Dėl švietimo audito pasiūlytas naujas valdančiųjų ir opozicijos jungtinis nutarimo projektas

Seimo Audito komitetas pritarė valdančiųjų ir opozicijos atstovų pasiūlymui inicijuoti švietimo sistemos valstybinį auditą.

 Jurgita Šiugždinienė<br>T.Bauro nuotr.
 Jurgita Šiugždinienė<br>T.Bauro nuotr.
 Jurgita Šiugždinienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Jurgita Šiugždinienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Jurgita Šiugždinienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Jurgita Šiugždinienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Jadvyga Bieliavska

Nov 29, 2023, 12:23 PM, atnaujinta Nov 29, 2023, 12:24 PM

Siūloma pavesti Valstybės kontrolei iki 2024 metų gegužės 1 d. atlikti auditą, įvertinant, ar tinkamai ir laikantis teisės aktų švietimo sistemos dalyviai įgyvendina įsipareigojimus dėl mokytojų ir kitų pedagoginių darbuotojų darbo užmokesčio didinimo ir kitų asignavimų racionalaus naudojimo.

Tai numatantį nutarimo projektą, kuris atsirado apjungus du Seimui pateiktus nutarimų projektus dėl švietimo sistemos audito, trečiadienį Seimo Audito komitetui pristatė Seimo narė Jurgita Šiugždinienė.

Pasak jos, auditas apimtų visus švietimo sistemos dalyvius.

Valstybės kontrolei siūloma nustatyti, ar savivaldybių institucijos yra patvirtinusios ir įgyvendina reikalavimus dėl švietimo įstaigų tinklo kūrimo planų. Jei Seimas pritartų, Valstybės kontrolė analizuotų švietimo įstaigų darbo užmokesčio fondo struktūrą pagal šaltinius, vertintų, ar švietimo įstaigos darbo užmokesčio fondą panaudoja taip, kad būtų įgyvendinti valstybės įsipareigojimai dėl pedagogų darbo užmokesčio, patikrintų, kam naudojamos mokymo lėšos, skiriamos kaip valstybės biudžeto speciali tikslinė dotacija.

Posėdyje dalyvavusi Seimo narė Rita Tamašunienė atkreipė dėmesį į tai, kad Vilniaus regione yra dvigubo pavaldumo švietimo įstaigos, kurių steigėja yra Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. Jos nuomone, jos irgi turėtų būti įtrauktos į auditą.

„Tos mokyklos bus įtrauktos, įvairaus statuso mokyklas reikia pasižiūrėti“, – pritarė naują projektą pateikusi J. Šiugždinienė.

Nustatyti realius audito terminus ragino Seimo narė Rasa Budbergytė.

„Valstybės kontrolė nėra stebukladarys. (...) Turime duoti realius terminus, per kuriuos galima atlikti auditą“, – sakė ji.

Pasak Valstybės kontrolieriaus Mindaugo Macijausko, jeigu bus priimtas Seimo nutarimas dėl švietimo audito, Valstybės kontrolė pasirengusi tą daryti.

„Pasistengsime padaryti tai per nustatytą terminą“, – sakė M. Macijauskas.

Kaip ELTA jau skelbė, lapkričio 21 d. Seimas po pateikimo bendru sutarimu pritarė „darbiečio“ Viktoro Fiodorovo ir konservatorės Jurgitos Šiugždinienės parengtiems nutarimų projektams dėl švietimo sistemos valstybinio audito.

Seimo nariai išreiškė pageidavimą, kad po svarstymo komitetuose atsirastų naujas, jungtinis projektas. Seimo plenarinėje salėje jį planuojama svarstyti gruodžio 12 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.