G. Skaistė: jei 130 proc. VDU siekiantis atlygis mokytojams būtų neįmanomas, biudžete būčiau siūliusi kitus skaičius

Kai kuriems politikams teigiant, kad dabartinis Vyriausybės pažadas per 2024 m. padidinti mokytojų algas iki 130 proc. vidutinio darbo užmokesčio (VDU) yra neįmanomas įgyvendinti, finansų ministrė Gintarė Skaistė atsako, kad tokiu atveju biudžetas būtų ruoštas kitaip. Taip pat, anot jos, VDU ir mokytojų atlyginimai yra skaičiuojami pagal tą pačią metodiką, tad projektuojama, jog rugsėjo 1 d. pažadėti dydžiai bus pasiekti.

Gintarė Skaistė<br>T.Bauro nuotr.
Gintarė Skaistė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 28, 2023, 10:49 AM

„Jeigu taip (kad 130 proc. VDU mokytojams yra neįvykdomas pažadas – ELTA) galvočiau, būčiau pasiūliusi kitus skaičius biudžete. Duomenys turi būti skaidrūs ir lyginami tarpusavyje. Įsipareigojimai, kurie įrašyti Švietimo susitarime yra pateikti pagal Valstybinės duomenų agentūros ir Eurostato skaičiavimo metodiką. Jeigu mes norime lyginti mokytojų atlyginimą ir VDU, jie turi būti paskaičiuojami pagal tą pačią metodiką“,– antradienį LRT radijui teigė G. Skaistė.

„Vyriausybė tikrai padarė viską, ką gali, formuodama valstybės biudžetą. Švietimo susitarimo įgyvendinimui skirta 190 mln. eurų, o mokytojų algų didinimas yra esminis prioritetas“, – tvirtino ji.

Finansų ministrė pabrėžė, kad jeigu 2024 m. VDU augs sparčiau nei numatyta dabar, egzistuoja galimybė nuo rugsėjo 1 d. skirti daugiau lėšų mokytojų atlyginimams didinti.

„Jeigu VDU augs sparčiau, nei dabar numatyta ekonominės raidos scenarijuje, tokiu atveju yra numatyta galimybė peržiūrėti biudžetą ir nuo rugsėjo 1 d. didinti užmokestį tiek, kad užtikrintų susitarimo įgyvendinimą“, – sakė ji.

ELTA primena, kad Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) pirmadienį perėjo į pasyviąją streiko fazę. Penktadienį vykusiame LŠDPS visuotiniame pirmininkų susirinkime, kuriame buvo svarstoma tolimesnė streiko eiga, nutarta nuo lapkričio 27 d. pereiti prie pasyvių streiko veiksmų.

Gruodžio 5 dieną grįžus prie aktyvaus mokytojų streiko, bus siekiama išreikšti švietimo bendruomenės nuomonę apie susidariusią situaciją dėl mokytojų atlyginimų.

Profsąjungos mokytojų netenkina švietimo ministerijos siūlymas darbo užmokestį kitais metais didinti 21 proc. – po 10 proc. nuo sausio ir rugsėjo mėnesių. A. Navicko vadovaujama profesinė sąjunga prašo kitų metų biudžete numatyti didesnį mokytojų atlyginimų kėlimą – po 15 proc. nuo sausio ir rugsėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.