Pasigenda ŽŪM konkretumo sprendžiant sausros sukeltas problemas

Seimo Kaimo reikalų komitetas iš Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) pasigedo konkretumo sprendžiant sausros sukeltas problemas.

Seimo Kaimo reikalų komitetas iš Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) pasigedo konkretumo sprendžiant sausros sukeltas problemas.<br>V.Balkūno nuotr.
Seimo Kaimo reikalų komitetas iš Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) pasigedo konkretumo sprendžiant sausros sukeltas problemas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 3, 2019, 10:36 AM, atnaujinta Jun 3, 2019, 10:38 AM

Kaip komiteto posėdyje sakė žemės ūkio viceministras Darius Liutikas, ministerija yra išsiuntusi Europos Komisijai (EK) kreipimąsi dėl aplinkosaugos reikalavimų švelninimo.

„Apsvarstėme galimybes dėl sausrų ir liūčių, kad jei negali ūkininkai įvykdyti taisyklėse numatytų įsipareigojimų dėl netinkamų oro sąlygų, sankcijos nebus taikomos“, – sakė D. Liutikas.

Į tai komiteto narys, konservatorius Kazys Starkevičius reagavo sakydamas, kad ministerija nėra išleidusi įsakymo, kuris reglamentuotų reikalavimų švelninimą.

„Reikia įsakymo. Jūsų raštas yra labai gerai, bet jų mums nereikia. Mums reikia įsakymų, teisės aktų“, – sakė K. Starkevičius.

Tuo metu komiteto narys Juozas Baublys sakė, jog tikėjosi, kad ŽŪM posėdyje pateiks konkrečius pasiūlymus.

„Aš tikėjausi, kad posėdyje ateisime su konkrečiais (pasiūlymais – ELTA), nes praeitame buvo paminėta tik bendrai. Labai konkrečiai norėtųsi, kad suderintumėte, (kurių reikalavimų – ELTA) nebūtina įvykdyti žemdirbiams ir tada aišku tampa žemdirbiams, jie nesiverčia per galvą“, – kalbėjo J. Baublys.

Savo ruožtu D. Liutikas sakė, kad įsakymai bus, o ministerija pirmiausia nusprendė kreiptis į EK.

Gegužės pradžioje Lietuvos grūdų augintojų asociacijos administracijos vadovas Ingas Jankauskas Eltai sakė, kad dėl sausros situacija yra blogesnė Vakarų Lietuvoje.

„Kiek teko kalbėti su Rytų Lietuvos ūkininkais, Ignalinos kraštas, kažkiek Švenčionių gavo lietaus. Aišku, šiluma turbūt tą lietų išgarino, bet jiems situacija šiek tiek geresnė. Blogiau yra Vakarų Lietuvoje, kur netgi dulkių debesys formuojasi, nes pakankamai didelis vėjas, pasėliai dar nesužėlę ir lengvesnė žemė tampa dulkių debesimis“, – kalbėjo grūdų augintojų atstovas.

Tuo metu Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorė Zofija Cironkienė sakė, kad problema yra ta, jog daržovių negalima normaliai pasėti, nes yra per sausa.

Kaip skelbia Hidrometeorologijos tarnyba, dėl antradienį iškritusio santykinai didelio kritulių kiekio drėgmės sąlygos Lietuvoje pagerėjo Širvintų rajone (nuo labai sausų sąlygų iki optimalių), taip pat Utenoje, Varėnoje, Vilniuje, Kupiškyje (nuo labai sausų iki sausų sąlygų), Alytuje, Marijampolėje (nuo sausų iki sausringų sąlygų).

Tarnybos teigimu, perteklinis drėgnumas fiksuojamas Skuodo, Kretingos, Klaipėdos, Šilutės ir Neringos savivaldybėse, o labai sausa išlieka Ukmergės, Molėtų, Kauno, Kazlų Rūdos, Kaišiadorių, Elektrėnų, Trakų ir Birštono rajonuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.