Kilus audrai dėl matematikos tarpinio patikrinimo – G. Jakšto žinia ir prašymas: užduotys kelia klausimų

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas, reaguodamas į kritiką dėl matematikos B lygio žinių tarpinio patikrinimo, ekspertų komisijai pavedė įvertinti jame pateiktus uždavinius.

G. Jakštas<br>T.Bauro nuotr.
G. Jakštas<br>T.Bauro nuotr.
G. Jakštas<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
G. Jakštas<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
G. Jakštas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G. Jakštas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Martyna Pikelytė

Mar 13, 2024, 4:58 PM, atnaujinta Apr 9, 2024, 1:28 PM

„Sprendžiau matematikos B lygio tarpinio patikrinimo uždavinius. Kiek jie atitinka ugdymo programą, turės vertinti ekspertai, bet mano lūkestis šio tarpinio patikrinimo užduočiai buvo kitoks. Labai gerai suprantu žmones, šiuo metu rašančius komentarus ir laiškus ministerijai. Jūsų kvietimas objektyvumui bus atlieptas“, – trečiadienį socialiniame tinkle „Facebook“ rašė G. Jakštas.

Ministro teigimu, tarpiniai patikrinimai skirti įvertinti mokinių žinias ir gebėjimus jas taikyti nestandartinėse užduotyse. Jo nuomone, kritikos sulaukusios fizikos užduotys nors ir su tam tikrais niuansais, tačiau atliepė šiuos tikslus. Tačiau, pasak ministro, matematikos B lygio tarpiniai patikrinimai kelia gerokai daugiau klausimų.

„Klausimai kyla ne tik dėl užduoties atitikimo programai, bet ir dėl uždavinių sudėtingumo lygio ir apskritai jų tikslingumo praktiniame gyvenime, ko ir reikia B lygį pasirinkusiems mokiniams“, – dėstė jis.

„Girdint nuomonių ir vertinimų įvairovę, geriausia, kad savo išvadas pateiktų nepriklausomi ekspertai. Todėl įpareigojau sukviesti kompetentingą komisiją šiam darbui atlikti ir užtikrinti maksimalų vertinimo objektyvumą, nes mums visiems svarbi mokinių ateitis“, – pridūrė ministras.

G. Jakštas pabrėžė, kad tarpinių patikrinimų sistema diegiama pirmą kartą, tad, anot jo, komisijos pagalbos dar gali prireikti.

„Aiškėjant naujoms aplinkybėms reikia pasitelkti papildomus ekspertinius resursus objektyvumui užtikrinti. Jei reiks, komisijas kviesim ir matematikos A lygio bei kitų mokomųjų dalykų tarpiniams patikrinimams vertinti bei pasiūlymams teikti“, – aiškino jis.

ELTA primena, kad pasipiktinimas dėl fizikos užduočių tarp mokinių, tėvų ir ekspertų kilo už tarpinį patikrinimą vienuoliktokams gavus itin žemus balus. Kaip rašė portalas „delfi.lt“, užduotys pasirodė per sunkios net kai kuriems olimpiadininkams.

Penktadienį atlikti ekspertinį užduočių vertinimą G. Jakštas įpareigojo Nacionalinę švietimo agentūrą (NŠA). Antradienį ministras pranešė sudaręs komisiją, kuri įvertins patikrinimų užduotis ir iki kovo 15 dienos pateiks siūlymus. Visgi, trečiadienį G. Jakštas tikino, kad galutinių patikrinimo rezultatų vienuoliktokams gali tekti palaukti ir daugiau kaip mėnesį.

Tarpiniuose vienuoliktokų patikrinimuose šįmet dalyvaus daugiau kaip 26 tūkst. moksleivių. Jie bus vykdomi nuo kovo 5 dienos iki balandžio 5 dienos, išskyrus chemijos ir istorijos atsiskaitymus, kurie vyks gegužės 6 ir 7 dienomis.

Tarpinio patikrinimo metu galima gauti iki 40 proc. galutinio egzamino vertinimo taškų, kurių užtenka tam, kad egzaminas būtų išlaikytas. Vienuoliktokai laikys po vieną dalyko tarpinį patikrinimą, išskyrus lietuvių kalbos ir literatūros bei matematikos, kurių bus po du.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.