Šilto rudens pokštai: žiedus išskleidė net jauna juka

Kaunietę šį rudenį nustebino jos auginamos jukos. Žiedus sukrovė jaunas augalas, kuris paprastai turėtų bręsti dar keletą metų. Botanikai paaiškino, kad augalus stipriai paveikė tvyranti šiluma.

A.Griciuvienė nustebo, kai šį rudenį pražydo ir jaunesnis jukos sodinukas.<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Griciuvienė nustebo, kai šį rudenį pražydo ir jaunesnis jukos sodinukas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-10-21 12:02, atnaujinta 2018-10-21 12:04

Ambrazina Griciuvienė ne vienus metus augina jukas. Šį rudenį moterį nustebino vienos rūšies jos augintinės. Spalio pradžioje žiedus išskleidė ‘Variegata’ veislės jukos.

Jukos sukrovė į pakalnučių žiedus panašius žiedynus, tik jie kur kas didesni. Vakarais žiedai skleidžia švelnų aromatą.

Moteris pasakojo, kad šios veislės jukos gali ištverti iki 10 laipsnių šaltį, todėl augalai iki šiol laikomi kieme. Žiemą, kai oras būna dar šaltesnis, jukos keliauja į namo priebutį.

„Šios veislės jukos žydi spalio–lapkričio mėnesiais. Tačiau, kaip ir visos jukos, žiedus šie augalai sukrauna, kai jiems būna 5 ar net 10 metų. Todėl labiausiai nustebino, kad pražydo ne tik jau suaugusi juka, bet ir jos „vaikas“ – sodinukas, kuriam tik 3 metai“, – pasakojo A.Griciuvienė.

Vytauto Didžiojo universiteto Kauno botanikos sodo botaninių kolekcijų kuratorė Judita Varkulevičienė sakė, kad ši vasara ir besitęsiantis šiltas ruduo buvo labai palankūs augalams.

„Kadangi buvo labai šilta, net ir jauni, paprastai dar nežydintys augalai galėjo vystytis sparčiau ir subręsti anksčiau nei įprasta. Todėl ir jauna kaunietės juka pražydo neįprastai jauna“, – sakė J.Varkulevičienė.

Botanikos sodo atstovė pasakojo, kad šį rudenį ilgiau nei įprastai žydi ir įvairios vasarinės gėlės, jurginai.

„Iš egzotiškesnių kraštų kilusios kanos, durnaropės taip pat paprastai baigia žydėti spalio pradžioje, nes vėliau jas pakanda šalnos. Tačiau šiais metais šie augalai žydi iki šiol, todėl šį rudenį galime ilgiau mėgautis žiedų įvairove“, – sakė J.Varkulevičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.