tai“, – tikino vicemerė Donalda Meiželytė.

Anot savivaldybės, neformaliojo švietimo ir ugdymo įstaigų valdymo struktūra nebuvo persvarstyta ir tobulinta ilgą laiką, nors poreikis tam yra – dėl perteklinių administracinių procesų dalis iš savivaldybės biudžeto skiriamų lėšų naudojamos neefektyviai, tarp skirtingų savivaldybės valdomų įstaigų ryškėja dideli paslaugų kokybės skirtumai.

Pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus biudžetinės įstaigos negali būti prijungtos prie viešosios įstaigos, dėl to, norint atlikti administracinės struktūros pokyčius, nėra kitos išeities, kaip likviduoti esamas įstaigas ir paraleliai steigti viešosios įstaigos sostinės vaikų ir jaunimo centro „Hobiverse“ filialus: Senamiesčio, Justiniškių, Žvėryno, Viršuliškių, Šnipiškių, Žirmūnų, Šeškinės, Karoliniškių, Naujosios Vilnios, Naujamiesčio, Centro ir Piromonto.

Pažadai taupyti neįtikino

„Vienoda įstaigų struktūra leis kurti bendrą Vilniaus miesto neformaliojo švietimo ir ugdymo kokybės standartą, kuris ilguoju laikotarpiu reikš, kad nepriklausomai nuo gyvenamosios vietos visi vilniečiai arčiausiai namų esančioje neformaliojo švietimo įstaigoje galės gauti vienodai kokybiškas paslaugas.

Taip pat įgyvendinant optimizacijos procesą planuojamas efektyvesnis savivaldybės biudžeto lėšų panaudojimas, leisiantis gerinti infrastruktūrą ir švietimo ugdymo procesą“, – sakė savivaldybės Jaunimo reikalų ir neformalaus užimtumo skyriaus vedėjas Vidmantas Mitkus.

Pasak jo, įvykdžius pokyčius bus sutaupoma ne mažiau kaip po 1 mln. eurų per metus – šios lėšos bus nukreiptos į neformaliojo vaikų švietimo krepšelio didinimą ir darbo su jaunimu tobulinimą.

Tačiau tai nei likviduojamų padalinių, nei moksleivių tėvų neįtikino – praktika rodo, kad po kiekvieno reorganizavimo mokesčiai tik pakyla.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.