Lietuva žengia ES priekyje: laukus stebės iš kosmoso

Nuo 2019 m. Lietuvoje planuojama pradėti taikyti laukų stebėsenos (agrarinės būklės stebėjimo iš kosmose esančių palydovų) sistemą plotinėse priemonėse, atsisakant dalies fizinių patikrų vietoje, praneša Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA).

 Nuo 2019 m. Lietuvoje planuojama pradėti taikyti laukų stebėsenos (agrarinės būklės stebėjimo iš kosmose esančių palydovų) sistemą plotinėse priemonėse, atsisakant dalies fizinių patikrų vietoje.<br> 123rf nuotr.
 Nuo 2019 m. Lietuvoje planuojama pradėti taikyti laukų stebėsenos (agrarinės būklės stebėjimo iš kosmose esančių palydovų) sistemą plotinėse priemonėse, atsisakant dalies fizinių patikrų vietoje.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 12, 2018, 4:38 PM, atnaujinta Dec 12, 2018, 4:41 PM

NMA parengtas veiksmų planas antradienį buvo pristatytas Europos Komisijos (EK) Žemės ūkio ir kaimo plėtros generalinio direktorato ir EK Jungtinio tyrimų centro delegacijai.

EK atstovai teigė, kad Lietuva yra viena pirmųjų valstybių Europos Sąjungoje, planuojančių taikyti sistemą, kuri nuo 2021 m. turėtų būti privaloma visose ES valstybėse.

Anot NMA atstovų, įdiegus palydovinę stebėsenos sistemą sumažės kontrolės kaštai NMA ir administracinė našta ūkininkams, agentūra iš kontroliuojančiosios institucijos taps ūkininko partnere, vykdančia išankstinę pažeidimų prevenciją.

Perėjimas nuo kontrolės prie prevencijos ir stebėsenos užtikrins paprastesnį paramos administravimą, o tai yra vienas iš bendrosios žemės ūkio politikos (BŽŪP) veiksmingumo garantų.

Prieš įdiegiant laukų stebėsenos sistemą turi būti atlikta nemažai pasiruošimo darbų: pakeisti teisės aktai, supaprastinti patikrų reikalavimai, pritaikytos informacinės sistemos, parengti darbuotojai ir informuoti ūkininkai.

NMA tikisi, kad užsibrėžtus tikslus, kurių vienas – parama be paraiškos – padės pasiekti ne tik šiuo metu vykdomi tarptautiniai projektai, bet ir naujas 9 šalių projektas NIVA („New IACS Vision in Action“) pagal ES „Horizon 2020“ programą, kurį įgyvendinant ketinama supaprastinti BŽŪP naujausių technologijų pagalba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?