„Idavang“ skelbia: afrikinio kiaulių maro židinys Akmenės rajone likviduotas

Akmenės rajone esančiame „Skabeikių“ kiaulininkystės komplekse afrikinio kiaulių maro (AKM) židinio, kilusio praėjusių metų rugpjūtį, likvidavimo darbai baigti, praneša komplekso valdytoja „Idavang“.

Akmenės rajone esančiame „Skabeikių“ kiaulininkystės komplekse afrikinio kiaulių maro (AKM) židinio, kilusio praėjusių metų rugpjūtį, likvidavimo darbai baigti, praneša komplekso valdytoja „Idavang“.<br>V.Balkūno nuotr.
Akmenės rajone esančiame „Skabeikių“ kiaulininkystės komplekse afrikinio kiaulių maro (AKM) židinio, kilusio praėjusių metų rugpjūtį, likvidavimo darbai baigti, praneša komplekso valdytoja „Idavang“.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 24, 2019, 10:47 AM, atnaujinta Jan 24, 2019, 10:52 AM

Šiuo metu laukiama Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) leidimo dėl kontrolinės bandos įvežimo.

Po židinio paskelbimo, VMVT sprendimu, „Skabeikių“ komplekse buvo sunaikinta 19,5 tūkst. kiaulių, primenama bendrovės pranešime.

Siekiant užkirsti kelią užkrato plitimui, taip pat buvo sunaikinti visi pašarai, pašarinės žaliavos bei mažaverčiai daiktai.

Likvidavus AKM židinį, nedelsiant buvo atlikti ir komplekso plovimo bei dezinfekavimo darbai, kurie buvo vykdomi etapais.

„Pirmiausia, visa komplekso teritorija – laukas, pastatai, vidinės ir išorinės patalpos bei tvartų vidus – buvo išpurkšta specialiomis, VMVT patvirtintomis ir specialiai AKM židiniams likviduoti skirtomis dezinfekcinėmis medžiagomis.

Tai atlikus, po 24 valandų buvo pradėti tvartų plovimo ir įrangos išmontavimo darbai. Paskutiniame etape patalpos buvo išplautos ir dezinfekuotos. Šis procesas pakartotas kelis kartus“, – pranešime sako „Idavang“ generalinis direktorius Saulius Leonavičius.

Pirminė dezinfekcija įvyko rugpjūčio viduryje, antrinė – lapkričio pirmoje pusėje, o galutinė dezinfekcija vykdyta lapkričio pabaigoje.

Visi dezinfekcijos etapai buvo baigti lapkričio 30 d.

Po pilnos dezinfekcijos VMVT inspektoriai fermoje paėmė mėginius, skirtus jos efektyvumui įvertinti, patikrino visą reikalingą dokumentaciją ir peržiūrėjo atliktų darbų ataskaitą.

Visi AKM židinio likvidavimo darbai buvo atliekami ne tik griežtai laikantis visų numatytų reikalavimų, bet ir glaudžiai bendradarbiaujant su VMVT specialistais, teigia bendrovė.

Šiuo metu „Idavang“ laukia VMVT leidimo kiaulininkystės komplekse įvežti kontrolinę kiaulių bandą.

„Gavę leidimą, pirmiausiai įvešime 300 kiaulių bandą, kurią išskirstysime po 15 kiaulių į kiekvieną komplekso tvartą. Praėjus 45 dienoms, bus atliekamas kraujo mėginių tyrimas.

Neradus antikūnų prieš AKM virusą, planuojame atkurti ūkį iki pradinio lygio – 1200 paršavedžių uždarame cikle“, – pranešime sako S. Leonavičius.

Visą AKM židinio likvidavimo ir komplekso dezinfekcijos laikotarpį įmonės darbuotojai nebuvo atleidžiami.

„Ypač dėkingi esame visiems mūsų fermos darbuotojams, kurie visą šį laiką puikiai susitvarkė su techniniais darbais ir sėkmingai padėjo įvykdyti visus fermos paruošimo darbus. Kai tik atstatysime kiaulių auginimo procesą, darbuotojai grįš prie savo įprastinių funkcijų atlikimo“, – pasakoja S. Leonavičius.

Siekiant sumažinti AKM riziką, „Idavang“ planuoja investuoti į papildomas biosaugos priemones, kurios dar labiau sumažintų kiaulių užkrėtimo tikimybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.