Sodininkų bendrijų keliai: įstatymas yra, tačiau neveikia?

Keliai itin svarbi nūdienos infrastruktūros dalis, tad dėl jos būklės neretai kyla nesutarimų tarp pastarąją prižiūrinčių ir ja besinaudojančių bendruomenės atstovų. Būtent taip nutiko ir Pelėdnagių seniūnijos Pašilių sodininkų bendrijos „Kooperatininkas“ nariams.

 Keliai itin svarbi nūdienos infrastruktūros dalis, tad dėl jos būklės neretai kyla nesutarimų tarp pastarąją prižiūrinčių ir ja besinaudojančių bendruomenės atstovų.<br> 123rf nuotr.
 Keliai itin svarbi nūdienos infrastruktūros dalis, tad dėl jos būklės neretai kyla nesutarimų tarp pastarąją prižiūrinčių ir ja besinaudojančių bendruomenės atstovų.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Mirvienė („Rinkos aikštė“)

Oct 2, 2018, 11:36 AM

Į „Rinkos aikštės“ redakciją atkulniavęs vienas Pašilių sodininkas išreiškė nepasitenkinimą minėtos bendrijos pirmininko veikla. Šis, anot skaitytojo, ne tik prastai prižiūri sodų bendrijos kelius, bet dar ir neskuba jų perduoti valstybei, kuri jais pasirūpintų kur kas geriau.

Prasta komunikacija?

„Jau prieš keletą metų Sodininkų bendrijų įstatyme buvo numatyta, kad tokių bendrijų teritorijose esantys keliai gali būti perduoti savivaldybės žinion. Ne kartą tai sakiau mūsų bendrijos „Kooperatninkas“ pirmininkui. Tačiau iki šiol to nėra padaryta.

O bendrijos keliai yra tikrai gana prastos būklės, ir tai suprantama, nes pačiai bendrijai tikrai nelengva kokybiškai prižiūrėti tuos kelius – nei technikos mes turim, nei tam didelių lėšų.

Gyventojai šalia savo valdų esančius kelius pasitvarko savo jėgomis – duobes užpila kokiom statybinėm atliekom. O kitur keliai bendrijoje yra menkai teprižiūrimi. Tad jei yra galimybė kelių priežiūros pareigą perleisti valstybei, nesuprantu kodėl bendrijos pirmininkas to nepadaro. Kodėl jis tuo nesuinteresuotas, juk ir jam daug mažiau rūpesčių būtų. O gal jis turi kokių savo interesų?“ – samprotauja sodininkų bendrijos „Kooperatininkas“ narys Ignas Bingulis.

Tvarkosi, kiek išgali

Akivaizdu, kad tarp „Kooperatininko“ pirmininko ir į redakciją atskubėjusio šios bendrijos nario susikalbėjimo trūksta, mat bendrijos vadovo pasiteiravus dėl kelių perdavimo paaiškėjo, kad šis taip pat mielai jų priežiūros naštos atsikratytų, tačiau to negalintis padaryti dėl objektyvių priežasčių.

„Tvarkomi tie keliai, ir kalnas sutvarkytas. Nesutinku su Ignu. Buvo ir susirinkimas, žmonės labai patenkinti – į kalną užvažiavimas puikus dabar padarytas. Kadangi iš bendrijos narių renkame vos po 8 eurus per metus kelių priežiūrai, tai patys galite įsivaizduoti, kiek lėšų kelių priežiūrai mes teturime.

Tačiau nepaisant to, visi keliukai pagal galimybes yra tvarkomi, greideriuojami. O ką čia p. Bingulis aiškina, tėra jo nuomonė.

Aišku, nėra tie mūsų keliukai idealūs, bet kaip sodų bendrijai neblogi, bent jau tikrai ne prasčiausi. Jūs nuvažiuokit į Justinavą ar kitur, pasižiūrėkit, kas ten darosi.

O dėl kelių perdavimo savivaldybei kol kas yra daugiau klausimų nei atsakymų. Aš, aišku, mielu noru tuos kelius perduočiau savivaldybei, oi kokia našta nuo pečių man nukristų, bet kol kas, kiek žinau, to padaryti neįmanoma, nes dar nėra priimti visi reikalingi įstatymai. Bet kai tik atsiras galimybė perduoti, aš nedelsdamas tai ir padarysiu. O dabar kol kas jų niekas nepriims ir tegul jis (I. Bingulis – aut. past.) čia nesvaičioja.

Mes tą klausimą jau seniai su seniūnu aptarėme. Beje, seniūnas mums labai daug padeda su keliais tvarkytis, taip pat ir Labūnavos bendruomenė, ačiū jiems.

Ir meras, ir visi žino, kad kol kas valstybė sodininkų kelių priimti negali, čia reikia vyriausybinio lygmens sprendimų. Juk čia ne mes vieni, visos sodininkų bendrijos su tais keliais vargsta ir visos jos norėtų tų kelių atsikartyti, bet kol kas dar nė vienos nėra perdavusios valstybei. Duok Dieve, kad tuos kelius kuo greičiau perimtų.

Ačiū Dievui, perėmė elektros tinklus, ateis laikas gal perims ir kelius. Mums didelis kryžius nusiimtų“, – komentavo sodininkų bendrijos „Kooperatininkas“ pirmininkas Vytautas Bička.

Perduoti galima

Tad kuris sodininkas teisus? Vis tik galima sodininkų bendrijų kelius perduoti valstybės žinion ar ne, pasiteiravome savivaldybės Teisės ir personalo skyriaus vedėjo Daliaus Ramono.

Jo atsiųstame atsakyme teigiama, kad vadovaujantis Lietuvos Respublikos sodininkų bendrijų įstatymo 6 straipsnio 1 dalimi, bendrijos prašymu sodininkų bendrijų bendrojo naudojimo žemės sklypus, naudojamus keliams (gatvėms) eksploatuoti ar tiesti, ar žemės sklypus su juose esančiais keliais (gatvėmis), atlikus jų kadastrinius matavimus ir nerengiant naujo teritorijų planavimo dokumento, Vyriausybės ar jos įgaliotos institucijos nustatyta tvarka perima ar patikėjimo teise valdo ir tvarko savivaldybė, išskyrus atvejus, kai sodininkų bendrija šią bendrojo naudojimo teritorijos dalį išsiperka.

Sodininkų bendrijų bendrojo naudojimo žemės sklypų, naudojamų keliams (gatvėms) eksploatuoti ar tiesti, ar žemės sklypų su juose esančiais keliais (gatvėmis) kadastriniai matavimai ir įregistravimas Nekilnojamojo turto registre finansuojamas iš sodininkų bendrijų lėšų, savivaldybių lėšų ir iš valstybės biudžeto tikslinių asignavimų, kurie planuojami ir paskirstomi savivaldybėms pagal Vyriausybės patvirtintą sodininkų bendrijų bendrojo naudojimo žemėje esančių vidaus kelių perdavimo programą.

Atkreiptinas dėmesys, kad šio įstatymo 7 straipsnyje taip pat numatyta, kad sodininkams bendrosios dalinės nuosavybės teise priklauso sodininkų lėšomis ar bendromis sutelktomis jėgomis pastatyti objektai: bendro naudojimo žemė, keliai ir kt.

Taigi, pagal įstatymą keliai priklauso sodininkams bendrosios nuosavybės teise arba gali būti perduodami savivaldybėms.

Tačiau teisininkas pastebi, kad iki šiol dar nėra Vyriausybės ar jos įgaliotos institucijos nustatytos tvarkos, pagal kurią savivaldybė turėtų perimti ir patikėjimo teise valdyti sodininkų bendrijų vietinės reikšmės vidaus kelius. Atkreiptinas dėmesys į tai, kad prieš perduodant savivaldybei nurodytą turtą, turtas turi būti suformuotas, atlikus kadastrinius matavimus.

Dažnai tokių objektų registruotų nėra. Iki šiol dar nėra teisės aktais įtvirtinta, iš kokių finansavimo šaltinių savivaldybės turi vykdyti kelių perėmimą. Pažymime, kad kiekvienas atvejis gali būti skirtingas sodininkų bendrijose, jei būtų gauti tokie prašymai, būtų nagrinėjami pagal konkrečias aplinkybes.

Iš šio savivaldybės teisininko atsakymo aiškėja, kad nors ir yra sodininkų bendrijų kelių perdavimo valstybės žinion problemų, tačiau sodininkai dėl kelių perdavimo jau gali kreiptis į savivaldos instituciją, kur toliau atskirai būtų nagrinėjamas kiekvienos bendrijos prašymas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.