NŠA: išaugo pasirinkusiųjų laikyti matematikos, chemijos ir fizikos brandos egzaminus skaičius

Šių metų abiturientai pasirinko, kokius egzaminus laikys 2024 m. brandos egzaminų sesijoje. Nacionalinės švietimo agentūros (NŠA) duomenimis, prašymus laikyti brandos egzaminus pateikė 27716 kandidatai. Lyginant su praėjusiais metais, šis skaičius beveik nepakito.

NŠA: išaugo pasirinkusiųjų laikyti matematikos, chemijos ir fizikos brandos egzaminus skaičius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
NŠA: išaugo pasirinkusiųjų laikyti matematikos, chemijos ir fizikos brandos egzaminus skaičius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 7, 2023, 11:51 AM

Laikyti lietuvių kalbos ir literatūros valstybinį brandos egzaminą nusprendė 17,8 tūkst. kandidatų, anglų kalbos – 18,4 tūkst., matematikos – 17 tūkst., istorijos – 8,3 tūkst., biologijos – 6,7 tūkst., geografijos – 4,5 tūkst. kandidatų.

„Sprendžiant iš kandidatų pateiktų prašymų, esminių skirtumų renkantis brandos egzaminus lyginant su ankstesniais metais nematyti. Svyravimai pasirinkimuose minimalūs – pusės procento ribose į vieną ar į kitą pusę. Iš didesnių pokyčių išskirčiau du valstybinius brandos egzaminus – lietuvių kalbos ir literatūros bei matematikos. Juos abu pasirinko apie 500 abiturientų daugiau. Išaugo ir pasirinkusiųjų chemijos egzaminą: tai didžiausias abiturientų skaičius per pastaruosius penkerius metus“, – sako NŠA direktorė Rūta Krasauskienė.

Kaip ir anksčiau, be minėtų valstybinių brandų egzaminų, abiturientai dažniausiai rinkosi anglų kalbos, istorijos, biologijos, geografijos egzaminus.

Lyginant su praėjusiais metais, šiemet daugiau abiturientų pasirinko valstybinius chemijos (0,9 proc. daugiau), fizikos (0,6 proc.), istorijos (0,4 proc.) brandos egzaminus. Nežymiai sumažėjo informacinių technologijų (0,5 proc.) ir geografijos (0,4 proc.) valstybinių brandos egzaminų populiarumas.

NŠA direktorės teigimu, 2024 m. brandos egzaminų sesijoje esminių pokyčių nenumatoma, visi ir mokykliniai, ir valstybiniai brandos egzaminai bus vykdomi taip, kaip iki šiol.

Bus organizuojami valstybiniai ir mokykliniai lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminai, tik valstybiniai biologijos, chemijos, fizikos, geografijos, lenkų tautinės mažumos gimtosios kalbos, informacinių technologijų, istorijos, matematikos, užsienio kalbų (anglų, prancūzų, rusų, vokiečių) brandos egzaminai, tik mokykliniai – menų, technologijų ir gimtosios kalbos (baltarusių, rusų, vokiečių) brandos egzaminai bei brandos darbas.

Pirmą kartą bus laikomas lenkų tautinės mažumos gimtosios kalbos ir literatūros valstybinis brandos egzaminas, kuris iki šiol buvo tik mokyklinis.

„Svarbu ne tik tai, kad lenkų gimtosios kalbos ir literatūros egzaminas tapo valstybiniu, bet ir tai, kad jį laikysiantys abiturientai, praėjusiais metais būdami vienuoliktokai, laikė lenkų gimtosios kalbos ir literatūros tarpinį patikrinimą“, – pabrėžia R. Krasauskienė. Šį egzaminą sudarys 2 dalys: testas ir rašto darbas. Jį laikyti pasirinko 777 kandidatai.

Iš viso kandidatai galėjo rinktis laikyti ne daugiau kaip 7 brandos egzaminus. Pasirinkto dalyko brandos egzamino ir jo tipo vėliau keisti negalima. Brandos atestatui gauti mokinys turi išlaikyti 2 brandos egzaminus: privalomą lietuvių kalbos ir literatūros ir dar vieną dalyko brandos egzaminą ar brandos darbą.

Pagrindinė brandos egzaminų sesija prasidės 2024 m. balandžio 3 d. užsienio kalbos (anglų) valstybinio egzamino kalbėjimo dalimi, o pasibaigs birželio 25 d. užsienio kalbos (vokiečių) valstybinio brandos egzamino klausymo, skaitymo ir rašymo dalimi. Pakartotinė brandos egzaminų sesija prasidės birželio 26 d. ir truks iki liepos 12 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.