Karas su miškų parazitais Kuršių nerijoje: kenkėjus naikino iš lėktuvo

Juodkrantės ir Smiltynės miškus siaubiančių kenkėjų dienos suskaičiuotos –  ketvirtadienį virš Kuršių nerijos skraidė lėktuvas, iš kurio ant augalijos buvo purškiamas biologinis preparatas.

Iš lėktuvo purškiamais preparatais buvo nuspręsta kovoti su verpikais vienuoliais. Šie drugiai prieš žiemą po medžių žieve sudeda kiaušinėlius. Pavasarį iš jų išsiritę vikšrai nuėda medžių lapus ir spyglius.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Iš lėktuvo purškiamais preparatais buvo nuspręsta kovoti su verpikais vienuoliais. Šie drugiai prieš žiemą po medžių žieve sudeda kiaušinėlius. Pavasarį iš jų išsiritę vikšrai nuėda medžių lapus ir spyglius.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2019, 9:05 AM, atnaujinta May 24, 2019, 9:11 AM

Iš lėktuvo purškiamais preparatais buvo nuspręsta kovoti su verpikais vienuoliais. Šie drugiai prieš žiemą po medžių žieve sudeda kiaušinėlius. Pavasarį iš jų išsiritę vikšrai nuėda medžių lapus ir spyglius.

Pernai Kuršių nerijoje buvo nurudavę ištisi miškų plotai, kalninės pušys liko visai be spyglių.

Pirmaisiais metais nugraužti medžiai dar atsilaiko, vėliau ima džiūti, ypač sausomis vasaromis. Specialistai šį reiškinį prilygina biologiniam gaisrui.

Kenkėjai Kuršių nerijoje jau užėmė beveik 500 hektarų plotą, todėl šiemet nuspręsta nebelaukti didesnių bėdų ir pavojui užkirsti kelią.

Miškai buvo išpurkšti biologiniu preparatu. Prieš tai šalia keliukų į miškus buvo pastatyti informaciniai skydai, perspėjantys žmones, kad vieną parą čia lankytis draudžiama.

Vikšrai, pasivaišinę preparatu apipurkštais pušų ūgliais ir šviežiais spygliais turėtų žūti po kelių dienų.

Jų naikinimą organizavo Valstybinė miškų tarnyba.

Tokiu pat būdu miškai bus gelbėjami ir Lazdijų rajone, Stalų girininkijoje.

Čia planuojama apipurkšti iš lėktuvų maždaug 2 tūkst. hektarų teritoriją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.