Natūraliai užaugintos uogos iš Kalnyčių kaimo

Kalnyčių kaimas Šilalės rajone garsėja septynių su puse hektarų auginamų uogų ūkiu, kurį metai iš metų puoselėja uogininkystę pamilusi Regina Jonušienė. Šis uogynas, anot ūkininkės, išskirtinis – jame auginamos aukštos kokybės, natūralios uogos.

Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Feb 10, 2020, 8:14 AM, atnaujinta Feb 25, 2020, 4:55 PM

„Mūsų ūkyje auginamos dviejų rūšių uogytės – lietuviškos avietės ir braškės. Jas auginame pagal nacionalinės kokybės reikalavimus, kurių griežtai laikomės. Nuolat tobulėjame ir stengiamės, kad čia užgimusios uogos būtų kokybiškos ir sveikos, todėl jos yra sertifikuotos ir žymimos nacionalinės kokybės produktų (NKP) ženklu „Kokybė“, – džiaugiasi Regina.

Uogos kokybiškomis vadinamos ne veltui

Ūkininkė R. Jonušienė prieš penkerius metus gavo pirmąjį Nacionalinės kokybės produkto sertifikatą, suteikiantį teisę savo produkciją ženklinti „Kokybės“ ženklu. Jis įrodo, kad uogos užaugintos pagal Nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų pripažinimo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. lapkričio 29 d. įsakymu Nr. 3D-524 „Dėl Nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“.

Anot ūkininkės Reginos, tai reiškia, kad jos užauginamos braškės ir avietės nuo kitų, įprastai auginamų uogų skiriasi tuo, kad jų auginimas prasideda nuo labaratorinio žemės tyrimo, parodančio ar žemė yra tinkama auginti uogas vedančius krūmus. Taip pat akylai stebimi ir ribojami naudojamų mineralinių trašų ir pesticidų kiekiai, kad jų nebūtų per daug. Be to užtikrinama, kad produkcija į uogų mėgėjų rankas patektų per maksimaliai trumpą laiką, garantuojant, jog produktas būtų šviežias ir nepraradęs visų gerųjų savybių.

Kelias nuo uogyno iki vartotojų stalo – neilgas

„Uogų sezonas paprastai prasideda gegužės mėnesio pabaigoje arba birželio pirmosios dienomis. Jomis prekiauti pradedame nuo liepos mėnesio pradžios iki rugpjūčio vidurio arba pabaigos, priklausomai nuo užderėjusio uogų derliaus. Vėliau, maždaug nuo rugsėjo vidurio, prasideda vėlyvųjų aviečių metas, kuris dažniausiai tęsiasi iki pirmųjų šalnų, prasidedančių spalio mėnesio viduryje. Taigi, visas darbymetis trunka ne ilgiau kaip pusė metų.

O jeigu kalbėtume apie uogų skynimą ir patekimą ant valgytojų stalo, tai reikėtų pasakyti, kad tas kelias yra ganėtinai paprastas ir trumpas. Tiek braškių, tiek aviečių rinkimo būdas vienodas – jeigu jos skinamos vakare, pavyzdžiui vienuoliktą valandą vakaro, tai kitos dienos septintą valandą ryte jos jau parduodamos. O jeigu skinama anksti ryte, prekiaujama tą pačią dieną po pietų. Ir visa tai – vien dėl to, kad uogytės išliktų šviežios, gražios ir, žinoma, skanios“, – apie uogininkystės subtilybes pasakoja ūkininkė.

Žiema – uogų augintojų atostogų metas

Pasak uogų augintojos Reginos, nepaisant to, kad šių metų avietėms gerai augti sutrukdė drėgmės trūkumas, derlius vis tik džiugina. Dabar, prasidėjus žiemos sezonui, uogininkė atostogauja ir su nekantrumu laukia pavasario pabaigos – naujo uogų sezono pradžios.

„Na, mums, uogynų ūkininkams, žiemos laikotarpis yra atostogų metas. Žinoma, vietoje nestovime – domimės naujomis uogų auginimo technologijomis, galvojame apie ateitį ir ateinantį pusės metų darbymetį bei derlių. Taigi uogininkystės laikotarpį galima apibrėžti labai paprastai – pirmoji metų pusė yra atokvėpis, o antroji – atsidavimas darbui“, – pažymi moteris.

Kooperatyvas „Lietuviško ūkio kokybė“ – puiki galimybė ūkininkams ir vartotojams

Visi nacionalinės kokybės produktai – vaisiai, uogos, daržovės – į prekybos vietas patenka per kuo trumpesnį laiką, rūpinantis, kad nenukentėtų kokybė. Būtent tai ir užtikrina žemės ūkio kooperatyvas „Lietuviško ūkio kokybė“.

„Bendradarbiaujame su kooperatyvu jau daugelį metų, todėl savo produkciją galime realizuoti nesudėtingai ir greitai, mobiliuosiuose turgeliuose, kuriuos yra įsteigęs kooperatyvas visuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Žinoma, uogų produkcijos turime ne tiek ir daug, tad daugiausia prekiaujame ten, kur auginame, bet visuomet, mus rasite ir prie Klaipėdos prekybos centro „Akropolis“. Svarbu paminėti, kad žmonėms natūraliai užauginti produktai visada buvo ir yra prioritetas. Tačiau dabar, kai jų įsigyti yra vis sudėtingiau, žmonės vis labiau vertina lietuvišką uogą, užaugintą ne kur kitur, o Lietuvoje, išskirtinės kokybės ūkyje. Tad mobilieji turgeliai – puiki galimybė įsigyti kokybiškų uogų ir kitų sodų bei daržų gėrybių“, – sako pozityviai nusiteikusi Regina Jonušienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.