Kopūstų raugyklos šeimininkai: reikia išmanyti, kokią veislę kada užraugti

Ūkininkai Aida ir Valdas Juškai iš Giedručių (Šakių r.), jau 17 metų pagal senolių receptą rauginantys kopūstus, morkas, burokėlius ir agurkus, savo raugyklėlę perkėlė į naujai įruoštą priestatą savos sodybos kieme.

Ūkininkai Aida ir Valdas Juškai kopūstų veisles, tinkamas rauginimui, seniai atsirinkę, tačiau kasmet išbando ir prie šio sąrašo prideda po vieną kitą naują.<br>D.Pavalkio nuotr.
Ūkininkai Aida ir Valdas Juškai kopūstų veisles, tinkamas rauginimui, seniai atsirinkę, tačiau kasmet išbando ir prie šio sąrašo prideda po vieną kitą naują.<br>D.Pavalkio nuotr.
Pasinaudodamas ES parama, Valdas Juška planuoja raugyklėlę automatizuoti, todėl jau įsigijo vėdinimo maišyklę, kuri palengvins rankų darbą.<br>D.Pavalkio nuotr.
Pasinaudodamas ES parama, Valdas Juška planuoja raugyklėlę automatizuoti, todėl jau įsigijo vėdinimo maišyklę, kuri palengvins rankų darbą.<br>D.Pavalkio nuotr.
Iki šiol kopūstų vėdinimas vyko tik rankiniu būdu, todėl, įsigijus specialią maišyklę, bus galima paspartinti visą gamybos procesą.<br>D.Pavalkio nuotr.
Iki šiol kopūstų vėdinimas vyko tik rankiniu būdu, todėl, įsigijus specialią maišyklę, bus galima paspartinti visą gamybos procesą.<br>D.Pavalkio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Asta Saulė Šulskytė, drg.lt

Nov 21, 2019, 12:51 PM, atnaujinta Nov 21, 2019, 12:52 PM

Čia jau stovi dalis naujos įrangos, kuri ne tik palengvins rankų darbą, bet ir paspartins gamybos procesą.

Kopūstų rauginimas Juškų ūkyje trunka nuo rugsėjo pradžios iki gegužės pabaigos, o šiltuoju metų laiku ūkininkai darbuojasi laukuose.

Pati idėja raugti kopūstus ir siūlyti juos pirkėjams kilo iš suvalkietiško taupumo – nuėmus derlių kai kurios kopūstų galvos būdavo įtrūkusios, mažos, nelabai tiko prekybai. O kad derliaus nereikėtų išmesti, Juškai kopūstus sugalvojo užraugti.

Taip šis procesas ir įsisuko. Šiandien Juškų šeimos produkcija gerai žinoma ne tik savame krašte, bet ir visoje Lietuvoje. Beje, keliauja ir ant Anglijos emigrantų stalo.

Ne paslaptis, kad Juškų raugyklėlės verslo sėkmė – produkcijos kokybė.

Ūkininkas pasakojo, kad iš pradžių versle buvo žali, pirko tik pigias sėklas, tačiau, nesulaukę norimo rezultato, pradėjo rinktis pagal veisles ir eksperimentuoti. Buvo ir taip, kad, nelaiku užraugę vieną veislę, liko labai nusivylę – „kopūstai buvo kieti kaip karkliukai“.

Ūkininkas nusprendė iš savo veislių sąrašo ją išbraukti, tačiau po kurio laiko teko atsiprašyti ir vėl sugrąžinti į savo laukus. Mat įsišnekę su kitais kopūstų augintojais išgirdo, kad tai labai tinkama rauginimui, tik gana vėlyva kopūstų veislė. Pasirodo, ją reikia raugti balandžio mėnesį.

„Čia kaip žieminis obuolys. Rudenį valgyk – kąsi ir bus neskanu, o po Naujo meto bus geras“, – tvirtino ūkininkas, beje, kiekvienais metais dar vis po vieną kitą naują veislę pabandantis.

Pasak V. Juškos, kopūstų derlius ir kokybė priklauso nuo metų. Pavyzdžiui, šlapiais metais kopūstai būna sultingi, o dabar dvejus metus sausra, saulė nudegina lapus, jokio žalumo nelieka.

„Veislės geros, tik nežinia, ar Dievulis atsuks kraną, ar ne. Po pernykščių metų galvojom, kad šiemet atsuks, bet, matyt, per stipriai buvo užveržtas, tai nevaliojo. Kada rudenį tik lyt pradėjo“, – kalbėjo ūkininkas.

Daržovių raugėjas pasigyrė, kad gyvenimas nestovi vietoje – šiuo metu verslas plečiasi. Jiems jau neužtenka turėti po vieną raugyklos patalpą ir šaldytuvą. Šiuo metu įrengta po dvi.

Šeima pirmą kartą per 17 metų apsisprendė pasinaudoti ES parama ir per Šakių krašto Vietos veiklos grupę įgyvendinti projektą „Juškų raugyklėlės verslo modernizacija“.

Neseniai Juškų raugyklėlė kaip tik persikraustė į naujai įrengtą 55 kv. m priestatą. Šeimininkas neslėpė seniai svajojęs tai padaryti. Norėjo ir raudoną juostelę perkirpti, tačiau vis to laiko pritrūksta – tuo metu kaip tik keletui dienų buvo išvykęs į Vilniuje vykusią Baltijos maisto ir gėrimų parodą BAF 2019.

Šiuo metu pagrindinis Juškų raugyklėlės asortimentas – rauginti kopūstai, raugintos morkos, virtų burokėlių ir raugintų kopūstų salotos, rauginti agurkai, raugintų kopūstų sultys.

Pasak ūkininko, morkos rajone dar nėra labai paklausios, o miestuose jau pradeda populiarėti.

Daug pirkėjų, ypač rajono gyventojų, atvyksta tiesiai į namus. Ypač populiarios pasidarė raugintų kopūstų sultys.

Kas galėjo pagalvoti? Dar prieš penketą metų Juškai jas pylė lauk. Kaip paaiškėjo, šios sultys labai vertingos ir jas perka žmonės, turintys žarnyno sutrikimų ar net sergantys onkologinėmis ligomis.

V. Juška pasakojo, kad iki Naujų metų supjausto rudenines kopūstų veisles, o po Naujųjų pradeda rauginti žieminių veislių kopūstus.

Savo produkciją ūkininkas po truputį plečia, įtraukdamas raugintus burokėlius, virtus burokėlius vakuume, marinuotas kopūstų salotas su paprika, todėl gamybą nusprendė automatizuoti.

Juškų raugyklėlėje jau stovi nauja kopūstų pjaustyklė su 200 l talpos mobiliu vežimėliu ir kotų išėmimo mechanizmu, vėdinimo maišyklė.

Kieme šeimininko svajonė – naujas autobusiukas su šaldymo įranga pagamintai produkcijai išvežioti. Netrukus planuojama įsigyti vežimėlį-keltuvą ir dėžes kopūstams laikyti, naujus kubilus produkcijai tvarkyti, pastatyti dozavimo liniją, kurią sudarytų automatinis kibirėlių atskyrimo-pakavimo mechanizmas, produkcijos dozavimo įrenginys, dangtelių padavimo ir uždarymo mechanizmas bei linijos įrenginių sujungimo transporteris.

Pasak Juškų, kitais metais čia bus sukurtos dvi darbo vietos, o ateityje – dar dvi.

Šeimininkai aprodė ir šalia gamybinių patalpų išaugusį naują 60 kv. m daržovių sandėlį, kuris kol kas dar be durų. Čia bus sudėti kopūstai konteineriuose, kad vėdintųsi ir nesušustų.

Privažiavimui prie sandėlio šeimininkams teko paaukoti ir savo braškyną su visomis uogomis, kurių net nespėjo nusirinkti.

Pasak ūkininko, nors plėstis minties neturėjo, tačiau dviem dirbti po 17–20 val. per parą sunku. Todėl vieną dieną atėjo laikas viską susitvarkyti taip, kad sukurtų darbo vietas kitiems, o patys galėtų prižiūrėti gamybos procesą ir rūpintis realizacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.