A. Navicko profesinė sąjunga palaiko lituanistų poziciją dėl tarpinių vienuoliktokų patikrinimų: kreipėsi į ministeriją ir NŠA

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS), reaguodama į kilusį lituanistų nepasitenkinimą neaiškia tarpinių patikrinimų tvarka, taip pat kreipėsi į švietimo, mokslo ir sporto ministrą bei Nacionalinės švietimo agentūros direktorę.

 Mokykla.<br>123rf asociatyvi nuotr.
 Mokykla.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 24, 2024, 12:01 PM

Anot profesinės sąjungos, artėjant tarpiniams vienuoliktokų patikrinimams, vis dar nėra aišku, kaip bus atsilyginta mokytojams už pasiekimų vertinimą.

„Tarpinių patikrinimų koncepcija nėra suderinta su programų turiniu, nėra metodinės medžiagos, trūksta pavyzdinių užduočių, vertinimo instrukcija nebuvo patvirtinta iki sausio 23 dienos, mokymai mokytojams šiuo aspektu dar tik planuojami“, – rašoma LŠDPS pranešime.

„Ši situacija rodo, kad nėra deramai pasiruošta pokyčiams, ir tai leidžia abejoti atsakingų institucijų kompetencija bei gebėjimu deramai įgyvendinti šiuos pokyčius“, – priduria profesinė sąjunga.

Rudenį streiką organizavusio Andriaus Navicko profsąjunga taip pat nerimauja, kad iki šiol nėra nustatyta tvarka, kaip su patikrinimo vykdytojais, vertintojais sudaromos darbo sutartys, aptariamos darbo sąlygos ir užmokestis už suteiktas paslaugas.

„Primintina, kad VBE nėra sudėtinė ugdymo programos dalis. VBE atliekamas mokinio mokymosi pasiekimų vertinimas priskirtinas prie ministerijos ir jos įgaliotos institucijos atliekamo mokinio mokymosi pasiekimų vertinimo, kuriame mokytojai pagal darbo pareigas savaime nedalyvauja“, – pabrėžia LŠDPS.

„Brandos egzaminų, pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimų, nacionalinių mokinių mokymosi pasiekimų patikrinimų ir kitų mokymosi pasiekimų patikrinimų vykdymas ir mokinių rezultatų vertinimas yra priskiriama prie individualiai su mokytoju galimų susitarti veiklų, t. y., tokia papildoma veikla galima tik esant mokytojo sutikimui šią papildomą veiklą vykdyti ir už ją apmokant“, – rašoma pranešime.

Profesinė sąjunga pažymi, kad situacija dėl tarpinių patikrinimų vertinimo bus stebima, o iškilus abejonėms dėl veiksmų teisėtumo LŠDPS keipsis į atitinkamas institucijas.

„LŠDPS ragina Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją ir Nacionalinę švietimo agentūrą atkreipti dėmesį į kylančias problemas, susijusias su jų inicijuojamais iki galo neparuoštais pokyčiais, reaguoti į socialinių partnerių pastabas ir keisti sprendimus taip, kad jie sudarytų tinkamas darbo sąlygas ir jų nekomplikuotų“, – rašoma pranešime.

ELTA primena, kad lietuvių kalbos tarpinio patikrinimo tvarkos pokyčiais pasipiktinę 700 lituanistų pirmadienį kreipėsi į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją (ŠMSM) ir Nacionalinę švietimo agentūrą (NŠA). Lituanistai reikalauja nekeisti sutarimo, pagal kurį mokiniui dėstantis lietuvių kalbos mokytojas gali dalyvauti jo kalbėjimo tarpiniame patikrinime.

Savo ruožtu NŠA tikina, kad ši nuostata nėra keičiama ir mokinį ugdantis pedagogas galės būti vienu iš vertintojų atsiskaityme.

Pasirašytame rašte taip pat prašoma iki trečiadienio patvirtinti I tarpinio atsiskaitymo vertinimo normas, su sutinkančiais vertinti mokytojais iki vasario 1 d. pasirašyti sutartis, kuriose būtų išdėstytos darbų sąlygos, apimtys ir darbo apmokėjimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.