Konferencijoje Estijoje aptariamas regioninis bendradarbiavimas

Žemės ūkio ministras Giedrius Surplys Estijoje ketvirtadienį dalyvauja penktojoje tarptautinėje konferencijoje „Taika ir žemės ūkis“, kurios pagrindinė diskusijų tema – „Regioninis ir tarptautinis bendradarbiavimas“.

Lietuvoje „Taikos duonai“ skirti iš Vokietijos atkeliavę rugiai „Borellus“ kartu su lietuviška veisle „Virgiai“ buvo auginami Augalininkystės tarnybos Kauno augalų veislių tyrimo skyriuje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvoje „Taikos duonai“ skirti iš Vokietijos atkeliavę rugiai „Borellus“ kartu su lietuviška veisle „Virgiai“ buvo auginami Augalininkystės tarnybos Kauno augalų veislių tyrimo skyriuje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 27, 2018, 12:51 PM, atnaujinta Sep 27, 2018, 12:53 PM

Ministras šia tema taip pat ketina skaityti pranešimą.

Kaip Eltą informavo Žemės ūkio ministerija (ŽŪM), projektas „Taikos duona“ Vokietijos atstovų iniciatyva pradėtas prieš 4 metus, kai buvo minimos Berlyno sienos, skyrusios du skirtingus pasaulius (Rytų ir Vakarų), 25-osios griuvimo metinės.

Šiuo projektu siekiama parodyti, kad taikos išsaugojimas pasaulyje yra tiesiogiai susijęs su tvaraus žemės ūkio plėtra. Taigi pirmą kartą Europos „Taikos duona“ iš 12 šalių (Bulgarijos, Estija, Latvija, Lietuva, Lenkija, Rumunija, Vengrija, Slovakija, Slovėnija, Kroatija, Čekija, Vokietija) išaugintų rugių buvo iškepta Berlyne ir visų projekte dalyvavusių šalių atstovai nusprendė jį tęsti bei taip dar kartą atkreipti visuomenės dėmesį, kaip svarbu saugoti taiką žemėje.

Tradiciškai projekto metu organizuojama žemės ūkio ministrų lygmens konferencija „Taika ir žemės ūkis“ ir asociacijų, tarnybų bei valstybinių institucijų atstovų (Lietuvai atstovauja Valstybinė augalininkystės tarnyba) konferencija.

Taip pat projekto „Taikos duona“ metu kepama duona iš rugių, išaugintų simbolinę prasmę turinčioje buvusioje Berlyno sienos teritorijoje, vadinamojoje „Mirties linijoje“.

Šiame lauke išaugintų rugių sėklos buvo padaugintos ir pasėtos istoriškai svarbiose vietovėse Rytų Europos šalyse, kurios po Sovietų Sąjungos griūties prisijungė prie ES šalių bendruomenės.

Šiose šalyse užauginti grūdai sumalami, o iš miltų kepama Europos „Taikos duona“. Kartu su vokiškais rugiais augina ir vietinių rugių veisles.

Lietuvoje „Taikos duonai“ skirti iš Vokietijos atkeliavę rugiai „Borellus“ kartu su lietuviška veisle „Virgiai“ buvo auginami Augalininkystės tarnybos Kauno augalų veislių tyrimo skyriuje.

2014 m. renginys vyko Vokietijoje, Berlyne, 2015 metais visi projekto dalyviai buvo susirinkę Lenkijoje, 2016 m. renginiai vyko Vengrijoje, 2017 metais „Taikos duona“ buvo kepama Bulgarijoje, o šiais metais bus bendrai įgyvendinama Latvijoje ir Estijoje.

2019 metais ketinama „Taikos duoną“ organizuoti Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.