Iš mėšlo išvadavo galvijus, bet jų šeimininkas tai vadina susidorojimu

Aplūžusiose pašiūrėse iki papilvės mėšle skęstantys išbadėję galvijai ilgai kankinosi, kol galų gale Maisto ir veterinarijos tarnyba nutarė atimti juos iš save ūkininku laikančio pensininko.

J.Noreikevičius gyvulius laikė šiose pašiūrėse. Vyrui buvo liepta pastatyti tvartus, bet jis to nepadarė.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
J.Noreikevičius gyvulius laikė šiose pašiūrėse. Vyrui buvo liepta pastatyti tvartus, bet jis to nepadarė.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
J.Noreikevičius teigė, kad samdys advokatą ir stengsis susigrąžinti gyvulius.
J.Noreikevičius teigė, kad samdys advokatą ir stengsis susigrąžinti gyvulius.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 5, 2019, 10:56 AM, atnaujinta Mar 5, 2019, 11:01 AM

„Kelerius metus mes jam padėdavome, suradome netoliese mūrinį tvartą, bet jis jo nemėždavo. Kaimynas, kuriam priklauso tas tvartas, supyko ir išprašė galvijus lauk“, – pasakojo Marijampolės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Kęstutis Stankus apie Igliškėlių kaime (Marijampolės sav.) įsikūrusį 66 metų Joną Noreikevičių, turintį 15 galvijų.

Kaimo pakraštyje esanti pensininko sodyba pribloškia baisia netvarka.

Kieme ir aplink jį riogso keli seni automobiliai, apkrauti ir prigrūsti įvairių daiktų, nuo praėjusios vasaros voliojasi suplėkusio šieno ritiniai, o vadinamieji ūkiniai pastatai – aptriušusios pašiūrės, sulopytos čiužiniais, polietileno ir šiferio gabalais, paramstytos basliais.

Prieš trejus metus veterinarijos specialistai, aptikę mėšle skęstančius galvijus, pareikalavo, kad J.Noreikevičius pastatytų jiems tvartą, susitvarkytų. Pensininkas pažadėjo, bet nieko nepadarė.

J.Noreikevičiui buvo skiriamos baudos, tačiau situacija nė kiek nesikeitė. Karvės ir jaučiai nebuvo nei tinkamai šeriami, nei girdomi. Mėšle įkalinti gyvuliai mėnesių mėnesius negalėdavo atsigulti ar pajudėti, karvės nebuvo melžiamos.

„Pašarai supeliję, laikomi po atviru dangumi ir ant mėšlo, vėjo perpučiamos pašiūrės nemėžtos. Žmogus nerodė jokių pastangų, todėl kreipėmės į teismą, kad gyvuliai būtų konfiskuoti, nes administracinėmis baudomis nebepakeisime situacijos, jau pasiekta kritinė riba.

Tiesa, jei bus nuspręsta galvijus konfiskuoti, o J.Noreikevičius įsigis naujų, Veterinarijos tarnyba nieko negalės padaryti, nes neturime galios uždrausti laikyti gyvulių“, – teigė K.Stankus.

Praėjusią savaitę visi galvijai iš J.Noreikevičiaus buvo išgabenti. Juos laikinai priglaudė tvartus turinti gyvūnų globos įstaiga.

Galvijų gelbėjimo operacija buvo nelengva, nes įstaigos darbininkai iki kelių smego mėšle bandydami iš pašiūrių į sunkvežimį nuvesti nusilpusius gyvulius.

„Tai yra grynas susidorojimas, – kelis kartus „Lietuvos rytui“ pakartojo J.Noreikevičius. – Stengsiuosi susigrąžinti gyvuliukus. Jie gerai peržiemojo. Mėšlas – nieko bloga. Iš rudens jis sudžiūsta, gyvuliams dar geriau.

Skaudu, kad juos atėmė. Ketinau vesti į kaimyno tvartą, bet jame per kietos grindys. Ieškosiu advokato, tačiau ne kiekvienas išmano žemės ūkio reikalus.“

Maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai sakė matantys didelį J.Noreikevčiaus norą turėti galvijų, tačiau, jų manymu, pensininkas neįvertina savo jėgų ir galimybių užsiimti gyvulininkyste.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.