G. Jakštas opozicijos prašo nekurstyti nepagrįstų vilčių mokytojams: dar vienas streikas daugiau lėšų neatneš

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas ragina Seimo opoziciją nekurstyti „netikros vilties“ streikuoti vėl žadantiems mokytojams. Anot jo, viltis dėl dar didesnio užmokesčio opozinės frakcijos kursto siūlydamos realių finansavimo šaltinių neturinčius kitų metų valstybės biudžeto pakeitimus.

Gintautas Jakštas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gintautas Jakštas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Irtautė Gutauskaitė

Nov 7, 2023, 4:09 PM

„Mokytojai yra laisvi nuspręsti, ar nori dar kartą streikuoti. Mes aiškiai sakome, kad streikas daugiau lėšų neatneš. Ir manau, tai turėtų būti ir visų Seimo narių atsakomybė komunikuojant su mokytojais nekurti netikros vilties, kad pinigų dėl streiko gali kažkokiu būdu padidėti“, – Seime antradienį kalbėjo G. Jakštas.

„Mačiau ir registruojamus siūlymus, kad būtų dar labiau didinamas darbo užmokestis mokytojams – nėra randama šaltinio, yra kažkoks išgalvotas šaltinis, tačiau realus nėra nurodomas“, – pabrėžė švietimo ministras.

G. Jakštas dar kartą akcentavo, kad Vyriausybės numatytas mokytojų atlyginimų didinimas 21 procentu yra maksimalus. Pasak ministro, jei ir kitos Vyriausybės tiek didins mokytojų darbo užmokestį, pedagogo profesija tikrai taps prestižine.

„Koks yra pateiktas pasiūlymas, jis yra maksimalus, tad labai kviečiu mokytojus suprasti ir valstybės galimybes“, – sakė G. Jakštas.

„Ši Vyriausybė mokytojams darbo užmokestį bus pakėlusi 70 proc. per 4 metus – jeigu ir kiti tokį pagreitį išlaikys, tai, manau, kad tikrai mokytojo profesija bus labai patraukli“, – pažymėjo ministras.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) antrąją mokytojų streiko bangą lapkričio 22 dieną žada pradėti mitingu prie Seimo. Vilniaus miesto savivaldybė antradienį gavo Andriaus Navicko vadovaujamos mokytojų profesinės sąjungos prašymą dėl leidimo mitinguoti.

Profsąjunga pirmadienį išplatino kvietimą šalies švietimo darbuotojams prisidėti prie lapkričio 22 d. atsinaujinsiančios streiko bangos.

ELTA primena, kad rugsėjo 29–spalio 12 d. vyko aktyvus pedagogų streikas, organizuotas švietimo darbuotojų profesinės sąjungos. Spalio 12 dieną streikui perėjus į pasyviąją fazę, mokytojai grįžo darbuotis į klases. Vis dėlto, grįžti į aktyvųjį streiką planuojama lapkričio 22 dieną.

Grįžimas prie streiko lapkričio pabaigoje yra grindžiamas tuo, jog tuo metu Seime bus pradėtas svarstyti kitų metų valstybės biudžetas. Tikimasi, kad parlamentarai išgirs profesinės sąjungos prašymą kitais metais didinti mokytojų atlyginimus ne 21 proc., kaip numatė Švietimo ministerija, o 32 procentais.

Seimo opozicija ne pirmą mėnesį reiškia palaikymą streikuojantiems mokytojams. Šiuo metu trys opozicinės frakcijos yra registravusios pasiūlymus didinti mokytojų atlyginimus labiau nei valstybės biudžeto projekte yra numačiusi Vyriausybė.

Darbo partijos frakcija siūlo 2024 m. valstybės biudžeto projekte numatytoje Vyriausybės skolinimosi programoje atsisakyti galimybės skolinti 245 mln. eurų ir lėšas skirti švietimo sektoriui.

Seimo Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ taip pat siūlo padidinti mokytojų darbo užmokestį, skiriant 300 mln. eurų iš kitais metais biudžete numatomo lėšų likučio.

Socialdemokratai siūlo pedagogų darbo užmokestį didinti tiek, kiek prašo švietimo darbuotojų profesinė sąjunga – po 15 proc. nuo kitų metų sausio ir rugsėjo mėnesių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.