NMA baigė tikrinti pasėlius, pažeidimai – nedideli

Nacionalinė mokėjimų agentūra (NMA) jau atliko visas reikalingas ūkių, siekiančių gauti tiesiogines išmokas už deklaruotus pasėlius, patikras, įskaitant ir šienavimo, kad būtų galima laiku išmokėti avansą ūkininkams.

Nacionalinė mokėjimų agentūra (NMA) jau atliko visas reikalingas ūkių, siekiančių gauti tiesiogines išmokas už deklaruotus pasėlius, patikras, įskaitant ir šienavimo, kad būtų galima laiku išmokėti avansą ūkininkams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nacionalinė mokėjimų agentūra (NMA) jau atliko visas reikalingas ūkių, siekiančių gauti tiesiogines išmokas už deklaruotus pasėlius, patikras, įskaitant ir šienavimo, kad būtų galima laiku išmokėti avansą ūkininkams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 3, 2018, 3:20 PM, atnaujinta Oct 3, 2018, 3:22 PM

„Avansinių išmokų sulauks ūkininkai, kurių pateiktose paraiškose nebuvo nustatyta neatitikimų ar jie buvo išspręsti. Jei ūkininkų įsipareigojimų pagal tam tikras tiesioginių išmokų paramos schemas ar priemones laikotarpis dar nėra pasibaigęs, patikros bus atliekamos vėliau, atitinkamai avansinių išmokų mokėjimas pagal šias schemas negalimas“, – komentuoja NMA.

Iš viso buvo atliktos 6499 patikros, 655 valdose rasta nešienauta pieva, 121 – neišvežtas šienas. Tačiau, NMA specialistų teigimu, dauguma atvejų plotai, kuriuose nustatyti neatitikimai, yra nedideli.

Remiantis patikrų informacija, bus atliktas paraiškų gauti paramą vertinimas bei apskaičiuota išmokėtina suma.

NMA Kontrolės departamento duomenimis, praėjusiais metais nustatyta 1150 šienavimo pažeidimų.

Ūkininkai, siekiantys gauti tiesiogines išmokas už deklaruotus pasėlius, turi laikytis žemės ūkio veiklos vykdymo kriterijų, vienas jų – nušienauti pievas bent vieną kartą ne vėliau kaip iki einamųjų metų rugpjūčio 1 d. įskaitytinai.

Bitininkams, įregistravusiems bičių šeimas Ūkinių gyvūnų registre, šienavimo pabaigos data yra rugpjūčio 31 d. įskaitytinai.

Ūkių patikros pradedamos iš karto pasibaigus šienavimo reikalavimo terminui, tai yra po rugpjūčio 1 d.

Vadovaujantis ES teisės aktų ir kitų dokumentų nuostatomis, už neteisingai deklaruotą plotą pareiškėjams sumažinama mokėtina arba susigrąžinama išmokėta parama.

Sankcijos netaikomos, kai vėlavimą lėmė nuo pareiškėjo valios nepriklausančios (force majeure) aplinkybės.

Dėl šienavimo pažeidimo tikrinama ne mažiau kaip 5 proc. pareiškėjų. Vykdomos ir užsakomosios ūkių patikros pagal NMA nustatytus rizikos kriterijus. Į patikras vykstama ir gavus pranešimus „Pasitikėjimo linija“ ar skundus.

NMA duomenimis, 2018 m. buvo deklaruota beveik 900 tūkst. ha pievų ploto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.