A. Navicko švietimo darbuotojų profsąjunga prašys G. Nausėdos vetuoti kitų metų biudžetą

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) prašys prezidento Gitano Nausėdos vetuoti antradienį patvirtiną kitų metų valstybės biudžetą.

Andrius Navickas<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Navickas<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Navickas<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
Andrius Navickas<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
Andrius Navickas<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Navickas<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Augustė Lyberytė

Dec 5, 2023, 2:16 PM

Seimo posėdį stebėję LŠDPS atstovai ir pedagogai iš parlamento salės išėjo nešini lapais su užrašu „veto“.

„Išbandysime visas alternatyvas. Tikėkimės teigiamo palaikymo prezidento“, – antradienį Seimui priėmus 2024 m. biudžetą žurnalistams sakė A. Navickas.

Klausiamas, ar pedagogai ketina mitinguoti prie Prezidentūros – kaip anksčiau tai darė greta parlamento rūmų – A. Navickas nurodė, kad tokių akcijų imtis neketinama.

Be to, jis nurodė, kad teisiškai profsąjunga streiko nestabdys.

„Turėsime tarybos posėdyje, bet, manau, sprendimas bus stabdyti aktyvius veiksmus ir nestreikuoti, nes tikrai nukenčia mokiniai, tėvai ir finansiškai mokytojai. Todėl tai nėra tikslinga. Bet tikėkimės prezidento palaikymo. Kaip minėjau, dirbsime su opozicinėmis partijomis ir su ateinančiomis Vyriausybėmis“, – kalbėjo jis.

Visgi, A. Navickas nurodė, kad susiklosčius kitokioms aplinkybėms, profsąjunga bus pasirengusi atnaujinti aktyvius streikus.

„Būsime lankstūs, pasiruošę bet kokiems jų sprendimams ir žingsniams – jeigu reikės, atnaujinti streikus“, – akcentavo jis.

ELTA primena, kad antradienį Seimas patvirtino kitų metų valstybės biudžeto įstatymą. Pastarajam projektui streikuojanti pedagogų profsąjunga turėjo daug kritikos. Skirti daugiau lėšų mokytojų atlyginimams ragino ir opozicinės jėgos.

Darbo partijos frakcija siūlė 2024 m. valstybės biudžeto projekte numatyti 82 mln. eurų didesnį finansavimą mokytojų atlyginimams. Tuo metu Seimo Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ raginio padidinti mokytojų darbo užmokestį, skiriant 300 mln. eurų iš kitais metais biudžete numatomo lėšų likučio. Socialdemokratai siūlė pedagogų darbo užmokestį didinti tiek, kiek prašo švietimo darbuotojų profesinė sąjunga – po 15 proc. nuo kitų metų sausio ir rugsėjo mėnesių.

Visgi, parlamentas atmetė visus pasiūlymus dėl mokytojų atlyginimų didinimo.

Nacionalinės švietimo agentūros (NŠA) duomenimis, antradienį streikuoja 1,3 tūkst. švietimo darbuotojų, iš jų – 1,2 tūkst. mokytojų. Streike dalyvauja 97 ugdymo įstaigos. Daugiausiai pedagogų streikuoja Vilniaus, Alytaus, Panevėžio ir Utenos savivaldybėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.