Vyriausybė skirs 4 mln. eurų ukrainiečių studijoms Lietuvoje finansuoti

Vyriausybė trečiadienį nusprendė skirti 4 milijonus eurų Lietuvoje studijuojančių ukrainiečių išlaidoms padengti.

Ukrainiečiai<br>V.Skaraičio / asociatyvi nuotr.
Ukrainiečiai<br>V.Skaraičio / asociatyvi nuotr.
Ukrainiečiai<br>V.Skaraičio / asociatyvi nuotr.
Ukrainiečiai<br>V.Skaraičio / asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-01-24 13:24, atnaujinta 2024-01-24 23:43

Finansų ministerija numatė skirti 4 milijonus eurų ukrainiečių studijoms Lietuvos aukštosiose mokyklose ar gaunamoms stipendijoms apmokėti.

Iš teikiamų lėšų 3,6 milijonai bus skirti bakalauro ir vientisųjų studijų programų studentams ukrainiečiams. Likusius 352,6 tūkst. eurų planuojama skirti ukrainiečiams magistrantams. Lėšos skiriamos studijų kainai kompensuoti iš dalies ir stipendijų apmokėjimui.

Šis finansavimas ukrainiečiams studentams skiriamas iki rugpjūčio pabaigos. Dėl studijų finansavimo nuo šių metų rugsėjo 1 dienos bus sprendžiama vėliau, atsižvelgus į faktinį studentų skaičių.

Kaip sutarta su Lietuvos aukštosiomis mokyklomis, valstybės biudžeto lėšomis apmokama 60 proc. ukrainiečių, studijuojančių bakalauro ir vientisosiose studijose, norminės studijų kainos. Likusią kainos dalį padengia aukštosios mokyklos. Magistro studijų studentams valstybė dengia visą studijų kainą. 

Ukrainiečių studentams kas mėnesį skiriamos ir stipendijos pagrindiniams jų pragyvenimo poreikiams padengti bei studijų reikmėms naudojamoms priemonėms įsigyti. 

Valstybė teikia paramą ukrainiečiams, į Lietuvos aukštąsias mokyklas priimtiems 2022 m. ir 2023 m. Čia studijuoti ir valstybės paramą gauti norintys ukrainiečiai turi atitikti jiems keliamus reikalavimus. 

Siekiama, kad nuo 2024 m. Lietuvoje norintys studijuoti ukrainiečiai, baigę Lietuvos vidurinio ugdymo mokyklas, galėtų bendra tvarka pretenduoti į valstybės finansuojamas studijų vietas. Tokioms Mokslo ir studijų įstatymo pataisoms dar turės pritarti Seimas. 

2023–2024 m. m. Lietuvos universitetuose ir kolegijose studijuoja 2,1 tūkst. ukrainiečių.

Taip pat planuojama skirti 8 tūkst. eurų Respublikinei Vilniaus universitetinei ligoninei dėl patirtų išlaidų apgyvendinus asmenis, atvykusius į Lietuvą iš Ukrainos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.