Maistas Lietuvoje brango mažiau nei pas kaimynus

Žemės ūkio ministras Giedrius Surplys trečiadienį Vyriausybę supažindins su paskutinio 2018 metų ketvirčio maisto kainų tendencijomis.

„Kalbant apie ketvirtį, kainų augimas buvo minimalus – 0,2 procento, ir daug mažesnis nei Latvijoje ar Estijoje“, – sakė G. Surplys.<br>V.Balkūno nuotr.
„Kalbant apie ketvirtį, kainų augimas buvo minimalus – 0,2 procento, ir daug mažesnis nei Latvijoje ar Estijoje“, – sakė G. Surplys.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 27, 2019, 10:11 AM, atnaujinta Feb 27, 2019, 12:36 PM

Anot ministro, gruodžio mėnesį, palyginti su 2017 metų gruodžiu, kainos kiek krito, o ketvirtąjį ketvirtį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu 2017-aisiais, jos augo apie 0,2 proc. G. Surplys mano, jog vienas veiksnių, sumažinusių kainas, buvo Vyriausybės priemonių planas stabilizuoti kainas.

„Kalbant apie ketvirtį, kainų augimas buvo minimalus – 0,2 proc., ir daug mažesnis nei Latvijoje ar Estijoje“, – sakė G. Surplys.

„Norėčiau sakyti, kad turbūt buvo daug veiksnių, bet vienas iš jų, galbūt ir buvo tas Vyriausybės paskelbtas priemonių planas kainoms stabilizuoti arba netgi sumažinti“, – pridūrė jis.

ŽŪM Vyriausybei nurodo, kad, pavyzdžiui, tamsios duonos ir batono kainos spalį-sausį mažėjo, tačiau artimiausioje perspektyvoje ši tendencija gali pasikeisti, nes Lietuvos grūdų ir miltų rinka priklauso nuo pasaulinės grūdų rinkos, kur prognozuojamas grūdų kainų didėjimas.

Anot ministerijos, maisto produktų kainų grandinėje prekybininkų dalis išlieka didelė ir turi tendenciją dar kiek didėti.

ŽŪM teigia pasigedusi mažmeninės kainos dalies teisingesnio pasidalinimo, ypač su žemdirbiais. Anot ministerijos, šioje kainų grandinėje mažmenininko dalis kai kada siekia 40 procentų.

Latvijoje maisto produktų kainos pernai spalį-gruodį augo 0,6 proc., Lenkijoje – 1 proc., Estijoje – 1,9 procento.

Ministerija Vyriausybės pavedimu yra įpareigota kas ketvirtį pateikti informaciją, kaip kinta maisto kainos.

Ministras ketvirtadienį ketina susitikti su Finansų bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijomis aptarti maisto kuponų, vadinamųjų vaučerių, sistemos.

„Jau yra paruoštas įstatymo pakeitimo projektas, kurį artimiausiu metu teiksime Vyriausybei ir tada teiksime Seimui, paraleliai tada pranešime ir Europos Komisijai apie savo planuojamą e.vaučerių sistemą“, – teigė jis.

Vyriausybė pernai spalį patvirtino, kad maisto kuponus galės gauti šeimos, auginančios ikimokyklinio amžiaus vaikus, tačiau kuponai bus skirti tik vaikams. Šią sistemą dar turės patvirtinti Europos Komisiją.

Jei projektas pasiteisins, ateityje kuponai bus dalijami visiems gyventojams – per mėnesį žmogus galės įsigyti tris kuponus, kurie suteiks 20 proc. nuolaidą nuo jo vertės. Tikėtina, kad vieno kupono vertė sieks 10 eurų, o nuolaida – 2 eurai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.