Žemės ūkio bendrovės vadovas nemokėjo mokesčių, bet kad tyčia – neįrodyta

Už nesumokėtus žemės ūkio bendrovės mokesčius į teisiamųjų suolą papuolęs ekspolitikas Rimas Girštautas gali lengviau atsikvėpti. Jis sugebėjo įrodyti, kad taip atsitiko ne iš dyko buvimo, o jo pasiimta iš savos bendrovės pusės milijono eurų paskola su tuo nesusijusi.

Panevėžio apylinkės teismas paskelbė, kad prokurorų mestas įtarimas žinomam Panevėžio rajone vyrui – buvusiam rajono tarybos nariui, Karužiškių žemės ūkio bendrovės vadovui 56-erių R.Girštautui nepasitvirtino. <br>panskliautas.lt nuotr.
Panevėžio apylinkės teismas paskelbė, kad prokurorų mestas įtarimas žinomam Panevėžio rajone vyrui – buvusiam rajono tarybos nariui, Karužiškių žemės ūkio bendrovės vadovui 56-erių R.Girštautui nepasitvirtino. <br>panskliautas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Darius Krasauskas (panskliautas.lt)

2019-01-22 13:25, atnaujinta 2019-11-20 10:23

Visa kita – ne vieša

Panevėžio apylinkės teismas paskelbė, kad prokurorų mestas įtarimas žinomam Panevėžio rajone vyrui – buvusiam rajono tarybos nariui, Karužiškių žemės ūkio bendrovės vadovui 56-erių R.Girštautui nepasitvirtino. Jis išteisintas dėl mokesčių nesumokėjimo valstybei.

Prokurorai buvo suskaičiavę, kad per kelerius metus teisiamojo vadovaujama bendrovė į valstybės biudžetą nesumokėjo per 64 tūkst. eurų mokesčių.

Už šį nusikaltimą buvo siūlyta R.Girštautui paskirti 3 metų nelaisvės bausmę, jos vykdymą atidedant irgi 3 metams.

Po posėdžio korespondento kalbinta teisėja sakė, kad neįrodyta, jog teisiamojo vadovaujama žemės ūkio bendrovė tyčia nemokėjo mokesčių. Esą buvo susiklosčiusios nepalankios aplinkybės: skolininkai vėlavo grąžinti kreditą.

Nagrinėjant bylą paaiškėjo, kad išduotos paskolos buvo ne trumpalaikės, o ilgalaikės. Tokiu atveju skola grąžinama per septynerius, o ne per vienus metus.

Tai, kad ir pats R.Girštautas iš bendrovės buvo net pusės milijono eurų paskolą pasiėmęs, irgi nieko tokio. Skolinti nedraudžiama niekam.

Į klausimą, ar jau grąžino iš bendrovės paimtą paskolą, R.Girštautas korespondentui telefonu atkirto, kad tai verslo reikalas.

„Skolą mokesčių inspekcijai sumokėjome, o visa kita – ne viešas reikalas“, – rėžė pašnekovas.

Paklaustas, kokiai partijai dabar priklauso, R.Girštautas patikino, kad liberalų, bet pridūrė, jog šiuo metu narystę yra sustabdęs.

Paskui jis pareiškė, kad nekalbės, kol neįsiteisės nuosprendis.

Kaip jau rašėme, pareigūnai nustatė, kad Karužiškių bendrovė 2013–2016 metais nesumokėjo mokesčių valstybei.

Sudegė du pastatai

Teisme R.Girštautas savo kaltę neigė, nes galimybės sumokėti visą skolą nebuvę.

Teisiamojo teigimu, bendrovė buvo įkurta prieš 26 metus ir jis beveik visą tą laiką direktoriauja.

Bendrovė buvo reformuota iš buvusio Sodininkystės tarybinio ūkio.

Iš pradžių Karužiškių bendrovė vykdė platesnę veiklą, turėjo gyvulininkystės padalinį.

Teisiamasis neslėpė, kad bendrovės veikla visą laiką buvo sudėtinga.

Vienu metu jie patyrė itin sunkų laikotarpį. Gyvulininkystės padalinyje įvyko gaisras. Sudegus dviem ūkiniams pastatams, buvo nuspręsta šį padalinį panaikinti.

Liko augalininkystės produktų gamyba, įvairios agroserviso ir transporto paslaugos, pastatų nuoma.

R.Girštauto teigimu, prieš 5 metus skola valstybei padidėjo, bet jie įsiskolinimą mažino.

Užstatas – savas turtas

Teisiamasis dėstė, kad už avansu gaunamas sėklas, trąšas, chemines medžiagas bendrovė su pardavėjais atsiskaitydavo grūdais.

Dėl lietingų metų kombainai negalėjo įvažiuoti į laukus, todėl ne visur javai buvo nukulti. Dėl prasto derliaus bendrovei neužteko lėšų atsiskaityti su valstybe.

Direktorius tikino, kad pardavėjai, kurių žinioje ir buvo bendrovės grūdai, skubėjo pirmiau nusirašyti skolas, todėl nebeliko lėšų mokesčiams sumokėti.

Patikrinus buhalteriją paaiškėjo, kad bendrovė kitiems buvo paskolinusi apie 700 tūkst. eurų.

Pusės milijono eurų paskolą per tris kartus buvo pasiėmęs ir pats R.Girštautas. Apie tai per posėdį detaliau nekalbėta, bet užsiminta, kad pinigai buvo paimti ūkio išlaidoms. Už bendrovės paskolą teisiamasis buvo užstatęs savo asmeninį turtą.

Buvo prirėmę ir anksčiau

Jau esame rašę, kad į Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos akiratį patekusi Karužiškių bendrovė verčiasi grūdų auginimu ir krovinių gabenimu. Vidutinė metinė jos apyvarta siekia per 100 tūkst. eurų.

Tai ne pirmas kartas, kai ši žemės ūkio bendrovė delsė sumokėti mokesčius.

Prieš 14 metų bendrovės vadovui taip pat buvo priminta apie tai, kad vengiama sumokėti daugiau kaip 20 tūkst. eurų mokesčių.

Tąsyk vos tik pradėjus ikiteisminį tyrimą, privalomi mokesčiai buvo sumokėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.