Kėdainietis įrodė, kad arbūzai puikiai dera lietuviškame darže

Turbūt didžioji dalis Lietuvos gyventojų vis dar galvoja, jog auginti arbūzus mūsų krašte yra neįmanoma. Tačiau yra tokių žmonių, kurie labai sėkmingai augina šiuos augalus Lietuvoje jau ne vienerius metus.

Daugiau nuotraukų (2)

Jurgita Gaižiuvienė („Rinkos aikštė“)

Oct 3, 2018, 3:34 PM, atnaujinta Oct 3, 2018, 3:41 PM

Štai prieš beveik du dešimtmečius arbūzų auginimą išbandęs kėdainietis Raimundas Tilūnas šiemet įsitikino, jog auginti šiuos sultinguosius vaisius Lietuvoje tikrai įmanoma.

Tad po ilgos pertraukos vėl nusipirko sėklų ir šiemet džiaugėsi išties neįtikėtinu derliumi – jo užauginti arbūzai svėrė nuo 9 iki daugiau nei 12 kilogramų!

„1999 metais, kai buvo labai karšta vasara, pirmą kartą pabandžiau auginti arbūzus, tačiau užaugo jie nedidukai. Tuomet padariau beveik dvidešimties metų pertrauką ir prieš kelerius metus ėmiau regzti mintį, kad galbūt vėl reikėtų pabandyti. Taigi, užsukęs į prekybos centrą „Maxima“ nusipirkau paprasčiausių sėklų. Pasėjau jas gana vėlai, gal tik gegužės pabaigoje. Taip sakant „ant juoko“, o štai rezultatas pranoko visus lūkesčius“, – šypsosi Raimundas.

Priežiūros reikia viskam

Pašnekovo teigimu, toks sėkmingas derlius buvo tik kaitrios vasaros dėka. Raimundas svarsto, jei arbūzus būtų bandęs auginti pernai, kažin ar būtų džiaugęsis tokiais rezultatais. Tiesa, prie sėkmingo derliaus prisidėjo ne tik šilti orai, bet ir įdėtas darbas.

„Negalėčiau savęs pavadinti profesionaliu arbūzų augintoju, – juokiasi Raimundas, – tačiau iš patirties galiu pasakyti, kad šiems augalams puikiai tinka priesmėlis, o ne sunkus dirvožemis. Taip pat arbūzas turi augti lauke. Kiti daro klaidą juos augindami šiltnamyje, deja, ten jiems per sausa.“ Pasėjau arbūzus „ant juoko“, o štai rezultatas pranoko visus lūkesčius“.

Kaip pasakoja pašnekovas, arbūzo šaknys yra silpnai išsivysčiusios negeba pasiimti pakankamai drėgmės, todėl ją ima per lapus.

„Arbūzus laistydavau kelis kartus per dieną. Su laistytuvu padarydavau lietutį ir liedavau juos per lapus.

Beje, kalbant apie trąšas, iš pradžių šiems augalams daviau azoto, o po to šiek tiek kalio. Reikėtų paminėti, jog arbūzai neperneša sieros. Tad renkantis kompleksines trąšas, reikėtų atkreipti dėmesį, kad jose nebūtų šio elemento. Kiti sako, kad niekuo netręšia, tačiau jei netręši, tai nieko ir neturėsi. Taip pat ir vartyti bei genėti jų nereikia, nes augalas pats apsivalo, jei nebesugeba išmaitinti vaisiaus“, – sako Raimundas.

Didžiausias svėrė daugiau nei 12 kg

Kėdainietis patikino, jog nors paprastai beveik visada renkasi hibridines tiek agurkų, tiek pomidorų veisles, tačiau šįsyk nusipirko visiškai paprastas sėklas.

„Žinote, sėklos tokiose parduotuvėse įprastai nebūna labai kokybiškos, tačiau vis tiek nusprendžiau pabandyti. Puikiai pamenu, jog viename pakelyje buvo dvylika sėklyčių, o iš jų išdygo tik keturi daigeliai. Prastas daigumas, turiu pastebėti. Tačiau iš keturių daigų užaugo net 12 didelių skanių arbūzų. Šiandien dar auga keletas arbūzų, tačiau ar jie spės prinokti, klausimas“, – svarsto Raimundas.

Didžiausią arbūzą, kokį kėdainiečiui pavyko užauginti – tai daugiau nei 12 kilogramų sveriantis vaisius. Kiti – kiek mažesni – nuo 9 iki 11 kilogramų.

Neprinokusių valgyti neteko

Na, o kaip žinoti, kada vaisius prinokęs ir jį jau galima skanauti?

Raimundas sako, kad arbūzas noksta apie mėnesį, tačiau kad nenuskintų per anksti – vyras palaukia su nedideliu rezervu, kad būtų užtikrintas, jog vaisiaus vidus bus pakankamai rausvas ir sultingas.

„Antras požymis – vaisiaus apačia turi būti pageltusi, o ne balta. Darže dar auga keletas mažylių, kurie užsimezgė vėliau, tačiau visai nenustebsiu, jei šie nebus prinokę, nes jie paprasčiausiai nespėjo užaugti, o naktys ir dienos jau vėsios, tad kažin ir ar bespės. Dar palauksiu ir pjausiu“, – sako pašnekovas.

Apie verslą kol kas negalvoja

Raimundas neslepia – bent jau kol kas apie didelius plotus ir arbūzų verslą negalvojantis, priešingai, augins juos tik dėl savęs.

„Jei klimatas atšiltų, būtų verta pagalvoti ir apie verslą, tačiau kol kas, kol klimatas toks permainingas, rezultatas bet kada gali smarkiai nuvilti. Jei šiemet vasara būtų buvusi tokia kaip pernai, tai būčiau smarkiai nusvilęs ir tokiu derliumi tikrai nebūčiau džiaugęsis“, – sako kėdainietis.

Tiesa, paklaustas, ar neteko auginti kitų egzotiškų vaisių ar daržovių, Raimundas šypsosi: „Bandžiau įdomesnės veislės moliūgus auginti, tačiau nepasisekė – moliūgai užaugo visai kitokie nei tikėjausi. Kita vertus, esu konservatyvių pažiūrų, tad per daug apie egzotiškų vaisių ar daržovių auginimą kažkaip negalvoju, apsiriboju tradiciškais augalais.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.