Pieno importas auga: perdirbėjai iš Lietuvos ūkių žaliavos galėtų supirkti daugiau

Nors lietuviško žaliavinio pieno keikis perdirbimo pramonėje nuosekliai auga, jo nepakanka mūsų šalies perdirbėjų augantiems poreikiams – pernai žaliavos importas iš Latvijos ir Estijos, palyginti su 2017 metais, didėjo 10,3 proc.

Nors lietuviško žaliavinio pieno keikis perdirbimo pramonėje nuosekliai auga, jo nepakanka mūsų šalies perdirbėjų augantiems poreikiams – pernai žaliavos importas iš Latvijos ir Estijos, palyginti su 2017 metais, didėjo 10,3 proc.<br>Scanpix nuotr.
Nors lietuviško žaliavinio pieno keikis perdirbimo pramonėje nuosekliai auga, jo nepakanka mūsų šalies perdirbėjų augantiems poreikiams – pernai žaliavos importas iš Latvijos ir Estijos, palyginti su 2017 metais, didėjo 10,3 proc.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 9, 2019, 11:24 AM, atnaujinta Apr 9, 2019, 11:30 AM

Pasak pienininkų asociacijos „Pieno centras“ vadovo Egidijaus Simonio, šalies perdirbėjai kasmet susiduria su aukštos kokybės žaliavinio pieno tiekimo trūkumu iš vietos ūkių, o pernai Lietuva importavo rekordinį kiekį – 445 tūkst. tonų pieno.

Lietuva eksportuoja nedidelę dalį – apie 6 proc. – žaliavinio pieno, todėl žaliavos importo ir eksporto balansas išlieka neigiamas, kuris kasmet didėja.

Tai reiškia, kad didelė dalis pajamų už pieną iškeliauja iš Lietuvos. Išankstiniais duomenimis, importuotos žaliavos vertė pernai siekė 128 mln. eurų.

„Pernai importuota žaliava sudarė ketvirtadalį viso perdirbto pieno kiekio Lietuvoje. Aukščiausios kokybės pieną perdirbėjai mielai supirktų iš Lietuvos ūkininkų, jeigu tik tokio atsirastų papildomai. Vietos ūkiai yra arti, o atstumas transportuojant pieną sudaro svarbią kaštų dalį“, – sako E.Simonis.

Jo teigimu, pienas importuojamas iš stambiųjų statytojų, kuriems pernai vidutinė mokėta kaina už toną siekė 287 eurus, arba maždaug 15 proc. mažiau nei mokėta Lietuvos stambiesiems ūkiams (330 eurų).

„Lietuviams žaliavinį pieną pirkti Latvijoje ir Estijoje kol kas apsimoka, net įvertinus geografinius atvežimo atstumus, – pažymi E.Simonis. – Kita vertus, tai liudija, kad latvių ir estų pieno ūkių konkurencingumas yra didesnis – net gaudami mažesnę supirkimo kainą stambesni kaimyninių šalių ūkiai turi geriau subalansuotą sąnaudų struktūrą, vadinasi, pajėgūs dirbti efektyviau“.

Žaliavinio pieno importo struktūroje Latvijos dalis sudaro 70 proc., Estijos – 30 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.