STT pateikė pasiūlymus dėl ekologinio žemės ūkio: yra rizika

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), atsižvelgdama į viešojoje erdvėje pateiktą informaciją apie galimas korupcijos rizikas reglamentuojant ekologinių ūkių produkcijos sertifikavimą ir tiesioginių išmokų už ekologinius ūkius mokėjimą, atliko Ekologinio žemės ūkio taisyklių, patvirtintų žemės ūkio ministro įsakymu, antikorupcinį vertinimą ir pateikė pasiūlymus dėl jų tobulinimo.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atliko Ekologinio žemės ūkio taisyklių antikorupcinį vertinimą ir pateikė pasiūlymus dėl jų tobulinimo.
Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atliko Ekologinio žemės ūkio taisyklių antikorupcinį vertinimą ir pateikė pasiūlymus dėl jų tobulinimo.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 5, 2019, 10:39 AM, atnaujinta Mar 5, 2019, 10:45 AM

Atliekant vertinimą nustatyta, kad ūkio subjektams suteikiama teisė savo iniciatyva ir ištekliais sertifikavimo įstaigai įrodyti, kad jų užauginta produkcija neužteršta.

STT pateikė Žemės ūkio ministerijai (ŽŪM) keturias pastabas.

Pirma, kaip teigia STT, įsakyme nėra nustatytų kriterijų, kuriais vadovaudamasi sertifikavimo įstaiga gali pripažinti, kad įrodymai yra objektyvūs.

Antra, nesant nustatytų objektyvių įrodymų pateikimo terminų, galimi netikslūs tyrimų rezultatai.

Trečia, sertifikavimo įstaigai pačiai savo nuožiūra sprendžiant dėl įrodymų objektyvumo ir tinkamumo, be nustatytų kriterijų, sukuriamos sąlygos korupcijos rizikai.

Ketvirta, nustatyta įsakymo grįžtamoji galia (galiojimas atgal) sudaro išskirtines sąlygas tiems ūkio subjektams, kuriems jau taikytos sankcijos už pažeidimus naudojant neleistinas sintetines chemines medžiagas.

STT siūlo tobulinti taisykles ir sukurti tinkamas procedūras, užtikrinančias ūkio subjektų teisę ginčyti sertifikavimo įstaigos išvadas ir objektyvius bei nesuinteresuotų subjektų atliekamus sertifikuojamų objektų tyrimus. STT siūlo šias nuostatas taikyti tik nuo įsakymo įsigaliojimo dienos sertifikuotiems subjektams.

ŽŪM turėtų per du mėnesius informuoti STT, kaip atsižvelgta į pateiktus pasiūlymus.

„Kauno diena“ anksčiau skelbė, jog grupė ekologiškai ūkininkaujančių ūkininkų žemės ūkio ministrui Giedriui Surpliui ir viceministrei Ausmai Miškinienei esą meta kaltinimus dėl galimos korupcijos. Publikacijoje buvo teigiama, kad ekologinio žemės ūkio taisyklių pakeitimais suabejojusių ūkininkų raštas išsiųstas Specialiųjų tyrimų tarnybai ir kitoms institucijoms.

Tekste cituotas ir viešosios įstaigos „Ekoagros“ vadovas Gintautas Labanauskas. Ministerija pranešė, kad kreipėsi į žurnalistų etikos inspektorių ir Visuomenės informavimo etikos komisiją.

G. Labanauskas tuomet paskelbė, kad rengia spaudos konferenciją dėl galimos korupcijos žemės ūkio srityje. Kiek vėliau Žemės ūkio ministerija išplatino pranešimą, kad yra pasiūliusi G. Labanauskui nutraukti darbo sutartį. Ministerijos teigimu, tai susiję su darbo priežastimis ir darbais, kurie nebuvo atlikti, „Ekoagros“ darbuotojų skundais ir tuo, kad kai kuriems į darbą priimamiems asmenims esą buvo sudaromos geresnės sąlygos.

G. Labanauskas Eltai sakė, kad neprieštarauja atleidimui, tačiau nesutinka su spaudimu, kurį, jo teigimu, jam darė žemės ūkio ministras ir jo aplinka.

Kol G. Labanauskas bus galutinai atleistas, įstaigai laikinai vadovauja kokybės vadovas Tomas Demikis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.