A. Armonaitė: narkotinių medžiagų dekriminalizavimas padėtų spręsti vartojimo problemą tarp moksleivių

Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė pripažįsta, kad psichoaktyvių narkotinių medžiagų vartojimas tarp moksleivių yra „milžiniška problema“. Ją, pasak politikės, padėtų spręsti kanapių dekriminalizavimas, kuris leistų baudžiamąsias priemones pakeisti sveikatos ir švietimo sistemų įrankiais. Visgi, šiam tikslui pasiekti „laisviečiai“ pasigenda platesnio pritarimo, teigia A. Armonaitė.

Aušrinė Armonaitė<br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Aušrinė Armonaitė<br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Aušrinė Armonaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aušrinė Armonaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aušrinė Armonaitė<br>V.Skaraičio nuotr.
Aušrinė Armonaitė<br>V.Skaraičio nuotr.
Aušrinė Armonaitė<br>V.Skaraičio nuotr.
Aušrinė Armonaitė<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Viktorija Smirnovaitė

Oct 26, 2023, 9:53 AM, atnaujinta Oct 26, 2023, 9:54 AM

„Ką reikia pripažinti – psichoaktyvių narkotinių medžiagų vartojimas mokyklose ir tarp jaunimo yra milžiniška problema. (…) Dekriminalizavimas – jo tikslas nėra skatinti kažkaip medžiagų prieinamumą. Jo tikslas – iš baudžiamosios politikos perkelti visą kovą prieš vartojimą į sveikatą ir švietimą“, – „Žinių radijui“ ketvirtadienį kalbėjo A. Armonaitė.

„Kol Laisvės partija yra vienintelė organizacija, kuri apie tai kalba viešai, tą supranta, kol tyli prokurorai, teisėjai, dalis psichikos sveikatos, priklausomybių ligų specialistų su retomis išimtimis – tol situacija nepasikeis. Reikia platesnio sutarimo“, – pabrėžė politikė.

Laisvės partijos lyderė atkreipia dėmesį, kad šiuo metu galiojanti baudžiamoji atsakomybė nesustabdo moksleivių nuo psichoaktyvių narkotinių medžiagų vartojimo.

„Dabar yra tiek daug prigąsdinti žmonės, kad (dekriminalizavus kanapių vartojimą – ELTA) ateis kažkoks maras – maras mokyklose jau vyksta, nors viskas yra uždrausta. Tas vaikas Marijampolėje, kuris buvo paliktas numirti, mano nuomone, jis buvo paliktas numirti todėl, kad kiti jo bendraamžiai tiesiog labai išsigando ir pabėgo – jie bijojo policijos, bijojo vadinamojo „baudžiako“, – teigė politikė.

Todėl, pabrėžė ji, šiuo metu kovoje su moksleivių vartojimu taikomos sunkiosios priemonės – šunys, lazdos ar dronai – problemos neišspręs.

„Šalys, kurios išsprendė šią problemą, pirmiausia investuodavo į vaikų būrelius. (…) Ta kryptimi privalome judėti – kad vaikai turėtų, kur prasmingai praleisti laiką“, – kalbėjo A. Armonaitė.

ELTA primena, kad Seimas po svarstymo pritarė daliai įstatymo pataisų dėl kanapių dekriminalizavimo. Įstatymo projektais siūloma numatyti, jog už neteisėtą kanapių, jų dalių, aliejaus, dervos, ekstraktų ar tinktūrų disponavimą nedideliais kiekiais be tikslo platinti būtų taikoma administracinė, o ne baudžiamoji atsakomybė.

Vadinamajame kanapių dekriminalizavimo įstatymo projekte numatoma, jog baudos už mažo kiekio kanapinių preparatų turėjimą be tikslo juos platinti siektų nuo 50 iki 300 eurų. Tuo tarpu pakartotinai su šiomis medžiagomis sulaikytiems asmenims būtų taikoma nuo 300 iki 1000 eurų bauda. Visais atvejais kanapės, jų dalys, aliejus, dervos, ekstraktai ar tinktūros būtų konfiskuojamos. Sveikatos apsaugos ministerija nustatytų, koks kiekis kanapių būtų laikomas nedideliu.

Be to, nusižengęs asmuo galėtų būti įpareigotas dalyvauti alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos, ankstyvosios intervencijos, sveikatos priežiūros, resocializacijos, bendravimo su vaikais tobulinimo, smurtinio elgesio keitimo ar kitose programose.

Šiuo metu už disponavimą nedideliu kiekiu bet kokių narkotinių medžiagų gresia baudžiamoji atsakomybė.

Laisvės frakcija Seimui dar anksčiau teikė projektą, kuriuo buvo siūloma perkelti bausmes už mažą narkotinių medžiagų kiekį be tikslo platinti iš Baudžiamojo kodekso į Administracinių nusižengimų kodeksą. Visgi šiam projektui palaikymo Seime neužteko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.