Investicijoms į žemės ūkio valdas – didžiausios lėšos

Norintiems pasinaudoti parama investicijoms ir modernizuoti ūkį – metas kreiptis paramos. Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) šiais metais jau antrą kartą kviečia ūkininkus ir žemės ūkio veiklą vykdančius juridinius asmenis nuo gruodžio 3 d. iki 31 d. teikti paraiškas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklos sritį „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“ paramai gauti. Investicijoms įgyvendinti skiriama 30 mln. Eur lėšų.

 123rf. nuotr.
 123rf. nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 7, 2018, 1:46 PM, atnaujinta Dec 7, 2018, 4:01 PM

Padės stiprinti pozicijas

Tam, kad žemės ūkis būtų tvarus, konkurencingas rinkoje ir teiktų aukštos kokybės produkciją, reikalingos nemenkos investicijos. „Teikiama parama padės įdiegti naujas ir modernias technologijas, atnaujinti įrangą bei tuo pačiu prisidės prie ūkio konkurencingumo didinimo“, – sako NMA vadovas Erikas Bėrontas.

Pasak E. Bėronto, atsižvelgiant į tai, kad ir ankstesniais metais paramos investicijoms į žemės ūkio valdas priemonė buvo labai populiari, nemažo susidomėjimo laukiama ir šio rinkimo metu. Juolab, kad dalyvauti gali gana platus žemės ūkio produktų gamintojų ratas. Taip pat nėra ypatingų reikalavimų, išskiriančių kurią nors vieną žemės ūkio produktų gamintojų grupę.

Kas gali kreiptis paramos

Paramos gali kreiptis fiziniai asmenys, užsiimantys žemės ūkio veikla ir savo vardu įregistravę ūkininko ūkį, ir valdą bei juridiniai asmenys, užsiimantys žemės ūkio veikla, ir savo vardu įregistravę valdą. Pareiškėjai turi vykdyti žemės ūkio veiklą ne mažiau kaip 2 metus iki paramos paraiškos pateikimo, o valdos dydis, išreikštas produkcijos standartine verte, turi būti didesnis kaip 8 000 Eur.

Pretenduojantys į paramą turi atitikti ir kitas veiklos srities įgyvendinimo taisyklėse nustatytas sąlygas ir reikalavimus paramai gauti. Su paraiška reikės pateikti ir verslo planą bei susiplanuoti ir pasiekti finansinius rodiklius verslo plano įgyvendinimo ir projekto kontrolės laikotarpiu.

Prioritetiniai sektoriai

Antrame šiais metais vykstančiame paraiškų rinkimo etape prioritetiniai sektoriai lieka tokie patys, kaip ir anksčiau – gyvulininkystė, sodininkystė, daržininkystė ir uogininkystė. „Šį mėnesį vyksiančiame rinkime daugiausia balų gali surinkti pareiškėjai, kurie teiks pieninės galvijininkystės projektus. Šiems projektams skiriami 25 prioritetiniai balai. Gyvulininkystės, sodininkystės, uogininkystės, daržininkystės sektoriaus projektams bus suteikiama 20 balų“, – sako NMA projektų administratorė Irma Jakštienė.

Specialistė atkreipė dėmesį į tai, kad šiuo paraiškų teikimo laikotarpiu, lyginant su pirmuoju etapu, atsiranda papildomos tinkamos finansuoti išlaidos – gruodį paraiškas teikiantys asmenys gali prašyti paramos naujai žemės ūkio technikai, išskyrus traktorius ir kombainus, bei žemės ūkio įrangai įsigyti. Taip pat tinkamų finansuoti išlaidų kategorijai priskirtos ir daugiamečių augalų įsigijimo bei augalų sodinimo išlaidos.

Statybų finansavimas

Numatyta, kad pagal fiksuotą įkainį bus finansuojamos pieno ūkio fermos ir plokščiadugnių grūdų saugojimo bokštų statybos. Pieno ūkio fermos statybos įkainis – 192,75 Eur už 1 m²., plokščiadugnio grūdų saugojimo bokšto statybos įkainis – 83,31 Eur už 1 m³.

Paramos gavėjai galės įgyvendinti ne tik naujų gamybinių statinių statybos arba esamų rekonstravimo ar kapitalinio remonto projektus, bet investuoti ir į valdos infrastruktūros sutvarkymą bei įsigyti įrangos, būtinos veiklai specializuotame žemės ūkio sektoriuje vykdyti.

Finansuojamos išlaidos

„Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“ – vienintelė priemonė, kurioje skiriama tokia didelė paramos suma, iki 200 tūkst./ 400 tūkst. (statybų atveju) Eur žemės ūkio produktų gamybai. Paramos dydis pareiškėjo projektui negalės viršyti 200 tūkst. Eur. Jei projekte numatyta įgyvendinti naujų gamybinių pastatų ir (arba) statinių statybą, esamų rekonstravimą ar kapitalinį remontą ir jų funkcionavimui užtikrinti būtiną infrastruktūrą, paramos dydis projektui negalės viršyti 400 tūkst. Eur.

Tačiau pirmiau nurodyta paramos suma projektui bus skiriama, jei statybos, rekonstravimo ar kapitalinio remonto ir infrastruktūros išlaidos sudarys ne mažiau kaip 50 proc. projekto investicijų vertės (be PVM).

Projektų atranką numatyta vykdyti pagal 7 atrankos kriterijus. Už atitiktį šiems kriterijams gali būti suteikta daugiausia 100 balų. Privalomas mažiausias projektų atrankos balų skaičius yra 35 balai.

Daugiau informacijos apie paramą – www.nma.lt

NMA misija – būdama patikima ir pažangi organizacija, suteikti galimybes paprasčiausiu būdu pasinaudoti parama žemės ūkiui, kaimo plėtrai ir žuvininkystei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.