Mokyklą „apginklavo“ elektroninių cigarečių dūmų detektoriais

Juozo Paukštelio progimnazija – pirmoji mokykla Kėdainių rajone, įsirengusi elektroninių cigarečių dūmų detektorius. Šiuo metu ugdymo įstaigoje sumontuota 14 tokių detektorių.

Elektroninės cigaretės<br>Asociatyvi V.Ščiavinsko nuotr.
Elektroninės cigaretės<br>Asociatyvi V.Ščiavinsko nuotr.
Elektroninės cigaretės<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Elektroninės cigaretės<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Elektroninės cigaretės<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Elektroninės cigaretės<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Rasa Jakubauskienė

Feb 12, 2024, 9:23 PM

Nors dar praėjo nedaug laiko nuo jų įrengimo, vos kiek daugiau nei mėnuo, tačiau progimnazijos socialinės pedagogės Egidijos Kalčinskienės teigimu, vaikų elgesio teigiami pokyčiai jau juntami.

Visgi pasiteisinusią prevencinę elektroninių cigarečių priemonę montuoti kitose Kėdainių rajono ugdymo įstaigose kol kas neplanuojama.

Į detektoriaus „spąstus“ įkliuvo jau trys mokiniai

„Manome, kad bet kokia prevencija yra gera, ypač kai vaikams yra gana lengvai prieinamos elektroninės cigaretės, todėl džiaugiamės, kad į pagalbą šioje nelengvoje kovoje galime pasitelkti ir išmaniąsias technologijas.

Detektoriai labai jautrūs, todėl gana greitai atpažįsta elektroninių cigarečių komponentus“, – „Rinkos aikštei“ naujų įrenginių privalumus vardijo progimnazijos socialinė pedagogė E.Kalčinskienė.

Teigiama, kad ši inovatyvi priemonė sudaro galimybę greitai identifikuoti sveikatai kenksmingas medžiagas patalpose. Dirbtinis intelektas realiuoju laiku informuoja apie garinimo, kaitinamojo tabako ar cigarečių naudojimo atvejus.

Anot socialinės pedagogės, pasitelkus į pagalbą detektorius, jau pavyko sučiupti tris mokinius garinant el. cigaretes.

„Tad iš viso penkiems mokiniams teks susidurti su teisine atsakomybe, tai reiškia, kad yra parašyti pranešimai policijai, nes suveikus detektoriams vienoje vietoje buvo keli mokiniai“, – paaiškino E.Kalčinskienė.

Siekia ne bausti, o rūpintis mokinių sveikata

Pašnekovės pastebėjimu, sumontavus elektroninių cigarečių dūmų detektorius, mokiniai tapo atsargesni, mažiau garina mokyklos patalpose.

„Turime pripažinti, kad pokyčius pastebime. Anksčiau labai mėgstama būriavimosi vieta – tualetai – šiuo metu nėra labai populiari. Norėtųsi tikėti, kad tai susiję su detektorių atsiradimu“, – kalbėjo progimnazijos socialinė pedagogė, kuri taip pat pridūrė, jog kol kas nepastebėta, kad iš patalpų „išvaryti“ dūmą užtraukti norintys moksleiviai ieškotų būdų pagarinti už pastato ribų.

Pasidomėjus, ar apskritai jaučiama kažkokių pasikeitimų įdiegus elektroninių cigarečių dūmų detektorius, socialinė pedagogė neslėpė – linkę nusižengti moksleiviai jautė šiokį tokį nerimą.

„Mokykla – maža bendruomenė, kurioje žinios labai greitai sklinda. Jau po pirmo atvejo jautėsi tarp vaikų sujudimas, kalbos, – kalbėjo E. Kalčinskienė. – Nuspręsdami įrengti el. cigarečių detektorius nesiekėme vaikų nubausti. Mūsų tikslas – visapusė mokinių sveikata.

Gaila, bet kartais tik per nemalonią patirtį vaikai supranta netinkamus savo pasirinkimus.“

Kitose mokyklose diegti detektorių neketinama

Nors įrengti detektoriai kol kas vertinami teigiamai, tačiau Kėdainių rajono savivaldybės vicemerė Danutė Mykolaitienė teigė, kad apie jų diegimą kitose mokyklose nesvarstoma.

„Tikslo sumontuoti detektorius visose mokyklose neturime – yra ir kitų priemonių, – sakė vicemerė. – Tai – pilotinis projektas.

Kėdainių rajono savivaldybės priklausomybę sukeliančių medžiagų vartojimo mažinimo ir prevencijos 2024–2027 metų programoje numatyta ilgalaikių ir kryptingų priemonių, sutelkiant dėmesį į keturias pagrindines vaikų ir paauglių gyvenimo sritis: šeimos veiksnius, priemones mokymo įstaigose, laisvalaikį ir bendraamžių grupes, susitikimų su švietimo įstaigų Vaiko gerovės komisijų atstovais ir socialiniais pedagogais metu aptarta programa ir vykdomas prevencinis darbas.

Įgyvendinat programą svarbu, kad priemonės būtų vykdomos nuosekliai ir kryptingai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.