G. Jakštas: jau registruoti 54 nauji vadovėliai, skirti atnaujintoms ugdymo programoms

Šiais mokslo metais pradėjus diegti atnaujintas ugdymo programas, susidurta su joms parengtų vadovėlių trūkumu. Visgi švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas praneša, kad šiuo metu mokyklos gali įsigyti jau 54 naujus vadovėlius atnaujintu turiniu.

Gintautas Jakštas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gintautas Jakštas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 28, 2023, 8:49 AM

„Mano žiniomis yra 54 jau registruoti nauji vadovėliai. Ką buvo pažadėjusios leidyklos – 52 vadovėliai bus iki rugsėjo pabaigos, tai tą tikslą pavyko leidykloms pasiekti“, – sako Švietimo ministras.

Rudenį nelyginių klasių moksleiviams pradėjus mokytis pagal atnaujintas ugdymo programas, mokytojai atkreipė dėmesį į naujų vadovėlių trūkumą. G. Jakštas kartoja, kad Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) vadovėlių neleidžia, todėl rūpinasi tik pakankamu finansavimu jiems įsigyti.

„Suprantame, kad tą situaciją daugeliu atveju mes galime stebėti ir raginti, bet rinka yra tokia, kad ministerija nei leidžia vadovėlius, nei juos perka. Kuo mes turime rūpintis labiausiai, tai užtikrinti lėšų, kad užtektų vadovėliams pirkti. Perka pačios mokyklos, o leidžia leidyklos“, – kalbėjo ministras.

Šių metų biudžete vadovėliams įsigyti buvo numatyta 12,5 mln. eurų, tačiau pradėjus diegti atnaujintas ugdymo programas, ministerija rudenį skyrė 13,5 mln. eurų papildomai, pažymi G. Jakštas.

„Šiems metams iš biudžeto buvo skirta 12,5 milijono, vėliau perskirstėme iš struktūrinių fondų, iš kitų veiklų surinkome, kur matome, kad gali likti lėšų arba yra didesnis prioritetas, 8,5 milijono surinkome. Ir dar Vyriausybė 5 milijonus skolinosi valstybės vardu. Tai bendrai sudėjus tą sumą yra didelės lėšos“, – sako Švietimo ministras.

Kitais mokslo metais atnaujintos ugdymo programos bus pradėtos diegti ir lyginėse klasėse, todėl, teigia G. Jakštas, iš anksto numatytos didesnės lėšos vadovėlių įsigijimui.

„Iš karto planuojame didesnes lėšas iš valstybės biudžeto. Ir peržiūrėjome naujame periode, iš kur būtų galima skirti papildomų lėšų, tai jau skaičiuojame, kad turėtų būti (papildomai skirti – ELTA) daugiau nei 5 milijonai dar ir kitais metais“, – sako ministras.

Leidyklos suplanavusios ir atnaujinti 94 vadovėlius 1–12 klasėms: lietuvių kalbos ir literatūros, matematikos, gamtos mokslų, geografijos, istorijos, biologijos, fizikos, ekonomikos ir verslumo, užsienio kalbos, informatikos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.