Fabrike Kėdainiuose – pirmosios ekologiško cukraus tonos

Šiais metais AB „Nordic Sugar Kėdainiai“ gamybos sezoną pradėjo nuo šioje įmonėje naujo produkto gaminimo. Pirmą kartą fabriko istorijoje jo gamybos linijomis byrėjo ekologiškas cukrus. O nuo rugsėjo 21 d. čia prasidėjo ir įprastų saldžiųjų šaknų supirkimas, kurių šiemet planuojama bus nupirkta daugiau nei 700 tūkst. tonų.

 Rinkoje nuolat augant ekologiškos produkcijos poreikiui, didėja ir tokio cukraus paklausa. <br> A.Barzdžiaus nuotr.
 Rinkoje nuolat augant ekologiškos produkcijos poreikiui, didėja ir tokio cukraus paklausa. <br> A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Mirvienė („Rinkos aikštė“)

Sep 28, 2018, 2:37 PM, atnaujinta Sep 28, 2018, 2:47 PM

Auga paklausa

Rinkoje nuolat augant ekologiškos produkcijos poreikiui, didėja ir tokio cukraus paklausa. Tad AB „Nordic Sugar Kėdainiai“, reaguodama į šį poreikį, 2018 metų gamybos sezoną pradėjo nuo ekologiškų cukrinių runkelių supirkimo bei ekologiško cukraus gamybos.

Rugsėjo viduryje į cukraus fabriką pradėti vežti ekologiškai užauginti cukriniai runkeliai jau virto į pirmąsias tonas nuolat populiarėjančio ekologiško cukraus.

„Rugsėjo 12 dieną pradėjome supirkti ekologiškus cukrinius runkelius. Labai džiugina, kad šie runkeliai į fabriką atkeliavo itin švarūs, jų švarumo rodiklis siekia net 94 proc. Kiek nerimavome, ar ekologiškai augintos šaknys bus pakankamai švarios, nebus jose piktžolių, tačiau nerimauta buvo be reikalo, piktžolės labai gerai atsisijojo, tad fabrikas sulaukė tikrai švarios žaliavos.

Tam įtakos turėjo ir tai, kad runkelių kasimo sąlygos šį kartą buvo labai geros – buvo sausa, nelijo. Taip pat džiaugiamės geru šių runkelių cukringumo rodikliu, kuris viršija 17 proc. Ekologiškai augintų šaknų derlingumas, suprantama, nebuvo labai įspūdingas, jis kiek mažesnis nei įprastų cukrinių runkelių – augintojai kasė po kiek daugiau nei 40 tonų ekologinių cukrinių runkelių iš kiekvieno hektaro.

Tačiau aukštas cukringumas kompensuoja mažesnį derlingumą. Taip pat reikia nepamiršti, kad buvo labai sausa vasara, taip pat juos pradėjo labai anksti kasti, tad ir derlius vidutinis.

Ekologiško cukraus gamybą pradėjome rugsėjo 15 d., truko ji iki 20 d., ir šiuo metu jau yra baigta. Per tas penkias dienas buvo pagaminta per 4 tūkst. tonų ekologiško cukraus“, – pasakoja AB „Nordic Sugar Kėdainiai“ žemės ūkio direktorius Saulius Mozeris.

Startuoja įprasta gamyba

Ekologiškus saldžiuosius runkelius Kėdainių cukraus fabrikui tiekia „Auga“. Ši įmonių grupė dirba apie 38 tūkst. ha ekologiškai sertifikuotų dirbamųjų žemių. Šiam koncernui priklausančių ūkių yra ir Kėdainių rajone, Mantviliškyje.

Didžioji dalis Kėdainių cukraus fabrike pagaminto ekologiško cukraus bus eksportuojama. Tačiau vertinantieji ekologišką produkciją Kėdainiuose pagaminto ekologiško cukraus galės įsigyti ir Lietuvoje. Dalis tokio cukraus bus išfasuota į lietuviškas pakuotes ir platinama šalies viduje.

Vos AB „Nordic Sugar Kėdainiai“ baigus ekologiško cukraus gamybą, prasidėjo įprastų cukrinių runkelių supirkimas ir produkcijos gamyba.

Manoma, kad įprastų cukrinių runkelių derlius šiemet bus geras ir sieks daugiametį vidurkį – 60t/ha. Šiuo metu cukrinių runkelių vegetacija dar vyksta, jie kaupia tiek masę, tiek cukringumą. O pastarosiomis dienomis nulijęs lietus augalams padėjo atsigauti ir dar labiau sustiprėti.

Šio gamybos sezono metu, kuris truks iki kitų metų sausio pradžios, cukraus fabrikas planuoja pagaminti maždaug 120 tūkst. tonų cukraus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.