Susitarė ir padarė: pradeda ruoštis gamybai – ant kepsninių klos brandintą jautieną

Utenos rajone, Vaitkūnų kaime kartu su tėvu ūkininkaujantis 30 metų Karolis Kudrevičius iš traktoriaus kabinos neišlipa tol, kol nebūna baigti visi rudens – arimo, sėjos, kukurūzų kirtimo darbai.

Galvijus kaimynystėje auginantys ūkininkai sutarė dėl bendro projekto – įrengs jautienos cechą.<br> lrytas.lt koliažas. 
Galvijus kaimynystėje auginantys ūkininkai sutarė dėl bendro projekto – įrengs jautienos cechą.<br> lrytas.lt koliažas. 
Šias pastatas bus rekonstruotas – jame bus įrengtas jautienos išpjaustymo, brandinimo cechas.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Šias pastatas bus rekonstruotas – jame bus įrengtas jautienos išpjaustymo, brandinimo cechas.<br>A.Srėbalienės nuotr.
K.Kudrevičius ir jo šeimos ūkio galvijai.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
K.Kudrevičius ir jo šeimos ūkio galvijai.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
K.Kudrevičius. <br>Asmeninio archyvo nuotr.
K.Kudrevičius. <br>Asmeninio archyvo nuotr.
 M.Kinderis parengė bendradarbiavimo projektą - dirbs išvien su K.Kurdrevičiumi.  <br>A.Srėbalienės nuotr.
 M.Kinderis parengė bendradarbiavimo projektą - dirbs išvien su K.Kurdrevičiumi.  <br>A.Srėbalienės nuotr.
 M.Kinderio limuzinų ūkio augintiniai. <br>A.Srėbalienės nuotr.
 M.Kinderio limuzinų ūkio augintiniai. <br>A.Srėbalienės nuotr.
 M.Kinderio limuzinų ūkio augintiniai. <br>A.Srėbalienės nuotr.
 M.Kinderio limuzinų ūkio augintiniai. <br>A.Srėbalienės nuotr.
 M.Kinderio limuzinų ūkio augintiniai. <br>A.Srėbalienės nuotr.
 M.Kinderio limuzinų ūkio augintiniai. <br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Oct 30, 2020, 4:10 PM, atnaujinta Oct 30, 2020, 4:31 PM

Tačiau ūkyje jis turi ir savo veiklos nišą – tai mišrūnai galvijai. Kartu su netoliese limuzinus auginančiu ūkininku jis sutarė imtis projekto, finansuojamo Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 metų programos priemonės „Bendradarbiavimas“ lėšomis.

Iš kaimo nepabėgo

„Man daug tenka lauko darbų ir pavasarį, ir vasarą – ir per sėją, ir per rugiapjūtę, kai reikia kirsti javus bei presuoti šiaudus. Šiuo metu laukuose taip pat dar yra ką veikti. Auginame pašarams javų, o kadangi šie metai jiems buvo palankūs, dalį grūdų galėjome dar ir parduoti. Tai vis gi pajamos į kišenę, ne iš jos“, – kalbėjo K.Kudrevičius.

Iš kaimo jis nepabėgo. Baigęs mokslus jis pasirinko tokias studijas, kurios būtų ir ūkiui naudingos, ir jam pačiam patrauklios.

„Kai buvau mažas, mes dar gyvenome Leliūnuose, lankiau miestelio mokyklą. O kai tėvai ėmė kurtis Vaitkūnuose, už keturių kilometrų nuo miestelio buvusioje mano močiutės sodyboje, teko mokytis visokių ūkio darbų. Svarbiausias jų – pašarų gyvuliams ruošimas.

Taigi augalininkystė man patiko, todėl studijoms ją ir pasirinkau“, – sakė K.Kudrevičius.

Taigi jis – agronomas. Šios specialybės diplomą vaikinas įgijo tuomečiame A.Stulginskio universitete, – dabar Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademija.

„Nesinorėjau bėgti iš kaimo ir dirbti kitiems bei įrodinėti, ką sugebu. Ūkyje vis tik dirbame sau, o tai – didelis privalumas“, – užsiminė Karolis.

Šeimoje jis – vienas iš trijų vaikų: Karolio brolis labiau linksta prie automobilių serviso, o jaunėlis brolis kol kas – dešimtokas.

Sutarė bendradarbiauti

Arūno Kudrevičiaus ūkyje prižiūrima 350 galvijų, iš kurių maždaug trečdalį sudaro melžiamos karvės, kitą dalį – telyčios, veršeliai bei mišrių veislių mėsiniai galvijai.

„Mūsų ūkis daugiausia dėmesio skiria pienininkystei. Tačiau yra sumanymas kartu su Mindaugu Kinderiu, netoliese auginančiu limuzinų veislės galvijus, imtis ir mėsos perdirbimo.

Gamybos cecho statyba – tai Mindaugo idėja, nes jo galvijų banda didelė. O man irgi paranku dirbti išvien su Mindaugu– sakė K.Kudrevičius. – Jeigu mums pavyks įsibėgėti, galbūt bus verta ir savo ūkyje didinti mišrūnų bandą.“

Ruošiasi perdirbimui

Pasak Utenos rajone, greta Leliūnų limuzinų veislės galvijus auginančio 32 metų M.Kinderio, kartu su K.Kudrevičiumi parengtam projektui jau yra pritarta, ir šiuo metu ruošiama finansavimo sutartis.

Parama projektui „UAB „Kinderio limuzinai“ ir partnerių bendradarbiavimas kuriant trumpąją tiekimo grandinę“ teikiama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 metų programos priemonės „Bendradarbiavimas“ veiklos sritį „Parama trumpoms tiekimo grandinėms ir vietos rinkoms skatinti vietos lygmeniu“.

„Su Karoliu įsteigėme bendrovę veiklai vykdyti ir parengėme projektą. Rekonstruosime vieną iš mano ūkio pastatų – jame įrengsime nedidelę skerdyklą, mėsos išpjaustymo bei gamybos – jautienos brandinimo cechą.

Planuojame, kad tada, kai pradėsime gamybą, galėsime nuolat dalyvauti senokai egzistuojančiame projekte „Kaimas į namus“.

Be to, šiuo metu jau baigėsi pereinamais laikas – limuzinų ūkis bus sertifikuotas kaip ekologinis, tad ir kuriama pridėtinė vertė bus didesnė“, – paaiškino M.Kinderis.

Anot Mindaugo, jiems, ūkininkams, ypač svarbu imtis gamybos, nes galvijų supirkimo kainos rinkoje yra žemos, jos vos ne vos padengia savikainą. Ypač jas sumenkino šiemet užgriuvusi koronaviruso sukelta krizė.

„Tol, kol ūkininkai nesikooperuoja, supirkėjai gali diktuoti savo kainas. Todėl mes ir nutarėme ieškoti alternatyvos – galimybės patiems imtis gamybos, – sakė M.Kinderis. – Be to, turime sumanymą gaminti nacionalinės žemės ūkio ir maisto kokybės sistemos reikalavimus atitinkančius gaminius – brandintą jautieną, kurios paklausa vis didėja.

Šiuo metu kaime dar labai jaučiasi nedidelė žmonių perkamoji galia. Bet mieste žmonių algos kitokios, daugėja nusimanančių apie tokios mėsos kokybę ir paruošimo būdą.

Geros produkcijos – mėsos, kuri skiriama brandinimui – savikaina yra gerokai didesnė, todėl ir kaina – aukštesnė.“

Pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 metų programos „Bendradarbiavimas“ finansuojamą projektą bendrovė „Kinderio limuzinai“ įsipareigojo pasiekti 3000 kg mėsos pardavimą.

Projektams įgyvendinti – treji metai

Pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) priemonės „Bendradarbiavimas“ veiklos sritį „Parama trumpoms tiekimo grandinėms ir vietos rinkoms skatinti vietos lygmeniu“ šiemet šaukimas susidėjo iš trijų etapų, apėmusių daugiau nei tris mėnesius. .

Iš viso šiai veiklos sričiai Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programoje pagal priemonę „Bendradarbiavimas“ numatyta skirti 4,055 mln. eurų.

Šiais metais pagal veiklos sritį „Parama trumpoms tiekimo grandinėms ir vietos rinkoms skatinti vietos lygmeniu“ yra gautos 27 paraiškos, jose prašoma pinigų suma siekia 2,95 mln. eurų. Iš viso nuo 2016-ųjų iki šiol yra gautos 46 paraiškos.

Iš jų finansavimas šiemet kol kas skirtas keturiems projektams, kitas dar vertina Nacionalinė mokėjimo agentūra.

Galimi pareiškėjai

Paraiškos pagal KPP priemonės „Bendradarbiavimas“ veiklos sritį „Parama trumpoms tiekimo grandinėms ir vietos rinkoms skatinti vietos lygmeniu“ turėjo būti teikiamos kartu su partneriu ar partneriais.

Tiek pareiškėjais, tiek partneriais gali būti ūkininkai, užsiimantys žemės ūkio, maisto produktų gamyba ir (arba) perdirbimu, ir (arba) rinkodara, privatūs juridiniai asmenys, užsiimantys žemės ūkio, maisto produktų gamyba ir (arba) perdirbimu, ir (arba) rinkodara, privatūs juridiniai asmenys, užsiimantys žemės ūkio ir maisto produktų prekyba.

Partneriais ir tarpininkais gali būti viešieji juridiniai asmenys, veikiantys žemės ūkio, maisto ūkio ir kaimo plėtros srityse.

Pareiškėjų ir partnerių bendradarbiavimas privalo būti įtvirtintas jungtine veiklos sutartimi, jie turės kartu kaip vienos projekto grandinės dalyviai įgyvendinti projektą.

Projektai privalo būti įgyvendinti iki 2023 metų birželio mėn.

Didžiausia galima paramos suma vienam projektui įgyvendinti – 120 tūkst. eurų be PVM, kompensuojant 60 proc. tinkamų finansuoti verslo plano įgyvendinimo išlaidų ir 100 proc. tinkamų finansuoti projekto bendrųjų, einamųjų bendradarbiavimo, einamųjų projekto įgyvendinimo bei skatinamosios veiklos, susijusios su trumposios tiekimo grandinės plėtra, išlaidų.

Priemonė finansuojama iš Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.