Kankintos karvės šeimininkė nubausta 25 eurais

Praėjusią savaitę Lietuvos internautus pašiurpino nukankintos karvės vaizdai iš Šilutės rajono Usėnų seniūnijos Meišlaukių kaimo. Vienoje nuotraukoje gyvulys, iš kurio likę tik kaulai, oda ir galva, guli (o gal dvesia?) ant šieno lauke. Kitoje nuotraukoje jau nebegyva karvė pririšta prie automobilio grandine ir tempiama žeme.

Praėjusią savaitę Lietuvos internautus pašiurpino nukankintos karvės vaizdai iš Šilutės rajono Usėnų seniūnijos Meišlaukių kaimo. 
Praėjusią savaitę Lietuvos internautus pašiurpino nukankintos karvės vaizdai iš Šilutės rajono Usėnų seniūnijos Meišlaukių kaimo. 
Daugiau nuotraukų (1)

„Šilutės naujienos“

May 30, 2019, 1:53 PM

„Jūs tik pažiūrėkite, kaip viename Šilutės rajono ūkyje kankinami gyvuliai. Paliekami likimo valiai nudvėsti, o paskui kasami po žeme. Kažkas kraupaus, ir taip jau daug metų...“, – po nuotraukomis parašė vaizdus užfiksavęs žmogus.

Informacijai žaibiškai plintant socialiniuose tinkluose, ant kojų sukilo gyvūnų gerove besirūpinančios organizacijos, Klaipėdos ir Šilutės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT). Blogiausi įtarimai pasitvirtino – paaiškėjo, kad karvė sirgo ir beveik visą mėnesį praleido kančiose. Apsilankę ūkyje VMVT pareigūnai rado ir daugiau pažeidimų. Ūkio šeimininkei paskirta 25 Eur bauda...

Baisėjosi vaizdais

Trečiadienį nuotraukos su kankinamos karvės vaizdais buvo paskelbtos vienoje populiarioje ūkininkų feisbuko grupėje. Netrukus informacija išplito ir gyvūnų gerove besirūpinančių nevyriausybinių organizacijų socialiniuose tinkluose. Tiesa, gyvūnus gelbstinčios organizacijos pradžioje elgėsi atsargiau, norėjo informaciją patikrinti, o ne pasmerkti šeimininkus. Juk buvo pasklidę gandai, kad tokiu būdu santykius aiškinasi konfliktuojantys šeimos nariai...

„Dėkojame visiems, pasidalinusiems informacija! Ką tik kalbėjomės su ūkininku tiesiogiai, pirmadienį laukiame VMVT ir veterinarų išvadų. Gali būti, kad internete pasirodžiusi informacija yra neteisinga ir išplatinta siekiant išsiaiškinti asmeninius santykius, byla pasieks teismą“, – rašė organizacija iš Vilniaus „Vyšnių sodas“.

Tuo tarpu internautai buvo griežtesni ir baisėjosi gyvulį nukankinusiais šeimininkais.

„Dar vienas protu nesuvokiamas elgesys. Kažkokios neadekvačios personos“, „Už ką turi gyvuliukai kentėti, juk nekalti, kad šeimininkai badu marina, vargšai. Už tokį elgesį tik į kalėjimą ir juos pačius badu marinti, jie ne žmonės“, – vienas po kito pasipylė komentarai.

Natūralu, kad šis viešumon iškilęs atvejis netrukus pasiekė ir gyvūnų gerove besirūpinančias tarnybas.

Rado ir daugiau pažeidimų

Šilutės VMVT viršininkas Vytautas Jasaitis pasakojo, kad mūsų miesto tarnyba gavo pranešimą per centrinę VMVT tarnybą. Šilutiškiai, kartu su Klaipėdos VMVT inspektore, atsakinga už gyvūnų gerovę, atliko patikrinimą ūkininkės laikomų galvijų bandoje.

Patikrinimo metu nustatyta, kad moteris laiko 28 galvijus, iš jų 13 melžiamų karvių. Viena karvė buvo rasta apdengta šiaudais, jau negyva. Šeimininkė aiškino, kad gyvulį paskerdė savo reikmėms, tačiau skerdiena buvo netinkama ir ji užregistravo gaišeną utilizuoti.

Pasak V. Jasaičio, atlikus tyrimą buvo išsiaiškinta, kad karvė susirgo prieš mėnesį, po apsiveršiavimo. Įtariama, kad karvei buvo parezė (paralyžius). Tąkart šeimininkė iškvietė privatų veterinarijos gydytoją, kuri suteikė pirmąją pagalbą, suleido vaistų ir atliko kitas reikiamas procedūras.

Veterinaras nurodė šeimininkei, kad paskambintų, jeigu bus reikalinga tolimesnė jo pagalba. Tačiau ūkininkė į jį daugiau nesikreipė ir aiškino, kad karvę gydė pati, pirko vaistus. Visgi tai įrodančių dokumentų ji pateikti negalėjo. VMVT pareigūnai konstatavo, kad karvė sirgo ir kančias kentė maždaug mėnesį, nuo balandžio vidurio.

„Negalima sakyti, kad negydė, juk pirmoji pagalba buvo suteikta, tik ne iki galo. Tokį ilgą laiką galvijo kankinti negalima: arba turėjo pagydyti, arba rasti būdą kančioms nutraukti“, – aiškino V. Jasaitis.

Ūkyje rasta ir daugiau pažeidimų. Jauni, dar 6 mėnesių neturintys veršeliai buvo pririšti grandinėmis, septyni tvarte, o dar trys lauke (veršelius pririšti galima tik nuo 6 mėnesių). Dar du galvijai buvo pametę po vieną įsagą. Ūkyje trūko ir bendros tvarkos.

Jau negyva karvė prie automobilio buvo pririšta, idant ją nutempti į kitą vietą, kad utilizavimo įmonei „Rietavo veterinarinė sanitarija“ būtų paprasčiau paimti. Tačiau, pasak VMVT pareigūnų, taip elgtis nederėjo, karvę reikėjo tempti šliuze ar įkelti į kitą transporto priemonę.

Kiti gyvuliai buvo gerai įmitę, prižiūrimi, turėjo pašaro.

Skyrė pusę minimalios baudos

Gegužės 17 dieną karvės šeimininkė buvo iškviesta į Šilutės VMVT pasiaiškinti. Remiantis LR gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymu, ūkininkei surašytas protokolas dėl žiauraus elgesio su gyvūnu, paskirta bauda, sudarytas trūkumų šalinimo planas.

Atvykusi į Šilutės VMVT karvės šeimininkė gailėjosi, žadėjo pašalinti trūkumus. Remiantis LR įstatymais, dėl žiauraus elgesio su gyvūnu galima skirti baudą nuo 50 iki 1200 eurų. Kadangi ūkininkė nebuvo nė karto bausta, jai skirta pusė minimalios baudos – 25 eurai.

Pasak V. Jasaičio, tokie kankinamų gyvūnų atvejai nedažni, tačiau VMVT pareigūnai skundų gauna dažnai. Didžioji dalis jų nepasitvirtina, nes skųsdami vieni kitus santykius bando aiškintis konfliktuojantys šeimos nariai ar kaimynai. Žiemos metu daugiau skundų sulaukiama dėl to, kad lauke esantys galvijai neturi įrengtų pastogių apsisaugoti nuo vėjo ir šalčio.

Pastebėjus žiauraus elgesio su gyvūnais atvejus prašoma pranešti VMVT tarnybai, kurios specialistai reaguos nedelsiant.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.