Socialiniai pedagogai nerimauja dėl planuojamų pokyčių: nenori supriešinimo su socialiniais darbuotojais

Viešoje erdvėje nuskambėjusi Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pozicija, kad ateityje turintieji socialinio pedagogo išsilavinimą nebegalės dirbti socialiniais darbuotojais, sukėlė nerimą ypač vaikų dienos centruose dirbantiems socialiniams pedagogams. Šios srities darbuotojai ragina ministeriją nuo ketinimų atsitraukti.

 Vilija Targamadzė.<br>J. Balčiūno (ELTA) nuotr.
 Vilija Targamadzė.<br>J. Balčiūno (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 5, 2024, 12:51 PM, atnaujinta Feb 14, 2024, 4:01 AM

Pirmadienį spaudos konferenciją Seime surengusi Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narė Vilija Targamadzė ragino nepriešinti socialinius pedagogus ir socialinius darbuotojus.

„Man, kaip dirbusiai socialinių pedagogų ir socialinių darbuotojų rengimo programose, visiškai neaišku, kodėl bandoma supriešinti šias dvi specialybes? Jos turi labai daug jungčių. Klausimas galėtų būti apie papildomas kompetencijas, kurias galėtų įsigyti vieni ar kiti, kad galėtų dirbti vaikų dienos centruose ar kitose pareigybėse“, – sakė V. Targamadzė.

Kalbėdama apie galimą persikvalifikavimą, ji svarstė, iš kur gauti tam lėšų ir ar aukštosios mokyklos tam yra pasirengusios.

Savo ruožtu Lietuvos socialinių pedagogų valdybos pirmininkė Giedrė Kvieskienė apgailestavo, kad neieškoma santarvės ir sutarimo.

„Žiūrint į Europos patirtį, į Skandinavų šalių patirtį, ieškoma tų profesijų sąsajų, o ne skirties, nes kompeksinis darbas su šeima turi būti dirbamas ir su švietimo, ir socialinės pagalbos komandomis. Skaudžiausia, kad šis sprendimas kirstų dienos centrams, kuriems socialiniai pedagogai, kaip rodo geroji praktika, yra ypač reikalingi ir naudingi. Tenka apgailestauti, kad Švietimo, mokslo ir sporto ministerija nepaskatino dialogo, o Socialinės apsaugos ir darbo ministerija šio dialogo neieško“,– sakė G. Kvieskienė.

Ji ragina ministerijas kartu su aukštosiomis mokyklomis, specialistų asociacijomis šitą klausimą dar kartą pervarstyti.

Klaipėdos socialinių pedagogų metodinio būrelio tarybos pirmininkė, Areta Skukauskienė taip pat sakė, kad socialiniai pedagogai pasijuto diskriminuojami.

„Dabar panašu, kad atėjo metas išrauti šitą specialybę iš vaikų dienos centrų“, – apgailestavo ji spaudos konferencijoje.

Jeigu rūpinamės vaikais, jos nuomone, reikalingi ir socialiniai pedagogai, ir socialiniai darbuotojai. Ji abejoja, ar bus norinčių stoti į socialinės pedagogikos studijas, jeigu lieka tik vienas pasirinkimas – tai yra darbas mokykloje.

Socialinis pedagogas ekspertas Tomas Morkūnas suabejojo, ar tokiais metodais yra didinamas socialinių pedagogų prestižas. Jo nuomone, tokie sprendimai turėtų būti kuo greičiau atšaukti.

Tuo metu VŠĮ „Išminties erdvės“ vaikų dienos centų vadovė Jolanta Spudienė apgailestavo, kad tai buvo žinia iš giedro dangaus, nebuvo jokios diskusijos.

V. Targamadzės duomenimis, socialiniai darbuotojai Lietuvoje uždirba vidutiniškai „ant popieriaus“ apie 2500 eurų, socialinių pedagogų algos vidurkis – apie 1850 eurų. Lietuvoje dirba apie 15 tūkst. socialinių paslaugų srities darbuotojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.